Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.02.2018.
00:30
Vestionline, Lepa i srećna A

Imate čir na želucu? Evo kako da znate kada je vreme za lekara

Loše navike i ishrana utiču na to da dobijete čir na želucu. Saznajte kako da sprečite ovaj problem i kako da prepoznate simptome.

pixabay.com
Bol u stomaku može, ali i ne mora ukazivati na to da imate čir

Savetuje se prestanak pušenja, pijenja alkohola i crne kafe (više od tri šoljice dnevno), kao i unos nemasne i blago začinjene hrane

Mnogi ljudi misle da hrana uzrokuje čir na želucu, a drugi tvrde da su ga dobili zbog stresa. Međutim, to baš nije tako.

Ako već imate čir na želucu, činjenica je da će ovo dvoje - i loš izbor namirnica i stres, i te kako uticati na vaše zdravlje i da će, nažalost, pogoršati simptome.

Istina je da čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Helicobacter pylori. Uzrok nastanka i razvoja čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih lekova, kao i pušenje.

Naš želudac se svakodnevno u više navrata puni želudačnim sokovima, od kojih ga štiti deblji sloj sluzi. Kad se dogodi da nje nema, odnosno da ona presuši, ti sokovi počnu da nagrizaju tkivo u želucu, zbog čega dolazi do nastanka čira.

Bol u stomaku

Pošto se bol u stomaku javlja i kod drugih tegoba i bolesti, on je poprilično varljiv simptom. On se javlja zato što želučana kiselina, kako smo pomenuli, nagriza tkivo u želucu tako da čir zapravo nije ništa drugo nego rana u želucu ili na tankom crevu.

Gorušica

Jednom kad se otvori, čir na želucu je stalno pod udarom kiseline. To, osim bola, uzrokuje simptome kao što su nadutost, podrigivanje, kiselina u grlu, ali i gorušica.

Bol u leđima ili grudima

Čir na želucu ne uzrokuje samo bol u stomaku. On može da se pomera, pa se često oseća u grudima i leđima, a pogotovo ako je kiselina (to jest čir) prodrla kroz zidove creva.

Mučnina i/ili povraćanje

Čir želuca uzrokuje povremene kontrakcije, pa otud oni koji ga imaju podriguju i imaju mučninu, a ako se mišići trbušnog zida dovoljno jako skupljaju - može doći i do povraćanja. Naravno da ne treba stvari odmah gledati crno, ali je prevencija svakako neophodna.

Krv u stolici

Za čireve je poznato da mogu krvariti, što se najbolje vidi na stolici, koja je vrlo tamne, skoro crne boje. To znači da varimo krv, a to je znak da je čir pukao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online