Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.09.2014.
22:43
telegraf.rs A

Priča o navijačima Totenhema koji sebe nazivaju Jevrejima

Danas navijače Totenhema čini samo pet do deset odsto Jevreja (više od deset procenta navijača Arsenala su Jevreji), ali su prihvatili termin "Yid" (Jevrejin) kao određeni vid svog identiteta i iza sebe imaju čak i podršku britanskog premijera.

Crno na belo: Navijači Totenhema sebe nazivaju Jevrejima 

Utakmica grupne faze Lige Evrope između Partizana i Totenhema, pored sjajne partije fudbalera u crno-belim dresovima, ostaće upamćena po jednom transparentu koji se u toku drugog poluvremena pojavio na južnoj tribini.
 

Crno-beli će zbog “antisemitske poruke” u vidu parole “Only jews and pussies” (Samo Jevreji i pi*kice) tek da nadrljaju, ali je zanimljivo pogledati u istoriju navijača kluba s Vajt Hart Lejna.
 

Crno-beli će zbog “antisemitske poruke” u vidu parole “Only jews and pussies” (Samo Jevreji i pi*kice) tek da nadrljaju, ali je zanimljivo pogledati u istoriju navijača kluba sa Vajt Hart Lejna.

Pristalice Totenhema sebe nazivaju “Yid Army” (jevrejska armija), a evo kako je do svega toga došlo.

Pojam “Yid” je žargonski naziv za Jevreje, ali se on prvi put upotrebljava 1930. od strane Osvalda Moslija, osnivača fašizma u Britaniji, pa je zbog toga postao izuzetno kontroverzan.

Navijanje Jevereja za Totenhem je počelo krajem 19. i početkom 20. veka, kad je veliki broj Jevreja emigrirao u Englesku. Većina se smestila u Severni London (kraj koji je i pre toga bio poznat po velikom broju britanskih Jevreja) i izabrala da navija za Totenhem, umesto Arsenala ili Vest Hema, jer su “Sparsi” tad bili elitniji klub.

Kroz istoriju, tačnije sedamdesetih i osamadesetih godina, kad je engleski fudbal bio prepravljen anti-semitizmom i rasizmom, baš zbog svog verskog opredeljenja, navijače Totenhema su pristalice ostalih klubova počeli da nazivaju “Yidovima”, a neretko su i “siktali” na utakmicama oponašajući zvukove iz koncentracionih logora.

Kako nije postojao način da se odbrane od antisemitskih napada ostalih navijača, pristalice Totenhema su odlučili da prihate termin “Yid” i da formiraju takozvanu armiju – “Yid Army”.

Kad je oformljena Premijer liga i kad je Fudbalski savez Engleske zauzeo čvršću poziciju u društvu, te pokušao da reši problem rasizma i antisemitizma dolazi do ozbiljnih sankcija na svako isticanje pojma “Yid”.

Navijači, kako Totenhema, tako i drugih klubova, masovno su hapšeni, ali navijači “Sparsa” i dalje nastavljaju da pevaju pesme s ovim rečima, na “Vajt Hart Lejnu”, ali i na ostalim stadionima širom Engleske. Apel Fudbalskog saveza i policije nije jenjavao, a kulminaciju je dobio kad je zamoljen da reaguje i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, koji je stao na stranu navijača Totenhema.

- Postoji razlika između toga kad navijači “Sparsa” sebe nazivaju “Yidovima” i kad im to neko drugi peva. Onda je to produkt mržnje, a takve ljude treba procesuirati – rekao je jednom prilikom Kameron, nakon čega je na neki način dao legitimitet korišćenju ovog termina samo navijačima “Sparsa”.

Ono što je veoma zanimljivo jeste da danas navijače Totenhema čini samo pet do deset odsto Jevreja (više od deset procenta navijača Arsenala su Jevreji), ali su jednostavno prihvatili termin “Yid” kao određeni vid svog identiteta.

POVEZANE VESTI

Petak 19.09.2014. 23:18
Navijači zvezde sebe nazivaju ciganima, a baš i ne vole pripadnike tog naroda,,.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online