Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.04.2014.
08:00
Mondo A

Lekovi iz kućne apoteke (kuhinje)

Bolove, posekotine, opekotine, kašalj možete zalečiti kod kuće – koristeći biljke i hranu koje verovatno već imate pri ruci.

Za neke tegobe, lekove ćete pronaći u kuhinji
 

Soda bikarbona - lek za urinarne infekcije

Ukoliko imate infekciju urinarnog trakta, pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone sa 2,4 decilitara vode. Konzumiranje ovog leka svakodnevno povećaće alkalnost u bešici, što će bakterijama otežati razmnožavanje.

Đumbir - lek za mučninu

Grickanjem korena đumbira možete se rešiti mučnine. Brojne studije su dokazale da đumbir umiruje stomak i smanjuje osećaj mučnine i nagon za povraćanjem. Takođe, možete staviti đumbir u toplu vodu da odstoji nekoliko minuta, a zatim to popiti.

Hladan čaj - lek za manje opekotine

Čaj je bogat antioksidansima i fitonutrijentima, zbog čega je dobar saveznik kod manjih opekotina. Natopite krpu hladnim čajem i stavite ga na deo kože gde ste se opekli. Osim toga, hladne kesice čaja možete da koristite kako biste "skinuli" podočnjake ili otoke oko očiju. Takođe, tople kesice čaja od nane ublažavaju svrab očiju, naročito ako je uzrok alergija.

Aloja kad izgorite na suncu

Iz dela ove biljke iscedite gel i nanesite ga na opekotine od sunca. Gel od aloje ima antiinflamatorna svojstva, a takođe pomaže i kod iritacija na koži, kao što su akne.


Med - lek za kašalj, loš san, rane..

Ova hrana može vam biti višestruko korisna – osim što je i inače zdrav, med pomaže i kod kašlja, poboljšava kvalitet sna, koji bi inače bio isprekidan zbog kašlja. Med sadrži antibakterijske supstance i enzime, zbog čega pomaže kod zarastanja rana i umanjuje iritacije na koži


Nar - lek za dijareju

Koru nara možete staviti u ključalu vodu i tako napraviti čaj, koji pomaže kod dijareje i sličnih problema sa stomakom.


Tost i čaj - lek za trovanje

Prepečen tost i crni čaj pomažu u otklanjanju posledica trovanja hranom, tvrdi direktorka američkog Nacionalnog instituta zdravlje Džordžijana Donadio. Ona objašnjava da ova kombinacija hrane i toplog napitka neutrališe toksine u organizmu, zbog tanične kiseline koju sadrže.

Beli luk - lek za holesterol

Da biste održali nivo holesterola u granicama normale, jedite svakog dana po malo belog luka. Stručnjaci tvrde da ova namirnica pomaže i ljudima koji imaju visok holesterol, umanjujući ga za čak deset odsto.


Sok od trešanja - lek za zapaljenja i bolove

Ovaj sok umanjuje različite markere zapaljenja u organizmu, kao što je C reaktivni protein. Sok od trešanja takođe pomaže kod smanjenja bolova u zglobovima uzrokovanih artritisom, kao i kod upale mišića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online