Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2016.
03:30
Vestionline A

Evo šta će se desiti vašem organizmu, ako prestanete da pijete mleko

Možete li da zamislite život bez mleka i mlečnih proizvoda? Dok su nekada mleko, jogurt, pavlaka ili sir bili neizbežni na svakoj trpezi, neophodan sastojak u svakom jelu, poslednjih godina sve češće možemo čuti da nam mleko samo škodi, te da treba da ga izbegavamo, ako ne i skroz da ga izbacimo iz ishrane.

pixabay.com
Više štete, nego koristi: Nutricionisti savetuju da zaboravite na mleko i mlečne proizvode

Naime, neki naučnici i nutricionisti upozoravaju da mleko nije potrebno ljudskom organizmu i da od njega nemamo nikakve koristi, a naš želudac ga teško vari. To izaziva brojne probleme kojih ljudi nisu ni svesni.

A evo i šta bi se desilo kada biste prestali da konzumirate mleko i mlečne proizvode. 

Poboljšaće vam se varenje 

Čak 65% svetske populacije ima problem sa varenjem mleka. To varira dosta u različitim krajevima sveta, ali postoji velika mogućnost da spadate u grupu koja ima problem sa tim. Možda je to toliko blago da niste ni svesni tog problema. Intolerancija na laktozu izaziva nadimanje, naduvenost, dijareju ili stomačne grčeve.

Zaboravite na fleke na licu

Odložite šminku - kad se odreknete mleka ni ona vam više neće biti potrebna. Istraživanja su otkrila da mleko stimuliše pojavu akni jer sadrži anaboličke steroide, kao i hormone rasta. Presek različitih studija o uticaju mleka na fleke i akne na licu iz 2013. godine otkrio je da mleko spada u proizvode sa visokim glikemijskih indeksom (koji utiču na povećanje šećera u krvi). Ovakva hrana lako i brzo prodire u vaš sistem i podstiče hormone da proizvode sebum, sekret koji izaziva fleke i akne na licu.

Smanjuje se rizik od dobijanja raka

Žene, rizik od dobijanja raka jajnika može biti smanjen ili u potpunosti eliminisan ako prestanete da pijete mleko. Nedavno sprovedena studija otkrila je da su žene koje su pile tri ili više čaša mleka nedeljno imale veće šanse za dobijanje raka jajnika. Jedna studija sa Harvarda sprovedena na muškarcima otkrila je da mlečni proizvodi i kalcijum utiču na pojavu raka prostate. Kod onih koji su konzumirali preko 600 mg kalcijuma dnevno kroz mlečne proizvode, rizik za dobijanje raka iznosio je oko 34%.

Smanjićete rizik od dijabetesa

Studije su otkrile vezu između mleka i dijabetesa. Ovde je poseban akcenat stavljen na jogurt i povećani rizik od razvitka dijabetesa tipa 2.

Nećete imati slabije kosti

Iako smo do sada slušali kako nam je mleko neophodno i korisno kako bi naše kosti bile zdrave, ispostavilo se da ono ne može da spreči lom kostiju kod odraslih. Ova studija sa Harvarda koja je sprovedena na blizu 78.000 žena nije pronašla nikakav dokaz da visok unos kalcijuma može da spreči prelome kukova i laktova. Takođe, kalcijum možete da unesete na razne druge načine npr. tako što ćete jesti pasulj, pa vam mleko tu nije potrebno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online