Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
00:30
Vestionline, Stil.rs A

Ovih 5 bolesti nas neprimetno uništavaju, a teško ih je uočiti

Zbog svakodnevnih simptoma, kao što su bol u stomaku, bol glave i umor, ove bolesti je veoma teško zaočiti na vreme.

pixabay.com
Redovna kontrola može na vreme otkriti  opake bolesti

Ovih 5 bolesti mogu biti fatalne ako se ne otkriju na vreme, ali vi možete da naučite da prepoznate njihove simptome.

1. Rak jajnika

U Americi ova bolest pogodi svaku 75. ženu. Šanse da žena poživi pet godina od nastanka bolesti iznosi malih 46 posto, a taj postotak može se još više smanjiti ako se bolest ne dijagnostifikuje na vreme. Većina simptoma je "tiha" i teško uočljiva pa pravilna dijagnoza može promaći i iskusnim doktorima. Simptomi se u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadijumu kao posledica tečnosti u trbušnoj šupljini. Najčešći simptomi su grčeviti bolovi u abdomenu koji traju duže od dve sedmice, mučnina, urinarna inkontinencija, povraćanje, vaginalno krvarenje i osećaj nadutosti. Najbitnije je da žene redovno odlaze na ginekološke preglede i testiranja, posebno nakon 50. godine.

2. Srčane bolesti

Iako nam se čini da svi već znamo dosta o infarktu, neke naznake bolesti srca mogu nam promaći. Nisu simptomi samo bol u prsima, znojenje i bol u ruci. Među onim prvim simptomima koji najavljuju ozbiljnije stanje su kratkoća daha, vrtoglavica i umor. Ako u porodici imate istoriju srčanih oboljenja, pod povećanim ste rizikom od tih bolesti i obratite veću pažnju na promene.

3. Lupus

Lupus je hronična, autoimuna bolest koja može oštetiti bilo koji deo tela - kožu, zglobove i organe unutar tela. U osnovi, vaše telo napada samo sebe, svoje organe, a često i mozak, na isti način na koji bi se i borilo protiv bolesti. Lupus je neizlečiv i mogu se tretirati samo simptomi. Izuzetno ga je teško dijagnostikovati. Crveni osip u obliku leptira na licu, najčešće na nosu ili obrazima, bolni i umorni zglobovi, bolno disanje, gubitak kose, glavobolje i bol u abdomenu neki su od ukazatelja na potencijalni lupus.

4. Dijabetes

Simptomi dijabetesa tipa 2 mogu biti vrlo podmukli i lako je zaključiti da su to prolazne teškoće. Zbog toga se mogu razviti i komplikacije. Simptomi na koje treba paziti su neverovatna žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine i umor.

5. Bolest motornog neurona

Reč je o neurološkom poremećaju kada živčane ćelije propadaju u tolikoj meri da su trajno oštećene. U poodmakloj fazi pacijenti izgube svu mišićnu sposobnost i umiru. Slabljenje mišića, grčevi, trzaji, nazalni govor i nerazgovetnost rani su simptomi ove bolesti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online