Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.08.2015.
01:30
24sata.rs A

Oprez: Ove polne bolesti možete da dobijete čak iako niste imali seks

Polno prenosive bolesti, bakterije, gljivice, infekcije, bradavice... Sve su to stvari koje se lako leče kao se otkriju na vreme, ali je jako bitno da umete da prepoznate prve simptome da tamo dole nešto nije u redu.

fotona.com
Ako osetite bilo koji od navedenih simptma, vreme je za odlazak kod ginekologa

Ako prepoznate neki od ovih simptoma najbolje bi bilo da se odmah obratite ginekologu. Iako na početku ne mora da se radi ni o čemu ozbiljnom, moguće je da će s vremenom da se pogorša i da ostavi trajne posledice.

Svrab

Prvi i najčešći simptom, koji može da bude znak za više stvari. Ipak, najčešće se radi o gljivici.

- Vaginalni svrab u više od 50 odsto slučajeva znači da se radi o gljivici. Najbolje je da se ne lečite na svoju ruku, već da odete kod ginekologa koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju - objasnila je dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Pored gljivice, svrab može da bude znak i za bakteriju, ali i za neku vrstu alergije. Zato se dobro operite, obucite čist veš i ako se svrab nastavi odmah zakažite pregled kod ginekologa.

Promene u sekretu

Nemoguće je definisati šta je zdrav miris ili količina sekreta, jer je svaka žena priča za sebe. Međutim, ono na šta treba da obratite pažnju jeste nagla promena u boji, teksturi ili količini sekreta.

- Sve žene imaju vaginalno pražnjenje, ali je jako bitno da obrate pažnju na neke promene koje bi tu mogle da se pojave. Naime, to može da bude signal da nešto nije u redu, ali nemojte da se trudite da sami zaključujete šta - savetuje doktorka.

Promene mogu da budu razne, ali jedna od najčeših je pojačano lučenje sekreta koji postaje siraste konzistencije - ovo bi mogao da bude znak da je reč o kandidi.

Izrasline

Bradavice na polnim organima zovu se papilomi ili kondilomi (nije ista stvar, ali se često brka). Ukoliko primetite da imate bradavice u predelu intimnih delova tela, ne okrevajte već odmah idite kod ginekologa.

Humani papiloma virus izaziva ove promene na koži, najčešće na spoljašnjem delu vagine, i može da izazove i ranicu na grliću materice. Budući da se ne radi o jednostavnoj stvari, kondilomi se najčešće odstranjuju. Iako se vode kao seksualno prenosiva bolest, možete da ih zakačite i na bazenu ili ako probate farmerke koje je nosila devojka sa ovim virusom.

Ranice i promene na koži

Herpes je svakako prva infekcija na koju ljudi pomisle kad se spomenu venerične bolesti, a manifestuje se upravo kao promena na koži. Ovo neprijatno oboljenje ne prenosi se samo putem seksa, jer se virusi HSV-1 i HSV-2 koji ga izazivaju izuzetno laki za prenošenje - pa je dovoljan poljubac da sve pođe nizbrdo.

S druge strane, stafilokoka, bakterija koja izaziva gnojave promene na koži, takođe može da napadne vaginu a prenosi se čak i putem solarijuma.

- Naravno da posebno treba obratiti pažnju na kožu, te svaka promena može da bude signal da nešto nije u redu. Koža i sluzokoža vagine su veoma osetljivi - ističe doktorka Fazlagić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online