Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.05.2013.
21:57
M. Stojiljković - Vesti A

Kraj Subotićeve bajke: Bajern novi kralj Evrope!

Srpski reprezentativac i njegova Borusija poklekli minut pre kraja meča, kad je gol odluke postigao Arjen Roben. Bavarci zasluženo stigli do pete krune.

Peti put prvaci Evrope: Fudbaleri Bajerna sa peharom
 

Fudbaleri Bajerna novi su prvaci Evrope. Bavarci su u finalu Lige šampiona savadali ekipu Borusije iz Dortmunda rezultatom 2:1 (0:0).

Juriš na triplu krunu

Ovo je Bajernu peta titula evropskog prvaka, već je osvojio prvenstvo Nemačke, a 1. juna igra i finale nacionalnog kupa.

Gol odluke postigao je Holanđanin Arjen Roben u 89. minutu. Prethodno je Hrvat Mario Mandžukić u 60. minutu doveo Bavarce u vođstvo, a osam minuta kasnije izjednačio je Ilkaj Gindogan iz penala.


Meč je igran u Londonu na stadionu Vembli pred 86.298 gledalaca.

Ovo je peta titula prvaka Evrope za Bajern, a prva od 2001. godine. U poslednje tri godine Bavarci su izgubili dva finala, 2010. protiv Stankovićevog Intera i prošle sezone protiv Ivanovićevog Čelzija, pa je ovaj trijumf protiv Subotićeve Borusije došao kao treća sreća.

Srpski reprezentativac je odigrao ceo meč za Borusiju i pružio odličnu partiju, ali mu je to slaba uteha posle izgubljenog finala u utakmici života.

Neven Subotić je dobio ovaj duel sa Riberijem, ali je izgubio meč
 

Bajern je, ipak, zasluženo pobedio. Bio je bolji, pogotovo u finišu drugog poluvremena kad je diktirao igru i tražio drugi gol za titulu. Srećom po njih, a okrutno po Borusiju, pobedonosni pogotak usledio je minut pre kraja regularnog toka meča, kad je do tada tragičar utakmice, Holanđanin Roben, iskoristio smušenost u odbrani rivala i savladao do tada fantastičnog golmana Romana Vajdenfelera.

Bajern - Borusija 2:1
London, 25. maj. Stadion: Vembli. Gledalaca: 86.298. Sudija: Nikola Ricoli (Italija).

Strelci: Mandžukić u 60. i Roben u 89. za Bajern, a Gindogan u 68. minutu iz penala za Borusiju.

Bajern: Nojer, Alaba, Boateng, Dante, Lam, Švajnštajger, Havi Martinez, Riberi (90. Luiz Gustavo), Miler, Roben, Mandžukić (90. Gomez). trener: Jup Hajnkes.
Borusija: Vajdenfeler, Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer, Bender (90. Sahin), Gindogan, Groskrojc, Rojs, Blažčikovski (90. Šejber), Levandovski. Trener: Jirgen Klop.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, ali ono što su prikazali igrači oba tima dokaz je da utakmica može biti i te kako uzbudljiva iako se ne tresu mreže. 

Fudbaleri Borusije su krenuli odlučnije i konkretnije, napali Bavarce, ali su im igrači Bajerna vrlo brzo uzvratili. Taj period igre obeležile su brojne šanse i odlične odbrane oba golmana, Manuela Nojera i Romana Vajdenfelera.


Kod žuto-crnih promašivao je Poljak Robert Levandovski, u timu Bajerna po ko zna koji put Arjen Roben. Hrvat Mandžukić je u 26. minutu pogodio prečku, tačniji tamo je loptu poslao izvanredni Vajdenfeler, 32-godišnji golman iz Dortmunda.

Bez obzira na duplu "nulu" posle prvih 45 minuta, znalo se da će biti golova u nastavu. Zašto?

Zato što je devet od poslednjih 10 golova u Ligi šampiona, Bajern postigao u drugom poluvremenu, dok su Borusiju proslavila dva pogotka protiv Malage u sudijskoj nadoknadi vremena.

I to se dogodilo posle tačno sat vremena igre: odlična akcija Riberija i Robena, posle koje Hrvatu Mariju Manždukiću nije bilo teško da zatrese mrežu Borusije - 1:0 za Bajern.

Međutim, oduševljenje među navijačima Bajerna nije dugo trajalo. Fudbaleri Borusije brzo su uzvratili. Samo osam minuta kasnije Brazilac Dante nesmotreno faulira Rojsa u šesnaestercu Bajerna i za sudiju Nikolu Ricolija nije bilo dileme - penal za Borusiju. Najstrožu kaznu odlično je izveo 22-godišnji Nemac turskog porekla Ilkaj Gundogan, Nojer je pošao u jednu, a lopta u drugu stranu - 1:1.

Posle toga Bajern preuzima potpunu inicijativu. Prvo je u 71. minutu Neven Subotić bukvalno sa gol-linije izbacio loptu ispred Tomasa Milera i sprečio siguran pogodak za Bajern. U poslednjih desetak minuta odlično su šutirali Alaba i Švajnštajger, ali je nesavladiv u tim situacijama bio Vajdenfeler. Ipak, nije mogao da spreči već opisani pogodak Robena u 89. minutu.

Trenutak odluke: Arjen Roben postiže gol u 89. minutu

Interesantno je da su treneri oba tima, Jup Hajnkes i Jirgen Klop, tek tada izvršili prve izmene u timovima, ali više nije bilo ni prilika ni vremena da se rezultat promeni.

Kad je sudija Ricoli odsvirao kraj usledilo je veliko slavlje Bavaraca i velika tuga fudbalera Borusije. Ubrzo posle toga kapiten Bajerna Filip Lam podigao je veliki srebrni pehar namenjen najboljem klubu u Evropi.

Za kraj pohvale za obe ekipe, Bajern i Borusija pokazali su zašto je nemački fudbal toliko popularan poslednjih godina. Ovo je bilo prvi put u istoriji da dva nemačka kluba odlučuju o prvaku Evrope, a četvrti da se klubovi iz istih zemalja bore za krunu na Starom kontinentu.

Klop: Pokazali smo da zaslužujemo da budemo u finalu 

Trener Borusije Jirgen Klop čestitao je Bavarcima titulu prvaka Evrope:

- Posle svega, sve čestitke Bajernu, jer su pobedili. Rezultat koji su ostvarili je za respekt. Nisam dobro video njihov drugi pobedonosni gol, počelo je od slobodnog udarca i nismo se dobro postavili u toj situaciji. Bilo je to na samom kraju meča. Imali smo veoma napornu sezonu iza sebe i to se posebno videlo u poslednjih 15-tak minuta meča. Zaslužili smo da budemo u finalu, pokazali smo to i večeras. To nije najvažnija stvar, ali je važna - zaključio je Klop.


Hajnkes: Teret favorita nas je sputao u prvom poluvremenu

Jup Hajnkes je posle trijumfa sa Realom 1998. godine, sad sa Bajernom osvojio drugu titulu prvaka Evropu:

- Nismo dobro ušli u meč u prvom poluvremenu, prosto nismo bili u igri, pa sam u poluvremenu korigovao neke stvari. Oba tima su bila pod velikim pritiskom, ali smo svakako mi osećali teret favorita u prvih 20 minuta utakmice.

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 11:42
Steta za Nevena, odigrao je doktorski...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online