Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.09.2014.
08:00
Ladylike.hr, Stvarukusa.rs A

Peršun: Mala biljka velikih moći!

Navikli smo da peršun koristimo skoro isključivo kao začin, dodatak supi ili dekoraciju na tanjiru. Međutim njegova lekovita svojstva i namene su brojniji. Ovu lekovitu biljku trebalo bi zaista iskoristiti na pravi način, jer sadrži korisne sastojke poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, mangana, bakra i drugih elemenata koji su važni za organizam.

Koristimo ga kao začin a nismo ni svesni koliko je zdrav
 

Čaj od peršuna za detoksikaciju organizma

Čaj od peršuna je odličan za izbacivanje toksina iz tela, poboljšava metabolizam, ali i pomaže u prevenciji bolesti srca i bubrega. Peršun sadrži dva veoma bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. Ovi elemeti su zaduženi za ublažavanje infekcija urinarnog trakta.

Flavonoidi koje sadrži peršun, zajedno sa luteolinom, deluju poput antioksidanata, vezuju se za slobodne radikale i na tako sprečavaju njihov štetni uticaj na organizam. Poznato je da je visoka koncentracija slobodnih radikala povezana s nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu... Pored toga, on sadrži i antioksidante i odličan je izvor vitamina A i C. Vitamin C je glavni antioksidant u našem organizmu koji neutrališe delovanje slobodnih radikala.

Čaj od peršuna pravi se za izbacivanje viška vode iz organizma, pa se zahvaljujući njemu može čak izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje u sebi sadrže peršun, a delotvoran je najviše zbog regulisanja vode u telu.

Priprema je veoma jednostavna – stavite u džezvu pola litre vode, kada prokuva dodajte dve kašike svežeg peršuna i ostavite ga u vodi od tri do pet minuta. Nakon toga izvadite listove peršuna, a čaj ostavite da se ohladi. Možete ga piti hladan ili topao.

Menstrualne tegobe

Ukoliko imate problema sa neredovnom i bolnom menstruacijom peršun je rešenje za vas. Grickanje peršuna u danima pre početka ciklusa otklanja višak vode iz organizma i na taj način sprečava nadutost. Međutim, peršun nije sasvim bezopasna biljka. Njegovo korišćenje tokom trudnoće mora biti veoma dozirano i kontrolisano. U velikim količinama u trudnoći deluje kao uterotonik, i može da izazove kontrakcije zidova maternice.

Peršun za negu kože

Njegova obogaćenost vitaminima A i C i mnogim drugim mineralima čini ga dobrim saveznikom u borbi sa problemima kože, a posebno protiv pega.

Iseckajte sitno šaku peršuna i stavite u litar hladne vode. Ujutru tečnost procedite i umivajte se ujutru i uveče. Kada je reč o borbi protiv bora, smanjite količinu vode (umesto 1 l, stavite 2 dl). Natopite vatu tečnošću i premažite lagano delove koje želite da tretirate. Ostavite da se osuši, bez brisanja i tretman ponovite nekoliko puta za pola sata.

Možete napraviti i tonik koji ćete dobiti ukoliko stabljiku peršuna potopite u pola litre prokuvale vode i ostavite poklopljeno 12 sati. Procedite i dodajte malo limunovog soka. Korišćenje više puta dnevno učiniće da vaše pege izblede, a vaš ten postane svetliji, koža će biti nahranjena i podmlađena.

Borba s celulitom

Dobar recept za one koje žele da se reše celulita: 300 grama iseckanog lista peršuna kuvajte dva minuta u dva litra vode. Nakon toga procedite, i mlakim čajem izmasirajte delove tela zahvaćenih celulitom. Masirajte kožu od 15 do 30 minuta.

Kožu možete masirati uveče pred spavanje pamučnom krpom umočenom u čaj, a zatim krpu ostavite da stoji preko noći na izmasiranom mestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i sve umotajte suvom pamučnom tkaninom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online