Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.08.2014.
08:00
Men's health A

Zbog čega je dobro da spavate goli?

Još jedna studija je donela jako zanimljive rezultate. Izgleda da spavanje bez odeće nije samo seksi, već je i vrlo zdravo za vaše telo.

Spavanje bez trunke odeće je višestruko korisno

Bacite pogled na pet razloga zašto će vam spavanje bez odeće već danas pozitivno uticati na zdravlje i raspoloženje.

Bolji kvalitet sna
Australijska studija je dokazala kako neke oblike nesanice tj. insomnije mogu biti izazvane zbog nepravilne regulacije telesne temperature noću. Dok spavate, vrlo je važno da se vaša telesna temperatura pravilno reguliše kako bi što duže bili u stadijumu „dubljeg sna”. Nizozemski stručnjaci isprobavali su tu teoriju s termoizolacijskim odelima kako bi spustili ispitanicima temperaturu kože bez uticaja na telesnu temperaturu. Rezultat? Ispitanici su duže bili u dubokom snu i proveli su noć bez buđenja.

Prema tome, ako koristite previše pokrivača noću, imaćete nemiran san. Ako koristite manje, ili spavate goli, telo će samo regulisati temperaturu vaše kože i san će vam biti kvalitetniji.

Uništava salo na stomaku i smanjuje nivo holesterola
Prirodno hlađenje tela noću može smanjiti vaš nivo holesterola. Koriztol, tzv. hormon stresa, je odgovoran za mnoge nepravilnosti u telu, uključujući i visok pritisak i visok nivo holesterola, nemiran san i povećan apetit, što po pravilu vodu hormonalnoj neuravnoteženosti i slabijem imunološkom sistemu. Kad se vaše telo odmara, nivo kortizola pada na minimum. Nakon 2 ujutru, žlezde počinju da ga luče kako bi se vaše telo pripremilo za buđenje i početak dana. Kad ne dobijete dovoljno sna, budite se s abnormalno visokim nivoom kortizola, što stimuliše vaš apetit i povećava mogućnost da ćete se prejesti.


Stimuliše ispuštanje hormona protiv starenja
Ako je temperatura u vašoj spavaćoj sobi iznad 21˚C, vaše telo neće proizvoditi i ispuštati melatonin i hormone rasta, koji su najvažniji hormoni protiv starenja. Melatonin se izlučuje kad spavate u potpunoj tami, što prouzrokuje hlađenje tela. Kad telesna temperatura opada, hormoni rasta se izlučuju u krv. Što duže spavate, to će više hormona rasta biti izlučeno. Zvuči super, zar ne?

Građa tela
Hormoni rasta utiču na regeneraciju tkiva i zdravu kompoziciju tela. Oni koji spavaju manje od šest sati dnevno imaju tri puta veći rizik od oboljevanja dijabetesom ili nekom od kardiovaskularnih bolesti. Uz to, povećanje masnog tkiva je takođe rezultat manjka sna. Kortizol i hormoni za povećavanje apetita uništavaju vaše telo, povećavaju nepravilno lučenje inzulina u krvi i onemogućuju pravilno trošenje masnih naslaga za energiju. Jednom rečju, katastrofa.

Povećava se lučenje oksitocina
Oksitocin je snažan hormon „dobre volje” koji se takođe zove „hormon ljubavi”. Luči se za vreme orgazma, u seksualno nabijenim situacijama, a ima snažan uticaj na stres i depresiju. Ako vi i vaša partnerka spavate goli, kada vam se koža u toku noći bude dodirivala, izlučivanje Oksitocina će biti sve češće. Osim toga, seksualna želja će narasti i nemojte se čuditi ako vas vaša draga probudi usred noći za malo seksualne vežbe.

Ako ovi razlozi nisu dovoljni da od danas spavate goli, nema vam pomoći!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online