Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.10.2015.
00:30
kodren.com A

Smanjite nivo hormona stresa na prirodan način

Kortizol je hormon stresa koji se luči u nadbubrežnim žlezdama smeštenim na vrhovima bubrega, a pojavljuje se u organizmu kao odgovor na stres. Ovaj hormon pomaže u situacijama koje se zovu "bori se ili beži". On brzo pretvara uskladištenu energiju organizma u lako iskoristivu energiju i pokreće organizam na aktivnost. To su njegove pozitivne strane i zbog toga je neophodan, ali hronično visok nivo kortizola izuzetno je štetan po zdravlje. Srećom, on se može regulisati na veoma lak način.

Reuters
Mnogo stresa tera kortizol da umesto za nas, radi protiv nas

Svaki put kada je telo pod stresom, kortizol se oslobađa. Hronično visok nivo kortizola je izuzetno štetan po zdravlje, a previsok nivo ovog hormona je povezan sa pojavom adrenalne groznice, hormonske neravnoteže, srčanih bolesti, povišenog holesterola, veoma visokih nivoa šećera u krvi, dijabetesa, osteoporoze…

Još jedan neželjeni efekat visokog nivoa kortizola je višak masti u organizmu i snižavanje nivoa testosterona, muškog polnog hormona koje dovodi do gubitka polnog nagona i smanjenje količine mišićnog tkiva.

Kortizol se u normalnim okolnostima izlučuje u toku dana po određenom rasporedu. Najviši nivo kortizola je u osam sati ujutru kada hormon signalizira telu da je vreme za ustajanje iz kreveta. Tokom dana njegov nivo postepeno opada i najniži nivo je između osam i deset sati uveče, kada se telu daje znak da je vreme za spavanje. Ovaj ritam lučenja kortizola je ometan hroničnim stresom, kako fizičkim, tako i psihičkim, što može poremetiti sposobnoost uspavljivanja ili da se ostane uspavan.

Hronično visok nivo hormona stresa, kortizola, osim što škodi vašem zdravlju, škodi i vašem izgledu. Ako često patite od anksioznosti, osećate simptome depresije, hronično ste umorni ili patite od probavnih tegoba, velika je verovatnoća da je nivo kortizola u vašem telu previsok.

Kortizol će povećati apetit i želju za hranom, izazvati smanjenje mišićne mase, gustinu kostiju i smanjiti libido. Neka istraživanja su pokazala da povećava rizik od nastanka depresije i gubitka pamćenja.

Načini za prirodno snižavanje nivoa kortizola:

1. Koristite prirodne suplemente: bosiljak, zlatni koren, magnoliju, glutamin, vitamin C. I folna kiselina i vitamin B5 mogu smanjiti nivo kortizola. Mogu se naći u ribi, mahunarkama, integralnim žitaricama, semenu suncokreta.

2. Jedite u regularnim intervalima tokom dana. Izbegavajte preskakanje obroka jer ovo dovodi do oslobađanja kortizola.

3. Hranite se zdravo, sa dosta voća i povrća. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom kao što su jaja smanjiće nivo kortizola, dok će hrana od celog zrna žitarice kontrolisati proizvodnju kortizola u telu.

4. Koristite tehnike za smanjenje stresa kad god je to potrebno: joga, meditacija, hipnoza. Čak i jednostavno ležanje na podu sa gledanjem u jednu tačku sa koncentrisanjem na disanje može pomoći. Kad god je moguće, izađite napolje i prošetajte.

5. Izbegavajte stimulanse. Klonite se energetskih pića koja sadrže mnogo šećera i kofeina.

6. Ne preterujte sa vežbanjem. Treniranje od više od dva dana u nizu poremetiće vaš ritam i povećati nivo kortizola. Ako vam se telo ne oporavi od prethodnog vežbanja, odmarajte se još jedan dan od vežbanja ili to radite manjim intenzitetom.

7. Idite na vreme u krevet. Postoji mnogo načina da se opustite i lakše podnesete stres. Možda će Vam trebati 9 sati sna, čak i više – nema veze. San nije trošenje vremena. Ništa ne može zameniti kvalitetan odmor.

8. Smejte se! Smeh je najbolji lek. Gledajte komedije - ako treba, svaki dan! Birajte društvo optimističnih osoba. Smanjite na minimum gledanje uznemiravajućeg sadržaja na TV-u i Internetu.

9. Lagano vežbajte: Hodanje, joga, istezanje, vežbe disanja povoljno deluju na rad nadbubrežnih žlezda. Izbegavajte iscrpljujuće vežbe. Pijte dovoljno vode.

10. Vodite računa o dovoljnom unosu kalijuma. Voće i povrće su dobar izvor kalijuma. Uključite u svoju dijetu šargarepu, kukuruz, avokado, paradajz, špargle, spanać, jabuke, kajsije, banane, narandže, kruške, jagode i alge.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online