Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.04.2015.
01:30
alo.rs A

Nema porodice bez člana sa herpesom

Da li vam često izlaze groznice? Ili niste sigurni da li je to što vam se pojavilo na uglu usana samo bubuljičica ili herpes? Dermatolog Svetlana Minić odgovara na sva pitanja koja muče ljude sa herpesom.

youtube.com
Herpse se prenosi kao grip, a neki vremenom mogu postati otporni na virus

Simptomi izgledaju ovako - na otečenoj, crvenoj, bolnoj koži u uglu usana ili tik pored usana, pojavljuju se mali plikovi ispunjeni tečnošću. Posle nekog vremena, oni pucaju, vlaže i formira se žuta krasta koja posle pet do sedam dana otpadne, a ranica se zaceli.

Prvi simptomi mogu se javiti dva do 20 dana posle izloženosti virusu, a dan ili dva pre izbijanja plikova javlja se svrab i peckanje na tom mestu.

- Upravo u ovom periodu je herpes najinfektivniji, dakle oni koji osećaju da će im se pojaviti, trebalo bi da izbegavaju ljubljenje. Groznica se poput gripa prenosi kapljičnim putem i zabluda je da bivamo zaraženi još u detinjstvu, te da nam infekcija ostaje za ceo život - objašnjava dr Minić.

Studije pokazuju da je oko 90 odsto odrasle populacije u nekom trenutku bilo izloženo herpes simpleks 1 virusu. Prema rečima dr Minić, ne postoji porodica ili krug prijatelja, a da barem neko od njih nema herpes, što kod ostalih članova (usled česte izloženosti) može da izazove otpornost.

- Svi smo mi posebnog kova, odnosno različito smo osetljivi na mnoštvo agenasa kojima smo okruženi. Okidač za aktiviranje virusa je najčešće stres, ali to može da bude i prehlada, hronična bolest i slično. Takođe, može se javiti na prelazu dva godišnja doba - napominje doktorka.

Groznica obično spontano prolazi bez posebnog lečenja. Simptome možete ublažiti kremama koje hlade (na bazi mentola) ili antivirusnim preparatima. Pomažu i prašak protiv boginja ili cinkova pasta jer suše i smiruju kožu.

Plikove NE DIRAJTE. Nemojte ih češati, i ni slučajno ne pokušavajte da ih iscedite. Izbegavajte ljubljenje i dodirivanje dok se plikovi ne povuku, i često i temeljno perite ruke.

- Ako vam herpes izbija često, recimo više od pet puta godišnje ili ako traje duže od nedelju dana posavetujte se sa lekarom, možda vam je potrebna neka terapija u vidu lekova. Takođe, ako vam se groznica naglo proširi, odnosno rascveta, obavezno se obratite dermatologu jer je u pitanju ozbiljna stvar (nadovezana bakterijska infekcija i druge komlikacije) koja zahteva hitno lečenje - savetuje dr Minić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online