Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.05.2016.
03:30
Vestionline A

Evo šta se dešava vašem telu ako ne pijete dovoljno vode

Nije džaba rečeno da je voda izvor života. Unošenje tečnosti je jako važno za naš organizam, pa lekari preporučuju da svaki čovek dnevno treba da popije bar osam čaša vode. Ukoliko, pak, ne pijemo dovoljno tečnosti, i naše telo će početi da se buni i upozorava nas da nešto nije kako treba. A, evo šta se dešava u našem organizmu ako mu fali voda.

pixabay.com
Čaša puna zdravlja: Voda vam je neophodna za normalno funkcionisanje organizma

1. Suva usta

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usana, jezika i usne šupljine. Međutim, ako vam su usta suva, znači da je i vaše telo već dehidrirano. Jeste li ikada preterali u alkoholu, i sećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro posle toga? Treba slušati svoje telo i zadovoljiti njegove potrebe. 

2. Isušena koža

Koža je najveći organ na našem telu i treba mu mnogo vode da bi radio na pravi način. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posledica po telo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma. 

3. I oči su vam suve 

Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju naročito pravi probleme osobama koje nose kontaktna sočiva. 

4. Bole vas zglobovi 

Hrskavica i leđni pršljenovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo sprečiti neugodno trenje kostiju prilikom svakog koraka, skakanja, vežbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode. 

5. Smanjuje vam se mišićna masa 

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u telu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovno ispijanje vode pre, tokom i posle vežbanja dat će telu gorivo da izdrži napore, ali i smanjiti posledice treninga.

6. Umorni ste

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo je "pozajmljuje" od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba oseća loše, pa se sporije se oporavlja od bolesti. 

7. Napadi gladi

Dehidriranost vara "mozak", pa on šalje telu signale kako je gladno. Napadi gladi hvataju vas u svako doba dana i noći, a bude vas čak i iz sna. A ta konzumacija hrane bez odgovarajuće hidratacije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih naslaga na telu.

8. Problemi sa probavom

Gorušica je samo jedan od signala preterane količine kiseline u želucu kao posledice nedostatka vode. Voda vlaži probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crevima, kao i pojavu zatvora. 

9. Ređi odlasci u WC
Manjak vode u telu utiče i na vašu potrebu da obavljate malu nuždu. Ako ne idete u WC barem 4 do 7 puta tokom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće takođe upućuje na to da niste dovoljno hidrirani.

10. Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na vašem licu. Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ista postaje izložena prevremenim borama, gubi elastičnost i rezultira pojavom kože koja je starija nego što bi  trebalo da bude.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online