Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.07.2018.
00:30
n1,Vestionline A

Manjak vode u telu remeti jasno razmišljanje

Čak i umerena dehidriranost može poremetiti vašu sposobnost da jasno razmišljate, pokazalo je novo američko istraživanje. Naučnici su utvrdili da gubitak tečnosti koji odgovara dva odsto težine sportista za rezultat ima poremećaje kognitivnih funkcija.

pixabay.com
 

Čak i takva blaga do umerena dehidriranost vodi do poremećaja pažnje i otežanih sposobnosti donošenja odluka, prema radu objavljenom u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Naučnici su utvrdili da je dehidriranost posebno stvarala probleme u zadacima koji zahtevaju pražnju, motoričku koordiniranost i takozvanu izvršnu funkciju koja uključuje na primer snalaženje na zemljopisnim kartama, pravopis, računanje ili korekturu tekstova.

- Već znamo da fizička spremnost pati kad se pređe prag od dva odsto telesne mase, posebno nakon vežbanja u toplom okruženju - kaže istraživač Mindi Milard-Staford, profesorka na faklutetu bioloških nauka instituta za tehnologiju u Džordžiji.

- Stoga se postavilo pitanje što se događa u mozgu uz isti gubitak tečnosti što je prilično često kod ljudi koji su aktivni ili rade na otvorenom. Kao što je ćelijama mišića potrebna voda, tako je potrebna i ćelijama našeg mozga.

Učinci takve dehidracije nisu bili dramatični, ali su rasli s rastom dehidriranosti, kaže Milard-Staford. 

Nova studija nije prva koja istražuje učinke dehidriranosti na kognitivne funkcije ali ranije su imale protivrečne rezultate jer je bilo obuhvaćeno malo ispitanika. Stoga je Milard-Staford svojim istraživanjem obuhvatila ranija 33 istraživanja s ukupno 413 odraslih osoba.

U okviru tih istraživanja ispitanici bi nakon fizičkih telesnih aktivnosti po toplom vremenu i uz uskraćivanje tečnosti izgubili od jedan do šest odsto težine.

Doktor Ronald Rot, profesor hitne medicine s medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu koji nije bio uključen u istraživanje ocenjuje da je pravi trenutak za takve studije zbog globalnog otopljavanja i podseća vikend-sportiste i one predanije koliko je važno uzimati dovoljno tečnosti.

- Mislim da ovo osnažuje nešto što smo i inače smatrali tačnim - kaže on. Poruka je: što ste više dehidrirani to manje britko um radi i vaše sposobnosti donošenja odluka brzo stradaju.

Rot podseća da su simptomi dehidriranosti opšta nemoć, slabost mišića, smanjeno lučenje urina, zbunjenost.

Za toplije dane preporučuje da se unapred napravi plan vežbanja kako dehidriranost ne bi dovela do pogrešnih odluka.

Rot upozorava i da ne treba konzumirati prevelike količine vode jer to može dovesti do opasnog stanja - hiponatremije.

- Važno je znati dobro uravnotežiti unos i gubitak tečnosti - kaže on i upućuje na jednostavan način - kontrolisati boju urina koja je vrlo svetla ako se unosi previše vode, a intenzivna i tamnije žuta ako je urin koncentrisan, odnosno ako je osoba dehidrirana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online