Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.06.2014.
16:10
Beta A

Psiholog: Suarez može da nauči da prestane da grize!

Urugvajski fudbaler Luis Suares može da nauči da prestane ga grize protivničke igrače, ali to neće biti brz i lak proces, izjavila je danas klinička psihološkinja sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji Korin Rid.

Ako ne možeš da ih pobediš, onda ih ugrizi: Luis Suarez
 

Urugvaj je sinoć pobedio Italiju sa 1:0, u utakmici trećeg kola Grupe D na Svetskom prvenstvu u Brazilu, a Suarez je tokom utakmice ugrizao fudbalera protivničke ekipe Đorđa Kjelinija.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je istragu protiv Suareza, kome je to treći takav prekršaj. On je 2010. godine, dok je igrao za Ajaks ugrizao fudbalera PSV Ajndhovena Otmana Bakala, zbog čega je bio suspendovan na sedam utakmica, a prošle godine ugrizao je za ruku fudbalera Čelzija Branislava Ivanovića, zbog čega je pauzirao 10 mečeva.

"Važno je ispitati da li on misli da je njegovo ponašanje opravdano ili prihvatljivo. Aki misli i ako na aktivan ili pasivan način njegovi treneri i saigrači prihvate takvo ponašanje, onda je malo verovatno da će se Suares promeniti", rekla je Ridova, preneli su britanski mediji.

Kapiten Urugvaja Dijego Lugano podržao je Suareza posle utakmice i rekao da je Kjelini "plakao i žalio se na protivnika".

"Kao čovek, potpuno me je razočarao", rekao je Lugano o Kjeliniju. Selektor Urugvaja Oskar Tabares je takođe podržao Suareza rekavši da "postoji animozitet prema njemu i da ga proganjaju zbog prošlih događaja".

Profesorka Rid rekla je da stres može da bude faktor u Suarezovom slučaju, ali da to ne mora da bude jedini faktor.

"Svi vrhunski sportisti moraju da se suoče s velikim stresom. Svi pokazuju neke znake, ali vrlo malo njih grize. Takođe, zanimljivo je videti kako se sportisti ponašanju posle nasilničkog incidenta. Neki od njih se odmah pokaju, postide i neprijatno im je. Znaju da je to loše, znak slabosti", rekla je ona.

"Ostali ne vide to kao problem, umanjuju ili pokušavaju da opravdaju svoje postupke. Samostalni rad na prepoznavanju stresa bi mnogo pomogao. Ali, to nije brz proces. Menjanje navika ili načina života zahteva posvećenost, upornost i veliki rad, ali može da bude značajno", dodala je Korin Rid.

Viši predavač na fakultetu za psihologiju Univerziteta u Novom Južnom Velsu u Australiji Eva Kimonis rekla je da Suarez najverovatnije nije razmišljao o posledicama.

"Na snimku se vidi da je Suarez svoj bes i frustraciju iskalio na Kjeliniju jer mu je blokirao prilaz lopti, pa je ga je reaktivno i impuslivno ugrizao. On najverovatnije nije razmišljao o ozbiljnim posledicama svojih nasilnih postupaka u sportu sve dok nije bilo prekasno, a tada je delovao povređeno", rekla je Kimonisova.

Među istraživačkim oblastima kojima se bave Kimonisova i Univerzitet u Australiji jesu i agresivno i anti-socijalno ponašanje i nasilničko ponašanje.

"Uobičajeno je u ranom detinjstvu, ali retkost je da odrasli grizu druge. To može biti manifestacija šireg, dugoročnog obrasca nedoličnog ponašanja koje uključuje i druge oblike agresije - udaranje, maltretiranje, fizičke obračune - to je zajedničko
ljudima sa posebno vrućim temperamentom i impulsivnošću", rekla je ona.

Kimonisova veruje da je Suarez bio frustriran kada je ugrizao Kjelinija, ili je samo pokušavao da stekne prednost nad protivnikom, pošto se Urugvaj borio za mesto u osmini finala Mundijala.

"Agresivno ponašanje poput ujedanja i udaranja može biti odgovor na pravu ili pretpostavljenu pretnju, ili da se postigne neka vrsta prednosti. U slučaju agresivnih postupaka radnji obično prethodi neka vrsta stresa koji dovodi do besa i frustracije, zbog čega osoba uzvrati protiv izvora te pretnje", navela je Kimonisova.

"Za ljude koji su hronično agresivni, kognitivno bihejvioralna terapija može biti efikasna u pomaganju da bolje sagledaju kada su ljuti ili frustrirani", dodala je Kimonisova.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online