Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.03.2012.
12:04
E. V. A

Ivica Osim: Nerealni smo i prepotentni!

"Ceo Balkan se ponaša isto, sebe precenjujemo, a druge potcenjujemo", kaže legendarni trener Ivica Osim.

Bili smo i ostali - Balkanci! Koliko god to nekome zvučalo ružno ili lepo, to je činjenica, smatra 70-godišnji Ivica Osim, legendarni trener i nekadašnji selektor zajedničke Jugoslavije.


"Ceo Balkan se ponaša isto, prepotentno. Nerealni smo. Sebe precenjujemo, a druge potcenjujemo, prethodno ih ne analizirajući. Moramo da se spustimo na zemlju i da realno sagledamo sopstvene domete", kaže proslavljeni trener, koji ima pune ruke posla u fudbalu i u poznim životnim godinama.


Prošle godine Svetska fudbalska federacija (FIFA) postavila ga je kao čoveka od autoriteta na čelo Komiteta za normalizaciju odnosa u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Beograd se nije promenio
Poslednji put je u prestonici Srbije bio povodom tužnog događaja.
"Proveo sam svega nekoliko sati u Beogradu kada sam došao na sahranu Miljana Miljanića. Nisam mnogo toga video, ali mi se čini da se nije mnogo promenio. Snašao sam se nekako, nisam se izgubio", našalio se poslednji selektor velike Jugoslavije.

Pošto bosanski savez nije izabrao jednog predsednika s mandatom na četiri godine, FIFA mu je uvela prinudne mere (reprezentacija dva meseca nije mogla da igra utakmice), a tačka na zavođenje reda treba da bude stavljena u novembru, za kada je zakazana Generalna skupština.

Da ima pomaka pod Osimovim naporima, govori možda i to je Bosna prošlog meseca u Sent Galenu, Švajcarskoj, igrala prijateljski meč s petostrukim svetskim prvakom Brazilom (1:2).

Nezaboravni Štraus sa Grbavice dotakao se za srpske medije u intervjuu listu "Danas" sveopšteg stanja u fudbalu u bivšim jugoslovenskim republikama koje su sada samostalne države.  

"Kako promeniti filosofiju fudbalskog Balkana? Ne vidim nove ljude koji bi prenuli i pokrenuli fudbal na području nekadašnje Jugoslavije. Svima nam je potreban po dobar organizator i pedagog kakav je bio nedavno preminuli Miljan Miljanić, koji je bolje od svih znao da postavi stvari na pravo mesto. Važan je ispravan rad s mladima. Svi bi danas da budu Edin Džeko ili Dejan Stanković, a ne znaju koliko je njihov put bio težak".

Šta najviše nedostaje Balkancima u odnosu na najbolje selekcije u Evropi?

"Ambicija. Zadovoljavamo se da budemo najbolji u svom dvorištu, a važnije je, po mom mišljenju, da stvaramo timove koji će da igraju bitnu ulogu na međunarodnom planu".


Srbija uskoro dobija novog selektora. Kome treba dati šansu?

"Važnije je da se fudbalska Srbija presabere i na pravi način analizira trenutnu situaciju od toga ko će na njenu klupu. Veći je njen problem na terenu nego izvan njega. Predugo se njena igra oslanjala na pojedince kao ranije na Piksija Stojkovića, a zatim na Stankovića, kojima nije pronađena zamena na vreme".


Gde najviše škripi u balkanskom klupskom fudbalu?

"U veznom redu. Nema plejmejkera koji bi povezali linije tima. Ima ih u inostranstvu, ali nam nisu dostupni pošto koštaju. Zato moramo da ih pronađemo shodno sredstvima kojima raspolažemo da bismo kasnije i zaradili na njima".

Podrška Zvezdi i Partizanu


Osim zapaža da Partizan, s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1992, može da bude model za približavanje fudbalskoj Evropi kao rasadnik talenata.
Podržava i napore Roberta Prosinečkog u Crvenoj zvezdi, pogotovo što smatra da je generacija koja je bila omladinski svetski prvak u Čileu 1987, kojoj pripada i Robi, spasla fudbal na Balkanu.
Osim, ipak, upozorava da je i Prosinečkom u datim okolnostima potrebno vreme da načini rezultat.

Redovna fizikalna terapija


Ivica Osim je novembra 2007. godine, dok je bio selektor reprezentacije Japana, doživeo moždani udar u svom apartmanu u Tokiju dok je gledao meč engleske Premijer lige. Posle udara bio je u komi do 3. decembra. Nakon buđenja iz kome prvo što je upitao suprugu Amiru bilo je "Kako je prošla utakmica?"
"Svakog dana radim vežbe fizikalne terapije i strogo se pridržavam saveta lekara. Ne mogu da kažem da sam se u potpunosti oporavio, ali sam zadovoljan učinjenim. Važno je da ide nabolje", iskren je Osim.

 

Japan zauvek u srcu


Osim je u Japanu proveo od 2003. do 2007. godine, prvo tri godine kao trener Džef Junajteda, a poslednju godinu kao selektor.
"Imam uvid u dešavanja u japanskom fudbalu koliko je to moguće sa ove udaljenosti. Proveo sam tamo divne trenutke i imam mnogo prijatelja u Japanu. Sa Piksijem se nisam skoro čuo, a on je zaista ostvario izvanredne rezultate sa Nagojom. Često mi u goste dođu novinari iz Japana koji mi saopšte najvažnije informacije", istakao je Osim.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 16:29
Jedan od najboljih trenera.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online