Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.02.2015.
00:30
24sata.rs A

Srpski lekari: Slane sobe su OPASNE po plućne bolesnike!

Sat vremena u slanoj sobi vam menja tri dana na moru, tvrde vlasnici spa centara i privatnih klinika - i trljaju ruke, ali na našoj lakovernosti. Upravo zbog takvih oglasa Srbi često daju novac na "dašak mora u gradu", ali jedan od najpoznatijih srpskih pulmologa dr Branimir Nestorović poručuje da je to ne samo bacanje novca, već da nazovi "slane sobe" čak mogu da dovedu i do pogoršanja stanja kod asmatičara - i dece i odraslih!

allpcwallpapers.com
Čist marketing! Bacanje para a ne korist za zdravlje

Iako ćete na sajtovima centara koji nude ovaj tretman pronaći niz neproverenih informacija - kako pomažu kod astme, bronhitisa, alergija i poboljšavaju imunitet, naši stručnjaci tvrde da to nije istina.

Po ceni od oko 500-1.500 dinara možete da dobijete sat vremena u jednoj ovakvoj sobi, a da bi soba dala rezultate, kažu vlasnici, neophodno je između 10 i 15 poseta. I to se ponavlja dva puta godišnje. Za te pare, kaže dr Nestorović, možete da kupite dobar inhalator i da imate daleko bolje rezultate.

- Istina je da slane sobe ne mogu nikako da pomognu asmatičarima, a već dugo je poznato da slan vazduh može zapravo da im pogorša stanje. To je terapija stara 150 godina, kada su se oboleli od tuberkuloze vodili u prirodne slane pećine, jer je to pomagalo da se iskašlju. Danas znamo da to nije dobar vid terapije za asmatičare, jer može da dovede do napada. U nekim slučajevima jeste dobro inhaliranje natrijum-hloridom, ali onda je mnogo bolje da kupite inhalator i da ne bacate pare na slane sobe - kaže naš renomirani pulmolog, dodajući da one možda i jesu dobre za nešto, ali mu nije jasno za šta.

Ideja da sat vremena u ovoj sobi može da zameni tri dana na moru nije jasna doktorima i ne zvuči ni najmanje logično. U zavisnosti od toga koliko ste novca spremni da date, možete da završite u slanoj sobi koja je samo obložena solju ili, u onoj skupljoj varijanti, sobi koja pride sadrži i halogenerator - aparat koji raspršćuje male čestice soli po sobi.

Druga varijana jeste bolja, ali ipak ne može da se poredi sa odlaskom na more.

Pomodarstvo a ne nova tehnika u lečenju

Dr Nestorović smatra da se više radi o pomodarstvu nego o pravoj tehnici za lečenje, a sa njim se slaže i imunolog i alergolog iz Kliničkog centra Srbije dr Rajica Stošović. Budući da ove sobe navodno čine čuda po pitanju alergija i imunološkog sistema, pitali smo ga šta on misli o tome.

- Ja moram da vam kažem da u tim reklamama nema mnogo istine i da je u pitanju verovatno propaganda. Slane sobe ne mogu da pomognu u ovom slučaju, a posebno ne kod alergija. Nisam video da se i u jednoj zvaničnoj preporuci svetskih stručnih asocijacija koje se bave alergijama i respiratornim problemima slane sobe preporučuju kao vid terapije, tako da ne verujem da imaju ikakvog efekta. Ljudi mogu tamo da idu iz rekreativnih razloga - smatra on.

Pored svega, slane sobe navodno leče i od kožnih bolesti, ali i od depresije, nesanice i anksioznosti. Iako zbog opuštajućeg svetla i mirne atmosfere mogu da budu dobar, ali i prilično skup način opuštanja, dermatolozima nije poznato da ova terapija znatno utiče na kožne bolesti.

- Nikad nisam pacijente slao u slanu sobu, a to se i ne nudi kao zvanična terapija u državnim institucijama. To u poslednje vreme privatnici prodaju, a u svakom slučaju ne bi trebalo da verujete svemu što kažu privatnici - poručuje dr Aleksandar Adamović sa Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online