Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.08.2014.
09:00
Vestionline A

Srba na "kašičicu" u Primeri

Nekada su Srbi gospodarili u Primeri, ali vremena su se promenila. U najjačoj ligi na svetu cene kvalitet, koga očigledno nema na našim prostorima, pa je slovo spalo samo na tri imena: Antonija Rukavinu, Aleksandra Pantića i Nemanju Radoju. Sve oči biće uprte na veliku trojku: Real, Barselonu i Atletiko, koji su i ovog leta trošili stotine miliona evra na pojačanja.

Antonio Rukavina (levo) posle dve godine u Valjadolidu od ove sezone u Viljarealu
 

Ljubitelji fudbala, oni koji cene kvalitet, s nestrpljenjem očekuju subotu kada kreće ludilo na Pirinejima. Ne tako davno broj Srba se merio dvocifrenim brojevima, a sada su tu samo trojica Srba. Najveći staž u Španiji ima Antonio Rukavina. Nekadašnjem fudbaleru Bežanije, Partizana i Minhena ovo će biti treća sezona u Primeri, ali prva u dresu Viljareala. Ovog leta, 30-godišnji reprezentativac Srbije stigao je u redove "žute podmornice" iz Valjadolida, u kome je proveo prethodne dve sezone.

Srbi u Primeri

Prilika u Kordobi: Aleksandar Pantić iz vremena kada je igrao za Crvenu zvezdu

* Antonio Rukavina (Viljareal), treća sezona u Primeri, stigao ovog leta u "žutu podmornicu" iz Valjadolida, postigao dva gola u najjačoj španskoj ligi

* Aleksandar Pantić (Kordoba), prošle sezone igrao na samo devet mečeva za Viljareal, pa ga je klub poslao na pozajmicu u redove novog člana Primere

* Nemanja Radoja (Selta), debitantska sezone u Primeri. Ovog leta stigao iz Vojvodine

Dolaskom Rukavine, nekadašnji igrač Rada i Crvene zvezde izgubio je mesto u timu Viljareala, pa će naredne sezone igrati na pozajmicu u novom članu Primere Kordobi. Poslednji Srbin koji je stigao na Pirineje je mladi Nemanja Radoja, koji je za 950.000 evra obukao dres Selte. Prethodnih godina igrao je za Vojvodinu. Njega su čelnici "lala" na poluvremenu susreta kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Trenčina prodali klubu iz Viga.

 

Barsa i Real ruše "jorgandžije"

Arda Turan i naredne sezone nosiće dres "jorgandžija"
 

Prošle sezone vodila se "mrtva" trka za titulu između Reala, Barselone i Atletika. Na kraju, pomalo neočekivano, kroz cilj su prve prošle "jorgandžije". Ratnici Dijega Čola Simeonea pokušaće da odbrane krunu, ali realno, pored "galaktikosa" iz Reala i silno pojačane Barselone, teško će pehar da se zadrži na "Vinsente Kalderonu". Atletiko je oslabljen u ovom prelaznom roku odlascima glavnih igrača: Dijega Koste, Tiba Kurtoe, Felipea Luisa, Davida Vilje, Adrijana Lopeza. Stigla su pojačanja od kojih su najzvučnija Mario Mandžukić iz Bajerna i Francuz Grizman, koji je prethodnih godina sa velikim uspehom igrao za Sosijedad. Ostala je "duša" tima: Turan, Koke i Gabi. Uz fanatičnu borbenost i kolektivni duh koji ih krasi niko ne sme da otpiše Simeonove ratnike.

Kolumijska zvezda: Hames Rodrigez plaćen je Monako 80 miliona evra

Šta reći za Real! Šampion Evrope napravio je "drim tim". Ovog leta stigla su dvojica ekstra pojačanja. Iz Bajerna je stigao Toni Kros za 42 miliona evra, a prava "bomba" je ekslodirala kada je na "Santijago Bernabeu" došao Hames Rodrigez, najbolji strelac SP u Brazilu. Njega je kraljevski klub platio Monaku čak 80 miliona evra. Uz najboljeg fudbalera planete Kristijana Ronalda, najskupljeg igrača u istoriji Gereta Bejla, jednog od najboljih golmana šampionata u Brazilu Kejlora Navasa, "ikone" kluba Serhija Ramosa i Ćabija Alonsa, trener Karlo Anćeloti ima ekipu za titulu. Madriđane će najverovatnije u finišu prelaznog roka da napuste Anhel Di Marija i Sami Kedira, koji su najbliži Mančester Junajtedu.

"Bomba" prelaznog roka u Evropi: Luis Suarez za 81 miliona evra pojačao Barselonu
 

Posle Gvardioline ere u Barseloni, kriza drma Katalonce. Prethodne dve sezone bile su za zaborav. Vreme Alvesa, Ćavija, Inijeste prolazi, Mesi nije ono što je nekada bio, pa je Barsa najviše trošila ovog leta. Iz Liverpula je za 81 milion evra stigao problematični, ali fenomenalni Luis Suarez. Otišao je Tata Martino, a na klupu tima sa "Nou Kampa" seo je nekadašnji igrač Barse Luis Enrike, koji je devedesetih godina prošlog veka napravio fudbalski "zemljotres" kada je dres Reala zamenio za crveno-plavi Barselone.

Real najskuplji, Eibar najsiromašniji

Papreno skupi: Kristijano Ronaldo i Geret Bejl, uzdanice madridskog Reala

Prema specijalizovanom sajtu transfermarkt.de najveću vrednost igrača ima Real, koji može da se pohvali da ima fudbalere vredne 717.000.000 evra. Na drugom mestu je Barselona sa 611.000.000, a na trećem Atletiko sa 313.500.000.

 

Daleko ispod velike trojke slede: Valesnija, Sosijedad, Sevilja, Bilbao, Viljareal... Najslabiji tim na papiru ima novajlija Eibar. Fudbaleri kluba iz gradića u Baskiji vrede samo 18.400.000 evra. Zanimljivo, ukupna vrednost igrača u Primeri je fantastičnih 2.810.000.000 evra.

Ipak, prgavi Urugvajac neće moći da igra do novembra zbog supenzije jer je ujeo Kjelinija za rame na SP u Brazilu. Od pojačanja su stigli odlični čileanski golman Bravo, Metju iz Valensije, vezista Sevilje Ivan Rakitić, a najnovije pridošlica je belgijski defanzivac Tomas Vermalen koji je nosio dres Arsenala.

Ostali timovi su daleko od borbe za titulu. Bilbao se po tradiciji oslanja na igrače iz Baskije, Sevilja je silno oslabljena, Valensija, Espanjol i Sosijedad boriće se za mesta u Evropi, dok ostali treba da strepe za goli život u Primeri. 

 Kvote za šampiona Primere *
1. Real M. - 1,80 8. Viljareal - 251,00 15. Granada - 1001,00
2. Barselona - 2,10 9. Selta  - 501,00 16. Levante - 1001,00
3. Atletiko M. - 11,00 10. Espanjol - 501,00 17. R. Valjekano - 1001,00
4. Bilbao - 151,00 11. Malaga - 501,00 18. Kordoba - 2501,00
5. Sevilja - 201,00 12. Almerija - 1001,00 19. La Korunja - 2501,00
6. Valensija - 201,00 13. Elče - 1001,00 20. Eibar - 3001,00
7. Sosijedad - 251,00 14. Hetafe - 1001,00 * sports.williamhill.com

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online