Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
00:30
A. Šišić - Vesti A

Opasnost iz vrtića: Od virusa do vaški

Drage osobe možeš štititi, ali ih ne možeš sačuvati od svih nedaća na svetu. Ovu tvrdnju najbolje znaju roditelji koji su svoje mališane upisali u vrtić. Školica za najmlađe je u narodu poznatija kao leglo zaraze.

pixabay.com
Obdaništa su često legla zaraze

Taman prestane princezi da curi nosić, i već sledećeg dana nakon obdaništa zaradila je i kijavicu. Poznato je da u određeno doba godine vladaju virusi, a kako je kolektiv veći veća je šansa da se deca zaraze. Od ove boljke najčešće obole mališani do dve godine koji nesvesno stavljaju u usta sve što im se nađe pred nosem.

Boginje kao neminovnost

Mališani najčešće prvi u vrtiću "zapate" ovu boljku, ali je i lako preguraju. Dok je odraslima ona noćna mora. Osim svraba i bola na dodir, ovčje boginje mogu da prate malaksalost i visoka temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima. Zato je učestalo verovanje da treba preležati boginje još dok ste mladi, pa majke često vode decu kod zaraženih drugara, i s radošću primaju vest da je neko dete u obdaništu bilo u periodu inkubacije.

Deca se vrlo često dodiruju u igri i međusobnom huškanju, kijaju i kašlju bez svesti da treba da stave ruku na usta. A poznato je da se bacili najčešće prenose kapljičnim putem. Osim temperature roditelji često moraju da uđu u rat sa dijarejom i povraćanjem. Stomačni virusi su najdosadniji. I bakterije vrebaju u obdaništima. Neretko se dogodi da mališani obole od ešerihije koli. Kako je poznato da ova neman napada sa prljavih ruku, jasno je da su deca ranjivija od odraslih.

U vrtićima gde mnogo dece boravi zajedno u relativno malom prostoru, mogućnost zaraze je ogromna. Prevencija je nažalost skoro nemoguća jer su mnoge bolesti infektivne i pre nego što se pojave prvi simptomi. Tako mališani nisu ni svesni da ako im drugar češe oko nakon igranja u pesku, sutradan mogu da zarade konjuktivitis. Ovo očno oboljenje ume da bude veoma nezgodno, pogotovo kod male dece.

Postoji više vrsta konjuktivitisa, ali je jedan od najrasprostranjenijih u vrtićima virusni. Ova neman se javlja preko noći. Kapak otiče, javlja se peckanje svrab i bol. Neretko se dogodi da roditelj posumnja na čmičak, pa dete sina ili ćerku pošalje u obdanište. Virusni konjuktivitis je veoma zarazan i najčešće traje sedam do deset dana, pa su sva deca u grupi u opasnosti.

U razgovoru često može da se čuje "neka ide u vrtić i jača", poznato je da je najmlađima imunitet još u razvitku. Zdrava ishrana, dosta sna i zdrave životne navike mogu da "očeliče" dete tako da postane imuno na većinu boljki koji haraju po obdaništu. Ipak od jedne muke ni jedno dete ne može da se zaštiti - od vaški. Malo, malo pa se u nekoliko vrtića u gradu usele ovi nemili gosti.

Napasti se prenose brzinom svetlosti ali se ne uništavaju tako lako. Iako se roditelju uglavnom skrene pažnja da dete odmori nekoliko dana od vrtića dok se pretnja ne ukloni, desi se da mama specijalnim šamponima ubije vaši, ali ne ukloni sve gnjide iz kose svoje princeze, pa devojčica opet postaje leglo zaraze.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online