Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.09.2017.
00:30
A. Vučićević - Vesti A

Pušenje u trudnoći: Kako nikotin ugrožava bebu?

Iako pušenje i trudnoća ne bi smeli da budu pojmovi koji se spajaju u jednu celinu, realnost je nažalost drugačija. Dobro je poznat izgovor dama u blagoslovenom stanju koje se ne odriču cigareta da je za bebu manji stres da nastavi da puši nego da bude izložena nervozi usled ostavljanja cigareta. Ipak, to je samo mit.

pixabay.com
Povedite računa u trudnoći

Duvanski dim sadrži više od 4.000 štetnih supstanci. Od tog broja, više od dve trećine, preko posteljice, dospeva u bebin krvotok. Najopasniji je nikotin koji ometa protok krvi, čime se smanjuje dotok kiseonika i hranljivih materija do fetusa. Ovaj alkaloid oštećuje krvne sudove unutar posteljice, pa tako posteljica žene-pušača izgleda dva puta starije od posteljice majke nepušača.

Osim toga, dešava se da usled dejstva nikotina, placenta počne da se odvaja od zida materice, što dovodi do prevremenog porodaja. Zbog toga se bebe majki pušača rađaju sa manjom telesnom težinom od one koju bi imale da njihove majke nisu pušile.

Posledice kroz život

Štetne posledice pušenja u trudnoći ne moraju biti vidljive odmah po rođenju deteta. Postoje i one skrivene koje će se odraziti mnogo godina kasnije. Mozak fetusa najintenzivnije se razvija u trećem tromesečju trudnoće (ovaj proces se nastavlja i posle rođenja). Ako u tom periodu bude izložen štetnom dejstvu duvanskog dima, sporije će se stvarati neuronske veze između sivih ćelija, što dovodi do opadanja umnih sposobnosti deteta. Takođe, deca čije su majke pušile u trudnoći imaju mnogo veće šanse da se susretnu sa respiratornim problemima, bronhitisom, astmom, a imaju i povećan rizik za obolevanje od tuberkuloze i karcinoma pluća. Statistika nikako nije na strani žena pušača.

Pored nikotina izuzetno je štetan ugljen-monoksid koji se oslobađa prilikom sagorevanja duvana. Kad ovaj gas dospe u fetalni krvotok, smanjuje se količina kiseonika u njemu. Da bi ga nadoknadio, bebin organizam proizvodi dodatnu količinu crvenih krvnih zrnaca, zbog čega njena krv postaje gušća. To dovodi do smanjenja protoka krvi kroz organizam, pa neki bebini organi ostaju "gladni", između ostalih i mozak.

Smanjen kvalitet mleka

Mame koje nisu spremne da se odreknu cigareta moraju da budu spremne na činjenicu da pušenje smanjuje količinu mleka koje proizvode. Osim toga, kvalitet mleka je dosta slabiji, a nikotin može dovesti do slabljenja imunog sistema novorođenčadi.

Komplikacije u trudnoći rastu proporcionalno s brojem popušenih cigareta, npr. pušenje manje od dvadeset cigareta dnevno povećava perinatalni mortalitet za 20 odsto, a za 35 procenata kod onih trudnica koje puše više od 20 cigareta na dan.

Pre nego što zapalite cigaretu, razmislite da li vaša beba zaslužuje da se bori sa malom telesnom težinom, slabo razvijenim plućima i mnogim drugim mogućim komplikacijama.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online