Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
00:30
n1info.com, Vestionline A

Naučnici upozoravaju trudnice: Nemojte piti alkohol

Već godinama se vode rasprave o tome da li trudnice smeju povremeno da konzumiraju alkohol. Dok jedni smatraju da je povremeno posezanje za čašom vina uz obrok prihvatljivo, drugi tvrde da u trudnoći treba u potpunosti apstinirati od alkohola.

pixabay.com
Nema alkohola u trudnoći

Novo istraživanje je u potpunosti protiv konzumiranja alkohola u trudnoći.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Frontiers in Behavioral Neuroscience" upućuje na to da konzumacija i najmanje količine alkohola tokom trudnoće može prouzrokovati probleme kod deteta koji mogu potrajati do njegovog zrelog doba.

Pre potpunog formiranja posteljice, a to je približno 12 nedelja, alkohol prolazi direktno u tkivo embriona koji se razvija i uzrokuje štetu.

Ometa razvoj tkiva tokom kritičnih perioda, smanjujući broj ćelija i oštećujući one koje su već nastale.

Mozak je jedan od prvih organa koji počinje da se razvija kod fetusa, a poslednji završava svoj razvoj. Naročito je osetljiv na alkohol tokom svog razvoja, pogotovo u prva tri meseca trudnoće.

Istraživanje su američki naučnici sproveli na laboratorijskim štakorima. Trudne ženke su dvanaestog dana trudnoće izložili tokom šest sati parama etilnog alkohola.

Mladunčad je nakon okota podvrgnuta nizu testiranja povezanih s anksioznim poremećajima. Pokazalo se da se kod muških štakora majki izloženih alkoholu u trudnoći češće razvio anksiozni poremećaj u tinejdžerskoj dobi. U odrasloj je dobi poremećaj iščeznuo. Kod ženske mladunčadi nije se razvio ovakav poremećaj.

Iako je studija sprovedena na štakorima, a ne na ljudima, ginekolog Majkl Cackovic iz Medicinskog centra "Wexner" državnog univerziteta u Ohaju kaže da se mogu povući brojne paralele.

- Istraživanja na životinjama su najbolje što možemo da uradimo jer ih ne možemo sprovesti na trudnim ženama, a štakori su vrlo dobar model - kazao je on.

S njim se slaže kolega koji je učestvovao u studiji, psiholog Marvin Diaz, koji tvrdi i da je mozak deteta u razvoju puno osetljiviji od mozga odraslog čoveka.

- S obzirom na to da nije poznata kritična količina alkohola koja može ugroziti plod, najbolje je u potpunosti apstinirati od alkohola za vreme trudnoće. Opasnost je u svakom slučaju veća kad se alkohol pije u prekomernim količinama, no i male količine mogu biti štetne za nerođeno dete - smatra Diaz.

Kaže i da je tokom trudnoće, osim alkohola, jako važno izbegavati sve toksične stvari, među kojima i opijate, pušenje i određene lekove koji bi mogli oštetiti plod, kako bi se beba mogla pravilno razvijati.

- No ako ste popili nekoliko pića pre nego što ste saznali da ste trudni, ne paničite, jer to neće značajnije uticati na razvoj ploda - kaže Diaz, podsećajući da od trenutka saznanja trudnice treba da se pridržavaju pravila apstinencije od alkohola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online