Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.12.2014.
19:27
mozzartsport.com A

Kraj velikog Šahtjora? Svih 13 Brazilaca mogu da napuste klub

Rat i politička kriza u Ukrajini izgleda da će odneti prvu veliku fudbalsku žrtvu - Šahtjor iz Donjecka! Najozbiljniji i najuspešniji klub Istočne Evrope u prethodnih petanastak godina puca po šavovima.

Beta/AP
Neočekivani razlaz sa ukrajinskim gigantom: Aleks Tešeira
 

Zahvaljujući stotinama uloženih miliona evra od strane prebogatog gazde Rinata Ahmetova, Šahtjor je postao priznato i cenjeno ime u vrhunskom evropskom fudbalu. Klub iz Donjecka je napredovao krupnim koracima i pravio proboje u evrokupovima. Osvojili su UEFA Kup, bili redovni učenici Lige šampiona, stizali su i do četvrtfinala elitnog takmičenja, budžet je bio sve veći, igrački kadar sve jači, sagrađana je i velelepna "Donbas Arena" vredna 400 miliona dolara...

A, onda je počeo rat!

Ahmetov je podržao opozicione snage iako je proruska opcija na istoku Ukrajine gde pripada i Donjeck imala većinu. Šahtjor je morao da se seli iz svog grada, pošto su u Donjecku zavladale krvave borbe. Prelepa "Donbas Arena" je nekoliko puta granatirana i ozbiljno oštećena.

Ahmetov je pobegao u Kijev gde se preselila i kompletna klupska administracija, dok je ekipa prebačena u Ljvov gde je na stadionu Karpata trenirala i igrala utakmice.

Pošto se ne nazire kraj krize u istočnom regionu kojem pripada i Donjeck, Ahmetov trpi ogromne finansijske gubitke i Šahtjor više neće moći da računa na njegovu podršku kao do sada.

Kako je danas ekskluzivno oktrio nemački Kiker, rukovodstvo kluba je dalo odrešene ruke stranim fudbalerima, pre svega Brazilcima da napuste klub u januaru ako stigne adekvatna ponuda. U prevodu, Šalke neće mnogo zacepiti cene obeštećenja što je poziv za najbogatiji evropske klubove da krenu u lov na vedete "rudara".

Reuters
Prelepa "Donbas Arena" ozbiljno je oštećena prilikom granatiranja
 

U ovom trenutku Šahtjor ima 13 brazilskih fudbalera u sastavu. Najzvučnija imena su Luiz Adrijano (prvi strelac Lige šampiona), zatim Daglas Kosta, Aleks Teišeira, Bernard, Fred, Fernando, Taison, Velington Nem, Ismaili, Marlos, Ilsinjo, Azevedo i Dentinjo.

Još prošlog leta je Monako nudio 60 miliona evra za Luiza Adrijana i Daglasa Kostu, ali je Ahmetov tada odbio ponudu. Na radaru najvećih evropskih klubova su i Tešeira i Bernard. Probleme da pronađu dobar klub ne bi trebalo da imaju ni vezisti Fred i Fernando koji u biografiji imaju upisane mečeve u reprezentaciji Brazila. Tajson, momak topovskog udarca bi takođe trebalo da bude među atraktivnijim fudbalerima zimske fudbalske pijace. Ilsinjo i Dentinjo bi mogli da se vrate u domovinu, a rezervisti Azevedo, Velington Nem, Marlos i Ismaili ne spadaju u kategoriji vrhunskih pojačanja i verovatno će imati skromnije ponude od ostatka brazilske kolonije.

Šahtjor ima dugu tradiciju sjajnih brazilskih fudbalera, pošto su dres ovog kluba nosili Elano, Žadson, Brandao, Fernandinjo, Vilijan... Mnogi rivali nisu uspevali da prekinu fudbalsku sambu u narandžasto-crnim dresovima, ali rat i politika će izgleda uspeti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online