Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.01.2015.
04:30
mondo.rs A

Različit doživljaj godina: Žene stare, muškarci sazrevaju

Šalama na račun godina, naročito kad su žene u pitanju, nikad kraja. Ali, kad pomislite koliko ljudi ne dočeka starost, možda bi stvarno trebalo svi zajedno da prestanemo da kukamo zbog godina?

youtube.com
Proces starenje je nešto sasvim normalno i niko ne treba da se plaši

Gotovo je nemoguće zamisliti život bez merenja vremena. U mladosti bismo sebi rado dodali koju godinicu, bar toliko da se rešimo "policijskog časa" koji nam roditelji uvode kad su izlasci u pitanju, a kako vreme odmiče, sve češće razmišljamo kako bi bilo dobro vratiti se koju godinu u prošlost…

Muškarci i žene stare različito, i na fizičkom i na mentalnom planu, a različit je i društveni doživljaj toga, pa zato "žene stare, a muškarci sazrevaju". Obrazac starenja za svaki pol u velikoj meri zavisi od društvenih okolnosti poput pristupa obrazovanju, izloženosti zaraznim bolestima, ali i životnog stila pojedinca i navika u vezi sa pušenjem, konzumiranjem alkohola, ishranom, poručuju iz Svetske zdravstvene organizacije.

Pubertet je prva "prekretnica" na kojoj polovi počinju da se razmimoilaze. Devojčiče svoj put ka zrelom dobu i plodnosti počinju između 10. i 14. godine, dok dečaci to putovanje započinju u proseku dve godine kasnije, između 12. i 16. Hormoni počinju da "divljaju", izazivajući brojne fizičke i emocionalne promene. Muškarci, kaže nauka, tipično izrastu u bića koja pokreće seks, pošto će od puberteta pa negde do 60. godine o seksu razmišljati u proseku najmanje jednom dnevno, prenosi WebMD. Žene, naravno, takođe maštaju o seksu, naročito u mladosti, ali se to sa godinama proređuje. Ipak, bez obzira na starost, prosečan muškarac o seksu razmišlja dva puta češće nego prosečna žena. Evolucioni biolozi kažu da je to priroda udesila da bi se smanjila šansa da žena ostane u drugom stanju sa "nepodobnim" partnerom, onim koji ne može da se stara o porodici. Ženski seksualni nagon nije slabiji nego muški, samo je "naštelovan" tako da bira kvalitet umesto kvantiteta.

I onda godine prolaze, stignu četrdesete i još jednom se putevi koji su se tokom godina približili - udaljavaju. Oko 40. žene postaju svesne svog izgleda i to počinje da ih brine… Anketa u kojoj je učestvovalo 1.100 ispitanika starijih od 40. godina, pokazala je da se 33 odsto žena ozbiljno potrese kad razmišlja o promenama na telu, borama, opuštenoj koži, gojenju… I zbog toga se toliko njih odlučuje na estetske intervencije, zatezanje stomaka, liposukcije, i, možda najbanalniji, botoks. Sa druge strane, o tome kako njihovo telo deluje drugima brine samo 21 odsto muškaraca, ali i oni uglavnom ne u meri koja bi dovela do odluke da se hirurški "doteraju".

Na "pola puta" opet se stvari menjaju. Oko pedesete, žene se "trgnu", kao da pronađu novi izvor energije i životne radosti, pa stopa depresije i anksioznosti kod njih opada, dok muškarcima postaje teže da se suoče sa godinama i češće se prepuštaju crnim mislima…

Jedan od najverodostojnijih prikaza starenja žena i muškaraca je i su i ovi video snimci nastali od fotografija čuvenog belgijskog fotografa, Eduarda Jansensa. Pogledajte, lepo je. I pokazuje da ni žene ni muškarci nemaju razloga da se plaše…

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online