Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 28.05.2011.
22:45
Vestionline A

Barselona novi šampion Evrope!

Fudbaleri Barselone osvojili su titulu prvaka Evrope, pošto su u velikom finalu Lige šampiona porazili Mančester junajted rezultatom 3:1 (1:1)!

Na "krovu" Evrope - igrači Barselone 

Golove za Katalonce postigli su Pedro Rodrigez u 27, Lionel Mesi u 54. i David Vilja u 70. minutu. Jedini gol za "crvene đavole" postigao je Vejn Runi u 34. minutu.

Mančester junajted je presingom iznenadio Barselonu u prvih deset minuta. Izabranici Aleksa Fergusona agresivnom igrom na sredini terena praktično nisu dozvolili Kataloncima da pređu centar igrališta. Međutim, treba reći da u takvoj igri nisu uspeli da stvore neke izgledne prilike za postizanje gola.

Od tog trenutka Barsa dolazi do svoje prepoznatljive, dominantne igre. Počeo je čuveni sitan vez Katalonaca predvođen Mesijem, Ćavijem i Inijestom koji su iz minuta u minut sve više stezali obruč oko gola Van der Sara. Najagiliniji u tim trenucima bio je David Vilja koji je u dva navrata opasno šutirao ka golu Junajteda, ali je lopta prolazila za malo pored stative.

Dominacija je ipak nagrađena u 27. minutu. Ćavi je maestralno proigrao Pedra koji se ubacivao iza leđa odbrane Mančestera, tačnije Nemanje Vidića, i u situaciji "jedan na jedan" sa Van der Sarom rutinski je savladao Holanđanina i donelo veliko slavlje Kataloncima na Vembliju - 1:0!

Osokoljena prednošću Barselona je imala priliku da još jednom zatrese mrežu Junajteda, ali je Mesi zakasnio na loptu koju je fenomenalno Vilja ubacio u kazneni prostor "crvenih đavola". Nedugo zatim, Junajted dolazi do izjednačenja. Odlično su Gigs i Valensija kombinovali na desnoj strani terena, iskusni Velšanin je čini bio u ofsajdu, međutim, to pomoćni sudija nije video pa je uputio sjajnu loptu ka Runiju u srcu šesnaesterca Barse i topovskim udarcem je zakucao u mrežu - 1:1!

U finišu prvog dela meča Junajted se definitivno oslobodio pritiska rivala, ali mora se priznati da je igrao slabije u odnosu na španski tim.

Barselona je drugo poluvreme otvorila u svom stilu. Atacima su prisiljeni igrači Junajteda da se i u drugom poluvremenu brane. Ćavi i Inijesta nastavljaju da dominiraju sredinom terena, što dodatno otežava posao i odbrani na čelu sa Vidićem.

Novu prednost ekipi Pepea Gvardiole donosi, ko bi drugi nego Lionel Mesi. Igrao se 54. minut, kada je odbrana Mančestera dozvolila previše prostora manevarskoj akciji Barse na dvadesetak metara od gola Van der Sara. Ćavi je dodao do Argentinca koji sa ivice kaznenog prostora savljađuje Holanđanina za 2:1.

Čini se da je upravo u tom trenutku meč i završen. Grogirani Mančester nije uspeo da se psihološki pre svega vrati u meč. Barselona je nastavila sa laganim, ali sigurnim "gaženjem" protivnika i u takvoj igri potpuno izmarala igrače Junajteda.

Lionel Mesi je u nekoliko navrata majstorski "lomio" odbranu Mančestera, Van der Sar je u dva navrata uspeo da spasi svoj tim, ali to se nije desilo u 70. minutu.

Mesi prolazi kroz trojicu igrača rivala, upošljava Davida Vilju koji milimetarski preciznim udarcem spektakularno pogađa rogalj Holanđanina za 3:1.

Poslednjih petnaestak minuta Mančester junajted nije uspeo čak ni da pokuša da postigne gol kojim bi se makar vratio u život, jer im večeras maestralna Barselona to nije dozvolila. Ni ulasci Nanija i Pola Skolsa nisu uspeli da donesu neophodnu probojnost po bokovima. Katalonci su se fenomenalno kretali, svaki igrač je u svakom trenutku znao svoje mesto na terenu, pa igrači Junajteda nisu uspeli da upute čak ni kvalitetan udarac ka golu Viktora Valdesa.

Katalonci tako slave i četvrtu titulu šampiona Starog kontinenta, a drugu pobedu u finalima nad "crvenim đavolima" nakon rimskog finala 2009. godine (2:0). Izabranici Pepea Gvardiole po drugi put u svojoj istoriji osvajaju "ušati trofej" na legendarnom Vembliju, gde su trijumfovali i prvi put - 1992.

Barselona - Mančester junajted 3:1 (1:1)


Strelci Pedro 27', Mesi 54', Vilja 70' - Runi 34': Stadion: Vembli. Gledalaca: 90.000. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Žuti kartoni: Alveš, Valdes (Barselona), Karik, Valensija (Mančester junajted).


BARSELONA: Valdes - Alveš (Pujol 88'), Pike, Maskerano, Abidal - Buskets, Ćavi, Inijesta - Pedro (Afelaj 90'), Vilja (Keita 86'), Mesi. Trener: Pepe Gvardiola.


MANČESTER JUNAJTED: Van der Sar - Fabio (Nani 69'), Ferdinand, Vidić, Evra - Karik (Skols 77'), Park, Gigs, Valensija - Runi, Ernandez. Trener: Aleks Ferguson.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 00:16
Odlična utakmica! Idealna za finale.
Subota 28.05.2011. 22:55
Честитам играчима и тренеру и желим им да идући пута ову титулу однесу у независну државу Каталонију!
Nedelja 29.05.2011. 17:18
zasluzeno. cista pobeda. cista kao suza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online