Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
06:30
Vesti A

Zubi u jednom danu: Najnovija dostignuća u implantologiji

Implantologija je nauka koja se poslednjih dvadesetak godina razvijala neverovatnom brzinom i postigla vrhunske rezultate u nadoknadi izgubljenih zuba. Od nekada nezamislivih i izuzetno skupih zamena za zube, danas je to postala realnost i potreba savremenog čoveka, koja je pristupačna i prosečno platežnom građaninu.

Privatna arhiva
Prof. dr Živorad Nikolić

Titanijum je rešio probleme odbacivanja implantata, a danas se uvodi u upotrebu implantat od keramike, koji takođe pokazuju izvanredna svojstva. Titanijum je rešio probleme odbacivanja implantata, a danas se uvodi u upotrebu implantat od keramike, koji takođe pokazuju izvanredna svojstva.

Iskustvo i znanje

- Pri izboru ordinacije treba uzeti iskustvo i znanje implantologa kao i sistem kojim se oni koriste! Vrhunski implantolozi nikad ne posežu za jeftinim i sumnjivim implantatima, i ne služe se marketinškim trikovima - kaže dr Nikolić.

Razgovaramo sa prof. dr Živoradom Nikolićem, specijalistom maksilofacijalne hirurgije, ekspertom za implantologiju, koji je svoje znanje iz oblasti implantologije stekao radeći više godina u Engleskoj. Prof. Nikolić je stručni konsultant u Specijalističkoj ordinaciji za implantologiju i estetsku stomatologiju Dentonio u ulici Kneza Miloša 93 u Beogradu.

Šta je to novo na tržištu u svetu implantologije?
Danas kada su zubni implantati dostupni velikom delu populacije, uvode se nove metode u cilju postizanja što efektinijih i i estetski boljih rezultata. Pored titanijuma, primenjuju se i implantati od keramike, a ima i kompanija koje proizvode implantate od tantala Svi ovi implantati mogu se ušrafiti ili ukucavati u kost. Imaju oblik korena zuba i na njih se postavljaju keramičke krunice ili mostovi.

Ima li razlika u pogledu doktrina u implantologiji?
Danas se praktično primenjuje više doktrina, od takozvane ALL ON 4, kada se cela vilica nadoknađuje ugrađivanjem 4 implantata i može nadoknaditi ceo zubni niz, do primene zigomatičnih implantata koji se koriste u slučajevima kada nema dovoljno kosti u gornjoj vilici! Posebnu grupu implantata čine hibridni, koji se takođe primenjuju u slučajevima kada nema dovoljno kosti, ali se mogu primeniti u obe vilice. Klasična metoda primene 6-8 implantata u zbrinjavanju totalne bezubosti je još uvek zlatni standard u slučajevima kada imamo dovoljno koštanog tkiva da komforno opteretimo podjednako sve delove vilica.

Privatna arhiva
 

Koliko je vremena potrebno do izrade kruna i mostova?
Danas se gotovo svi sistemi oslanjaju na takozvano rano opterećenje, što podrazumeva izradu mostova i krunica odmah po ugradnji, naravno ako je kost dobrog kvaliteta. Ovo je revolucionarni pomak, jer se vreme od ugradnje implantata do postavljanja krunica svelo na samo jedan dan. Pacijent u bukvalnom smislu dolazi bezub, a iz ordinacije odlazi sa postavljenim zubima i mogućnošću da se hrani, govori i radi normalno!

Kontakt

Ordinacija Dentonio
Kneza Miloša 93
Beograd 11 000
+381 (011) 3611 774

I nezaobilazno pitanje: Kolika je cena implantata?
Cene ugrađenih implantata u Srbiji su znatno niže nego u svetu. Otprilike je to trećina cene u odnosu na Zapad, što je pitanje cene rada u našoj zemlji. Kod nas se ugrađuju implantati raznih proizvođača. Cene variraju od 500 do 750 evra po implantatu. Postoje i ordinacije koje nude implantate po ceni od 390 evra, ali obično na to se dodaje cena takozvanog abatmenta ili patrljka i tako se pacijentima učini da je to jeftinije, što uopšte nije slučaj!
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online