Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.11.2014.
13:53
Sponzorisani tekst A

Visok nivo izloženosti mladih drogama

Mladi su danas u značajnoj meri izloženi drogama tokom odrastanja, što povećava rizik od njihove zloupotrebe. Tako, čak dve trećine njih poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko konzumira narkotike, a više od polovne (52 odsto) je bilo direktno ponuđeno nekom od droga - pokazuju rezultati istraživanja, koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" tokom oktobra 2014, u Novom Sadu na slučajnom uzorku od 400 mladih starosti od 15-30 godina.

Direktor bolnice Milan Vlaisavljević

Istovremeno, čak 45 odsto mladih zna gde ili od koga može da se nabavi droga, dok je njih 16 odsto imalo iskustvo sa nekim narkotikom.


- Dostupnost psihoaktivnih supstanci mladima predstavlja jedan od najvećih generatora širenja zloupotrebe i problema zavisnosti. Nasuprot tome, dobra informisanost i ispravnost stavova mladih o drogama predstavljaju osnovu njihove pripremljenosti na ovu vrstu izazova tokom odrastanja - kaže Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor bolnice Vita.
 

Mladi su, nažalost, i dalje po ovom pitanju nedovoljno pripremljeni, na šta upućuju podaci da čak 71 odsto njih deli drogu na lake i teške, dok njih 39 odsto ima pogrešnu ideju da je drogu moguće uzimati kontrolisano i u posebnim prilikama bez štetnih posledica.


- Ovakvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancu prema takozvanim “lakim“ drogama i u značajnoj meri povećavaju rizik za njihovu zloupotrebu - ističe Vlaisavljević.
Iako mladi u značajnom procentu (63 odsto) narkomaniju doživljavaju kao izlečivu bolest, u većini slučajeva imaju nerealna očekivanja po pitanju načina rešavanja problema, verujući (njih 54 odsto) da je za izlečenje dovoljna „samo čvrsta volja pojedinca“, bez stručne pomoći.


- Ovakav pristup isključuje proaktivan odnos mladih prema nekome ko je u problemu, jer se očekuje da ga “on sam reši“, što u većini slučajeva nije realno - zaključuje Vlaisavljević.

Sve gore iz godine u godinu

Broj mladih koji u svom neposrednom okruženju imaju nekog ko zloupotrebljava drogu se s godinama povećava (65 odsto, nasuprot 57 odsto ili 61 odsto 2012. i 2010. godine) - pokazuju rezultati komparativne analize na osnovu istraživanja koje je po istoj metodologiji i na istu temu radila bolnica Vita 2010. i 2012.

Bolnica Vita

 Takođe, prisustvo direktne ponude mladih drogom i dalje je visoka i iznosi 52 odsto, što je u prethodnom periodu variralo od 49 do 57 odsto. Na istom nivou kao i 2012. godine (45 odsto), a na nešto nižem nivou u odnosu na 2010. (54 odsto) mladi znaju gde ili od koga mogu da nabave drogu.

Sa druge strane, određene zablude, poput neopravdane podele na “lake” i “teške” droge prisutne su u velikoj meri, kod čak 71 odsto mladih (a u prethodnim godinama 60-64 odsto), ali i ideja da se droga može uzimati kontrolisano bez većih štetnih posledica, koju podržava 39 odsto mladih (35 odsto u prošlim istraživanjima).


Od značajnih razlika beležimo i rast nerealnog očekivanja o tome kako se problem narkomanije rešava, gde čak 54 odsto mladih smatra da je za izlečenje dovoljna samo čvrsta volja bez stručne pomoći. Ovakav stav je u prethodnim istraživanjima podržavalo 42 odsto mladih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online