Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.07.2016.
12:30
S. Ban A

Piramide u Kini

Egipatske piramide nisu najstarije i najbrojnije koje postoje na planeti. Malo je poznato da postoji na stotine piramida koje se nalaze u Kini, u blizini grada Kian u provinciji Šensi.

wikimedia.org/Brücke-Osteuropa
Grob cara Janga iz dinastije Han prekriva zelenilo i rastinje

Ove piramide su prvi put u javnosti pomenute 1947. godine u jednoj američkoj novini, a autor tog teksta bio je pukovnik američke vojske Mairus Šenan. Uz tekst je bila priložena fotografija koju je 1945. godine snimio jedan američki pilot u preletu iznad tog kineskog područja, tokom Drugog svetskog rata. Analizom fotografije došlo se do pretpostavke da je snimljena piramida duplo viša od Keopsove, što znači da je visoka skoro 350 metara.

Kinezi su godinama ovu oblast držali u tajnosti. Bilo je zabranjeno preletanje i proučavanje. Tek 1994. godine, Austrijanac Hartvig Hausdorf je uspeo dva puta da dobije dozvolu da poseti ovu oblast. Tokom prve posete imao je priliku da vidi šest piramida, a tokom druge snimio je skoro 100. Kinezi mu nisu dozvolili nikakvo arheološko iskopavanje i ispitivanje.

Zabranjena oblast

Više od 100 piramida nalazi se u zabranjenoj oblasti na otprilike 2.000 kvadratnih kilometara. Visina im se kreće od 25 do 100 metara, izuzimajući Belu piramidu koja je visoka čak 350 metara.

Kada su videli da je objavio slike piramida, zabranili su svaku posetu drugim strancima. U blizini takozvane Bele piramide Kinezi su podigli lansirnu rampu za svoj svemirski program pa su tako i zvanično proglasili ovu oblast vojnom zaštićenom i potpuno nedodirljivom za spoljni svet.

Inače, piramide su građene od tvrde gline i neke su već prilično oštećene. Kineska vlada je naredila zasađivanje brzorastućih četinara koji su već u velikoj meri prekrili mnoge piramide i od njih napravili šumovita brda. U blizini živi lokalno stanovništvo, izolovani su i ne koriste mobilne telefone, računare i internet.

Oblik ovih piramida podseća na piramide u Srednjoj Americi kod kojih je poravnat vrh. Poreklo i starost ovih piramida mogli bi objasniti razni artefakti i hijeroglifi koji su pronađeni. Prema nekim izvorima u okolini piramida nađeni su grobovi sa kosturima neobičnih humanoidnih bića koja imaju veliku glavu i malo telo. Osim toga, tvrdi se da je pronađeno na stotine kamenih diskova sa nepoznatim hijeroglifima na kojima je, pretpostavlja se, opisan udes kosmičke letelice pre 12.000 godina.


 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Gigantske piramide u Kini
ZVEZDE I MISTERIJE Bela piramida
ZVEZDE I MISTERIJE Dugine planine
ZVEZDE I MISTERIJE Zagonetka Keopsove piramide
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online