Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
01:30
Vestionline, novi ba A

Ovih 10 simptoma mogu upućivati na razvoj karcinoma kod žena

Ako ovih 10 simptoma potraju više od dve sedmice i osetite zabrinutost, vreme je za posetu doktoru.

pixabay.com
Obratite pažnju na ove simptome

1. Promene na grudima

Ako opipate kvržicu, ne smete je ignorisati, čak i ako vam je mamograf normalan, upozorava dr. Kerolajn koja je i sama prebolela rak dojke. Na pregled idite i ako se iz bradavica izlučuje mlečna tečnost ili sukrvica.

2. Neobična krvarenja

Ako ste zašli u menopauzu (koja se računa kad prođe 12 meseci bez menstruacije), svako krvarenje posle toga znak je za upozorenje. Bez obzira na to je li reč samo o kapljici krvi na donjem rublju ili jačem krvarenju, trebalo bi odmah otići kod doktora. Krvarenje može inicirati na benigne izrasline ili polipe, ali i na rak endometrija ili cerviksa. 

3. Krv u stolici

Rak debelog creva treći je najčešći rak kod žena, a jedan od prvih njegovih simptoma rektalno je krvarenje. Nažalost, mnogi ga najpre povežu sa hemoroidima, što i jeste najčešći razlog za krv u stolici, ali pregled je ipak obavezan jer ćete samo tako biti sigurni da nije došlo do razvoja raka.

4. Iscedak

Vaginalni iscedak neprijatnog mirisa ili pun grudvica može biti simptom raka grlića materice. Znakovi upozorenja su kada sadrži krv i pojavljuje se između dve menstruacije. Pregled je obavezan kako bi se utvrdilo je li reč o infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

5. Nadutost

Rak jajnika je ubica broj 1 što se tiče tumora koji se razvijaju na reproduktivnim organima. Najčešće su to nadutost, osećaj da ste se zasitili ranije nego inače kad jedete, menjanje navika odlaska u WC, kao što je češće mokrenje, bol u donjem delu leđa ili u karlici.

6. Nagla promena težine koju ne možete objasniti

Dva kilograma viška nisu za zabrinutost, ali ako primetite da već par meseci postajete sve deblji, a niste promenili navike u ishrani i još uvek redovno vežbate, to može biti rezultat nakupljanja tečnosti u stomaku povezane sa rakom jajnika. Kod žena se nagle promene težine najčešće događaju zbog poremećaja rada štitne žlezde, pa će doktor najpre napraviti test za proveru rada te žlezde.

7. Uporan kašalj

Kašalj koji ne prestaje ni nakon dve ili tri nedelje, a nije zbog alergija ili infekcija disajnih puteva, zahteva lekarski pregled, posebno ako iskašljavate krv. Idite i ako je kašalj produkt pušenja ili ste bili izloženi pasivnom pušenju.

8. Promene na limfnim čvorovima

Ako osetite da su limfni čvorovi tvrdi u vratu ili ispod pazuha, posetite doktora. Natečeni limfni čvorovi uglavnom su uzrokovani upalom, limfom, pa rak grudi, glave, vrata ili pluća takođe se može pojaviti kao natečeni limfni čvor. 

9. Hronični umor

Ako ste hronično umorni i stanje se ne popravlja ni kad se dobro odmorite i često se tako osećate, to može biti indikacija leukemije, raka creva ili želuca.

10. Promene na koži

Pratite promene na koži i ako primetite makar tačkicu koja vam je sumnjiva, nazovite doktora. To uključuje i ranice u ustima koje nikako da prođu. Ako još i pušite, pregled je obavezan jer ranice mogu biti znak raka usta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online