Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
00:30
A. Šišić - Vesti A

Vanmaterična trudnoća: Od radosti do tuge

Milioni žena širom sveta tokom godine ostanu u blagoslovenom stanju. I dok većina trudnoća protekne bez ikakvih komplikacija, postoje i one koje zahtevaju strogo praćenje lekara.

pixabay.com
Vanmaterična trudnoća u početku uzrokuje iste simptome kao normalna trudnoća

Pojedine devojke, nažalost, posle prvobitne radosne vesti nakon nekog vremena dožive strepnju i tugu kad dobiju dijagnozu koja glasi - vanmaterična trudnoća. Ovo ozbiljno stanje može da se dogodi kada se oplođeno jajašce usadi izvan materice. Statistika pokazuje da je jedna od gotovo 200 trudnoća osuđena na prevremeni prekid baš iz ovog razloga.

Vanmaterična trudnoća najčešće nastaje zbog oštećenja ili priraslica na jajnicima koje se stvaraju posle neizlečenih ili pak loše lečenih infekcija. Endometrioza, kao i brojni pobačaji, takođe mogu da izazovu ovo stanje.

Problemi sa začećem

Ukoliko žena prođe kroz pakao vanmaterične trudnoće šanse za sledeću zdravu trudnoću su joj smanjene. Pojedine studije navode užasavajuće podatke. Navodno, oko 30 odsto žena koje su imale vanmateričnu trudnoću kasnije imaju problema sa začećem.

U prvim nedeljama trudnica uopšte ne može da nasluti ni da posumnja da nešto nije u redu jer vanmaterična obično uzrokuje iste simptome kao normalna trudnoća. Ciklus izostaje, a žena oseća gađenje, mučninu i vrtoglavicu. Zato ovu dijagnozu u narodu zovu podmukla boljka.

Ukoliko se na vreme prekine mogu da se spreče brojne komplikacije poput unutrašnjeg krvarenja. Pre 19. veka stopa smrtnosti žena koje su doživele vanmateričnu je bila izrazito visoka. Krajem 19. veka ona je sa 50 pala na pet odsto zahvaljujući hirurškim intervencijama.

Danas, iako je medicina napredovala do neslućenih granica, ova dijagnoza je ostala vodeći uzrok stradanja trudnica u prvom tromesečju, baš zato što retko ko na nju posumnja.

Ako žena počne da oseća jake bolove u stomaku, nema menstruaciju, a povremeno krvari, stručnjaci savetuju da podhitno ode ginekologu. Lekari tada osim obaveznih testova krvi, obavljaju pregled ultrazvukom, kako karlice tako i stomaka. Nažalost, neke dame ne prepoznaju opasnost, pa završe na odeljenju Hitne pomoći.

Lekovi umesto skalpela

Umesto u matericu jedno od najčešćih mesta gde se embrion usadi su jajovodi, ali se može razviti i u jajniku, stomačnoj duplji, grliću materice... Vanmaterična trudnoća se najčešće uklanja laparoskopijom ili uobičajenim operativnim zahvatom, ako je stanje ozbiljnije. Ipak, ako se na vreme spozna dijagnoza, može da se izbegne odlazak pod nož. Postoje lekovi kojima se zaustavlja rast embriona, nakon čega se on izbacuje iz organizma i izaziva spontani pobačaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online