Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.11.2017.
05:30
Vestionline A

Začepljen nos i sinusi: 8 načina da opet prodišete!

Začepljen sinusi i nos su vrlo su neprijatni, a mnogi greše kada veruju da je to posledica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, grip, alergije ili infekcije.

pixabay

 

Uz ovih osam trikova disaćete ponovo bez zastoja, neugode i nerviranja:

1. Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene vene u nosu i sinusima te olakšava izduvavanje nakupljene sluzi, jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplina radijatora podstaknuće će isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

3. Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje sudova iznad sudopere pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

4. Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi itd. Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

5. Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, takođe, pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja posavetujete sa lekarom, posebno ako uzimate neke lekove.

6. Ispirajte sinuse redovno

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilne vode. Postupak se prvo radi kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu. To pomaže da se sinusi očiste od gustih naslaga.

7. Pokušajte s refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama s jagodicama ostalih prstiju.

8. Stavite toplu oblogu

Peškir umočite u toplu vodu, ocedite i stavite na lice. Toplina će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online