Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
00:30
Vesti A

Bez otiska do novih bezmetalnih kruna

Sveto trojstvo savremene stomatološke prakse čine: funkcija, fonetika i naravno vrlo bitna estetika. Međutim u poslednje vreme priključeni su komfor pacijenta tokom intervencije i vreme izrade rada.

Promo
Dr Jovan Cabunac, spec.stom.protetike i ak. spec. implantologije

Standardna metoda izrade kruna i mostova podrazumevala je da se nakon brušenja zuba postavlja konac za retrakciju gingive između zuba i desni, zatim da se taj konac vadi i nakon toga se uzima otisak kašikama i masom za otiske. Taj proces je bio vrlo neprijatan za pacijenta, a ne retko i bolan.

Otisak se slao u zubnu tehniku i na osnovu tog otiska izrađivali su se zubi. Mogućnost korekcije na tako napravljenim zubima su male. Pri izradi takvog rada pacijent, stomatolog i zubni tehničar su morali u startu da se razumeju i usaglase oko izgleda zuba. U suprotnom, to je dosta mukotrpan i ne retko rad kojim su svi samo delimično zadovoljni.

Uvođenjem CAD-CAM tehnologije olakšano je pacijentima da prođu period izrade zuba i adaptacije na novo nastalu situaciju u ustima, tj. nove zube.

Nema više standardnih otisaka sa kašikama i masama "koje dave" pacijente, a umesto konca koji se postavljao između zuba i desni koristi se pasta koje se aplikuje i ispere. Digitalni otisak podrazumeva da se skenerom snimi kompletna vilica bez kontakta sa zubima (mnogo komfornije).

Pri samom skeniranju aparat određuje boju postojećih zuba, što je dragoceno ukoliko se boja novih zuba uklapa sa bojom već postojećih zuba.

Najbolje za pacijenta

U periodu dok nosi privremene kompjuterski izrađene zube pacijent može da uoči sve nedostatke i mane i da ih s lakoćom ispravimo pre izrade definitivnog rada, a da zatim dobije identičan definitivni most ili krunicu od bezmetalne keramike.
Ovakvim postupkom su izbegnute sve eventualne dileme pacijenata oko izgleda budućih zuba. Jednostavno, pacijent dobija ono što želi i što je najbolje za njega.

Preciznost digitalnog otiska je neuporedivo veća od bilo kog standardnog otiska.

Treće, možda i najvažnije, sa upotrebom najsavremenijeg CAD-CAM skenera Trios-3-Shape u jako kratkom vremenskom periodu moguće je napraviti bezmetalne radove svih veličina. Dakle, ne postoji ograničenje kao kod starijih CAD-CAM sistema u veličini mosta.

Takvim postupkom omogućavamo pacijentima da u roku od 24 časa dobiju privremeni rad sa kojim mogu sasvim normalno da funkcionišu. Taj rad je u stvari predlog buduće nadoknade, koja je izrađena kompjuterski od materijala koji su estetski vrlo lepi i strukturno dovoljno otporni da pacijent nema nikakve prepreke u svakodnevnom funkcionisanju.

Nakon skeniranja vilica koje traje par minuta, sken se šalje elektronski u zubnu tehniku i na osnovu svih estetskih i funkcionalnih parametara kompjuterski se izrađuju "probni privremeni zubi". Ti privremeni zubi su vrlo čvrsti i izgledaju veoma prirodno.

Promo
 

Prednost u odnosu na ostale metode jeste što pacijenti imaju jedinstvenu priliku da buduću nadoknadu vide u ustima i probaju je u funkciji žvakanja i govora. Takve zube je moguće korigovati ukoliko za tim postoji potreba.

To se čini vrlo lako u ustima pacijenta, i tek kad je pacijent apsolutno zadovoljan svim aspektima (estetskim, funkcionalnim i fonetskim), takvi doterani privremeni zubi se ponovo skeniraju i identični kompjuterski izrađuju od bezmetalne keramike.

U galeriji ispod pogledajte slike zuba pre i posle početka rada:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online