Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 25.09.2016.
01:30
Vestionline A

Što pre prestanite da pušite u svojoj kući, važno je!

Duvanski dim zadržava se u kući i duže od šest meseci od poslednje zapaljene cigarete u njoj, pokazala je nova studija.

pixabay.com
Trujete i sebe i okolinu

Čak i kad prestanete da pušite, karcinogeni iz duvana zadržavaju se u meblu, na zidovima i tepisima i to dugo posle. Takođe, svi ukućani, bilo da su pušači ili ne, u svom organizmu imaju povišen nivo opasnih hemikalija, dugo pošto je u njihovoj kući poslednji put upaljena cigareta. 

Istraživači Univerziteta u San Dijegu smatraju da ova otkrića mogu biti upozorenje pušačima da je njihova navika štetna i za njihove bližnje. Profesor Džordž Met, vođa studije i profesor psihologije na Univerzitetu, sa kolegama je ispitao 90 pušača koji su tokom studije obećali da će ostaviti cigarete. 

Tokom šestomesečnog perioda, istraživači su povremeno obilazili domove pušača i uzimali uzorke sa zidova i vrata kuće, uzorke prašine s podova, kao i uzorke urina i bris kože od ukućana. Analizirajući materijal, tražili su prisustvo bilo kakvih hemikalija koje se povezuju s duvanom, kao što su nikotin, kotinin i moćni karcinogen pluća NNK. 

Samo osam odsto od 90 ispitanika uspelo je uspešno da ostavi cigarete, ali u njihovim domovima je nivo hemikalija koje se povezuju s duvanom, ostao viši u odnosu na kuće nepušača i to tokom cele studije. Istraživače su najviše zabrinuli uzorci prašine s poda: nivo nikotina i NNK praktično je bio nepromenjen tokom svih šest meseci, iako su vlasnici ostavili cigarete. 

- Koliko brzo se pušač zapravo oslobađa dima? Možda možete da ostavite cigarete i postanete nepušač, ali u vašem domu ostaje nasleđe duvanskog dima. Ostavljanje pušenja je nešto najvažnije što možete da učinite za svoje zdravlje. Dok radite na tome da ostavite duvan, prvo prestanite da pušite u kući. Vaši prijatelji nepušači će vam biti zahvalni, a sprečićete i nagomilavanje opasnih čestica u vašem domu - tvrdi Met.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2016. 15:32
U prostoriji gde se nalaze nepušači (najčešće ako živite sa njima), najesebičnije je zarad svog zadovoljstva zadimiti i njihov prostor, a svakako to ostavlja posledice jer nepušači u društvu pušača prolaze kao da su pušači. Zar je teško izaći na terasu, a ne nadimiti celu prostoriju.
Utorak 27.09.2016. 15:38
Nikada mi nece biti jasno kada se pise o stetnosti duvana, a dokazano je da je stetan da nikada nisam procitala da je bilo gdje po svjetu zatvorena neka fabrika cigareta kao recimo 'Filip Moris', 'Britiš Ameriken tabako', i 'Japan tabako'...itd
Nedelja 25.09.2016. 01:44
Ocigledno jos jedna studija po narudzbi. Duvan je kriv za sve bolesti pa i onda kad komsija zapali cigaretu u svojoj kuci a vi se razbolite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online