Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2016.
00:30
Vestionline A

Naučnici otkrivaju: Soda bikarbona vam može spasiti život

Gotovo svi u kući imamo sodu bikarbonu. Koristimo je za različite stvari, od čišćenja, pa do pripreme jela, ali zapravo nismo ni svesni koliko je ovaj beli prah zdrav. Štaviše, ukoliko ga pravilno koristimo, može nam i spasiti život.

personalliberty.com
Beli prah koji nam može spasiti život: Soda bikarbona

Stariji ljudi sa niskim nivoom bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 odsto veći rizik od prerane smrti, otkrili su naučnici u poslednjem istraživanju na Univerzitetu Juta. Rezultati objavljeni u medicinskim časopisima pokazali su da povećanje nivoa bikarbonata može da produži život.

Kako koristiti sodu?

Razmutite jednu kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte uveče, pred spavanje. Možete i jedostavno da stavite kašičicu sode u usta, pa da zalijete vodom (nikako kiselom!) - ali mnogi ovo ne rade jer je pomalo neprijatnog ukusa. Desetak minuta posle uzimanja sode bikarbone, izbacićete gasove.

Tim naučnika je istraživao kako su promene pH, ugljendioksid i bikarbonati povezani sa životnim vekom zdravih starijih osoba. Naučnici su analizirali podatke 2.287 učesnika istraživanja sa kojim su započeli istraživanje još 1997.godine.

Manjak bikarbonata je na celom svetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje uprkos tome što je izuzetno uobičajeno. Soda bikarbona je odgovorna za transport kiseonika: širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, što znači da povećava pH vrednost u organizmu.

Povišena pH vrednost mokraće sprečava kristalizaciju mokraćnih kanala. Utvrđeno je da mokraćna kiselina prouzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, kamen u bubregu. Takođe stvara otrovni spoj alkosan koji stvaraju gljivice, a to znači dijabetes i konačno rak.

Preterano kiseli pH uzrokuje propadanje ćelija, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza i žgaravica. Činjenica kako biološki život najbolje funkcioniše u ne-kiselom (alkalnom) miljeu dovoljno jasno govori u prilog delotvornost sode bikarbone.

Nivo bikarbonata u organizmu možete povećati ishranom obogaćenom voćem i povrćem ili farmaceutskom sodom. Oralnim uzimanjem sode bikarbone se izvlači uran iz bubrega te se koristi za sprečavanje oštećenja bubrega kod osoba koje idu na zračenja, sprečava infekciju bešike, gihta, artritisa, groznicu te pomaže pri aktivnosti pankreasa za koji se zna da proizvodi najviše bikarbonata i koji je odgovoran za proizvodnju inzulina. Imajte na umu, za oralnu upotrebu koristite samo farmaceutsku sodu jer ne sadrži aluminijum.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online