Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.05.2015.
12:30
S. Ban A

Svaka država ima svoj horoskop

Mundana astrologija proučava opšte događaje kao što su ratovi, revolucije, države, klimatske promene, socijalne i ekonomske pojave i promene, prirodne katastrofe ali i događaje u kojima učestvuje masa ljudi, bilo da su srećni ili tragični. Svaka država, odnosno svaki region u kome je zastupljena jedna velika grupacija ljudi, pod uticajem je određenog sazvežđa.

zastavki.com
 

Starogrčki i staroegipatski matematičar, zemljopisac, astronom i astrolog Klaudije Ptolomej još u drugom veku objasnio je u knjizi "Tetrabiblos", objasnio različitost svih naroda i povezao srodnost njihovih osobina sa osobinama zodijačkih znakova. Smatrao je da različitost zemalja potiče od njihovih koordinata i uglova koje zaklapaju s položajem Sunca na ekliptici. Na taj način, on je 12 zodijačkih znakova podelio na četiri trijade.

Prva se sastoji od Ovna, Lava i Strelca i nazvao je severozapadna trijada. Ovom trijadom vlada Jupiter zajedno sa Marsom.

Drugu, jugoistočnu, trijadu čine Bik, Devica i Jarac kojima vlada Venera uz značajan uticaj Saturna.

Treću trijadu, nazvanu severoistočnom, čine Blizanci, Vodolija i Vaga, i ona je pod snažnim dejstvom Saturna i Jupitera.

Četvrta, jugozapadna trijada, sastoji se iz Raka, Škorpije i Riba pod vladarstvom je Marsa i Venere.

Ako Zemlju podelimo zamišljenim linijama, po širini Sredozemnim morem, a po dužini duž Arabijskog zaliva, dobijamo četiri kvadranta koji odgovaraju gorenavedenoj astrološkoj podeli.

Ptolomejeva podela

Po Ptolomeju, sličnost zemalja s Zodijakom izgleda ovako:
Ovan - Britanija, Nemačka, Danska, donja Poljska, Sirija.
Bik - Mala Azija, Kipar, Gruzija, Poljska, Irska, Belorusija.
Blizanci - Zapadna Engleska, SAD, severoistočna obala Afrike, donji Egipat, Belgija.
Rak - Škotska, Holandija, Novi Zeland, severna i zapadna Afrika.
Lav - Francuska, Italija, Sicilija, Crna Gora, severni deo Rumunije.
Devica - Turska, Grčka, Hrvatska, Švajcarska, zapadna Indija.
Vaga - deo Kaspijskog jezera, deo Tibeta, Kina (severne provincije), delovi Indije, Japan, Austrija, gornji Egipat.
Škorpija - Alžir, Izrael, Norveška.
Strelac - Španija, Mađarska, donja Italija, Dalmacija, Slavonija i Srbija.
Jarac - Indija, Avganistan, Makedonija, Kosovo, Albanija, Bosna, Bugarska.
Vodolija - Rusija, deo Poljske, Litvanija, donja Švedska i Etiopija.
Ribe - Portugal, Normandija, deo Španije, južni delovi Male Azije.

Na taj način dobijamo da su u prvom kvadrantu zemlje dela današnje Evrope koje su pod uticajem Ovna, Lava i Strelca. Nasuprot ovog kvadranta, nalazi se jugoistočni kvadrant, srodan jugoistočnoj trijadi, kojom vladaju Bik, Devica i Jarac a to je prostor južne Velike Azije. Treći kvadrant se nalazi na severoistoku, pod uticajem Blizanaca, Vodolije i Vage i zahvata severni deo Velike Azije. I četvrti, jugozapadni kvadrant, srodan jugozapadnoj trijadi, pod vladarstvom Raka, Riba i Škorpije, zahvata prostor oko zapadne Etiopije.

Ova Ptolomejeva podela se i danas koristi, naročito ako želimo da opišemo suštinske osobine nekog naroda. Ako na prostor Evrope primenimo podelu iz prve trijade (uticaj tri znaka Ovan, Lav i Strelac) i uz to uzmemo u obzir različitost jačine dejstva Jupitera i Marsa, dobijamo današnje države Britaniju, Italiju, Španiju, Nemačku koje seznatno razlikuju. Britanija i Nemačka su pod uplivom Ovna i Marsa, njihovi stanovnici su divlji, hrabri i ratoborni. Italija je srodna s Lavom i njegovim vladarom Suncem, pa je narod gospodarski nastrojen, velikodušan, pažljiv i dobrostojeći. Španija bi, po ovoj podeli, pripala Strelcu i Jupiteru, pa su stanovnici ove države ljubitelji slobode, pravednosti i elegancije.

Važno je napomenuti da se za praćenje razvoja neke države mora uzeti u obzir i vreme kada je ona nastala, jer po ovoj podeli Srbija pripada Strelcu, ali nastala je u vreme Jarca i postoje brojni astrološki dokazi koji ukazuju da funkcionišemo pod snažnim uplivom ove energije.

 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Devica čeka da bude osvojena
ZVEZDE I MISTERIJE Prokleti karakter
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Odmor na vaš način
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online