Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.05.2015.
00:30
Srna A

Oprez: Mobilni telefoni izazivaju rak mozga

Naučnici upozoravaju da preterano korišćenje mobilnih telefona može da izazove rak mozga. Međunarodna unija za borbu protiv raka klasifikovala je opasnost od mobilnih telefona u grupu "2B".

hackmobilephone.com
Nemojte dugo pričati mobilnim telefonom, a ako baš morate, koristite slušalice

U prvoj grupi su opasnosti koje izazivaju rak i kojih se treba kloniti, kao što je preterano izlaganje suncu.

Smeštanje mobilnih telefona u drugu grupu znači da postoji izvesna opasnost od preteranog korišćenja.

Naučnici iz celog sveta tvrde da se zbog korišćenja mobilnih telefona broj slučajeva raka mozga kod mladih ljudi povećao za više od tri puta.

Oni su pozvali UN i Svetsku zdravstvenu organizaciju da razviju stroge propise o uređajima i mobilnim telefonima, tvrdeći da stvaraju štetna elektromagnetna polja.

Biolozi i naučni radnici iz 99 zemalja sastavili su dve hiljade dokumenata o dejstvima nejonizujućeg zračenja - sastavnog dela spektra elektromagnetnog polja - na zdravlje ljudi.

Međunarodni apel Ekološkom programu UN potpisalo je 190 naučnika. Oni tvrde da uređaji poput mobilnih telefona povećavaju opasnost od raka, genetskih oštećenja, promena u reproduktivnom sistemu, kao i smanjenja sposobnosti učenja i pamćenja.

Dr Martin Blank sa Univerziteta Kolumbija snimio je video-poruku u kojoj kaže da omiljeni uređaji - mobilni telefoni, tableti, "vaj-faj" i drugi  uređaji uništavaju žive ćelije u  telu i ubijaju mnoge ljude.

- Stvorili smo nešto što nam nanosi štetu i izmiče kontroli. Mi smo deo velikog biološkog eksperimenta bez naše saglasnosti. Da bismo zaštitili sebe, decu i ekološki sistem moramo smanjiti izlaganje zračenju uvođenjem dodatnih zaštitnih propisa - upozorva Blank.

Naučnici preporučuju da se ne razgovara predugo mobilnim telefonom, a ako je neophodno - onda treba koristiti slušalice. Takođe, ne treba nositi telefon u džepu i ne treba ga držati ispod jastuka.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.05.2015. 01:29
A sto je ovdje najgore: niko netrazi da se mobilni telefoni izbace iz upotrebe i da se zabrani njihova proizvodnja . Kad je nazalost tako makar ovakvi clanci mogu pomoci da se makar nasa svjest okrene ka boljem i prirodnijem zivotu , pa da izbacimo mobilne telefone iz upotrebe ili svedemo na minimalu . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online