Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.10.2012.
12:12
P. Živković - Vesti A

Nije bilo rasizma pre 95. minuta!

"Da je neko hteo da vređa Engleze na rasnoj osnovi, uradio bi to pre ili tokom utakmice i uveren sam da je iskru zapalila nekorektna proslava gola", tvrdi Aleksandar Janković.

Nekorektni Englezi - Aleksandar Janković

Fudbal je ponovo u drugom planu, a Srbija još jednom na tapetu! Pritisak Engleza i vređanje naše zemlje ne jenjavaju posle incidenta koji je izazvao njihov igrač - Deni Rouz. Žale se UEFA, traže desetogodišnju suspenziju, čak je "zgrožen" dešavanjima u Srbiji i premijer Kameron.

Zemlja u kojoj rasizam "cveta" napada zemlju u kojoj žive samo ljudi bele rase. Ista ta Engleska, u kojoj se "rodilo" huliganstvo, gde na tribinama ima najveći broj narkomana i lečenih alkoholičara, zemlja u kojoj se za rasizam različito kažnjavaju strani i domaći fudbaleri... Baš oni traže da se suspenduje Srbija na 10 godina. Pa, zašto, "gospodo", niste na toliku vremensku kaznu izbacili Džona Terija, kapitena engleske reprezentacije?

Možemo dva dana sa ovakvim nabrajanjem i podsećanjam na laži kojima se služe kako bi izdejstvovali kaznu za Srbiju, i na taj način skrenuli pažnju sa činjenice da su celu priču sami zakuvali. Baš kao i 2007. godine, kad su nam postigli gol na Evropskom prvenstvu za mlade u trenutku kad je Rajković ležao povređen na travi...

"Jesmo organizatori utakmice i jesmo odgovorni za sve, ali ne bi bilo dobro da s druge strane sve prođe bez ikakve samoanalize i preispitivanja, jer za tuču je potrebno dvoje", kaže selektor "orlića" Aleksandar Janković.

"Bio sam na terenu i kažem da su dve strane bile na terenu, ne samo jedna. A, nesportska proslava gola apsolutno je bila iskra koja je zapalila vatru. Razumem mlade momke iz engleske reprezentacije koji su bili pod velikim pritiskom, dosta su trpeli u drugom poluvremenu, gotovo da nisu prešli centar, branili su se 45 minuta i nije im bilo lako. Iz te tenzije oni su nadoknadi vremena došli do gola koji ih je odveo u eksploziju sreće i s obzirom na to da imaju 20 godina, ja ih razumem. Ali, konkretno, njihova neprimerena reakcija i neadekvatna proslava gola, ne samo Rouza, već veće grupe igrača, dovela je do jake reakcije s naše strane. Englezi su bili ti koji su neprimereno gestikulirali i prema publici i prema našim momcima, i to treba reći".


Ne tražeći opravdanje za prestupnike u svojim redovima, selektor je tražio razumevanje i za njih.

"S druge strane, onda treba razumeti i naše momke. Za njih ne postoji opravdanje, naravno, ali nagomilala se ogromna frustracija zbog svega što smo gradili dve godine... Nismo se bunili posle Noriča, gde je dosuđen diskutabilan penal, nismo se žalili na neke simulacije i tamo i ovde. Nosili smo sve u sebi bez kukanja i onda, a i naši momci imaju 20 godina, možete da razumete njihovu frustraciju na takve provokacije protivnika".

Ne razume težnju engleskih medija da u prvi plan izbace rasizam, jer rasizam nije bio povod, već posledica ponašanja gordih Engleza.

"Ako ste pozitivni i ako imate dobru nameru, doći ćete do realnih odgovora vezanih za incident koji nam nikako ne ide na čast. Ali, ako ste tendenciozni - pominjaćete rasizam, a rasizma nema. Jer, da je neko došao na stadion s namerom da vređa nekoga na rasnoj osnovi, radio bi to na zagrevanju, u petom, desetom, 30. ili 60. minutu i ne bi čekao da protivnik proslavi pogodak kako ga je proslavio u 95. minutu da bi tek tada vređao. Bio sam na terenu od zagrevanja do poslednjeg trenutka tuče i mogu da kažem da ni na zagrevanju, ni u vreme intoniranja himne Engleske, ni za vreme utakmice nije bilo nijedne pogrdne reči s tribina, iako je stadion bio pun. Rasizam je veliki problem svetskog fudbala, a Englezi su o rasizmu pričali i u najavi ove utakmice, pre nego što su i došli u Kruševac. Nije to bilo fer s njihove strane..."


O samoj tuči Janković ima jasan stav.

"Posle provokacije je "puklo" i svi su uleteli u teren, a tada je bilo nemoguće kontrolisati reakcije i videti ko koga zašto i gde udara ili vređa. Nažalost! Ali, bilo je obostrano. A, što se tiče rasizma - tendenciozno je i nezahvalno govoriti o pojavi rasizma posmatrajući samo 95. minut", zaključio je selektor Aleksandar Janković.

POVEZANE VESTI

Petak 19.10.2012. 18:19
Robovlasnici nas optuzuju za rasizam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online