Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 27.03.2015.
12:16
Tanjug A

"Šuker je pristalica ustaškog režima NDH"

Predsednik Koalcije udruženja izbeglica Miodrag Linta uputio je danas pismo predsedniku Evropske fudbalske unije Mišelu Platniju povodom izbora predsednika Fudbalskog saveze Hrvatske Davora Šukera u Izvršni komitet UEFA.

AP
Linta ga minira: Davor Šuker

Linta je podsetio Platinija da je Šuker pristalica ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske, koji je kao najverniji saveznik Adolfa Hitlera i nacističke Nemacke, tokom Drugog svetskog rata na najmostruozniji način u logorima smrti i izvan njih pobio na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

U pismu se između ostalog navodi da se Šuker, kao fudbaler Reala, 1996. godine fotografisao sa osmehom na grobu ustaškog vođe i ratnog zločinca Ante Pavelića koji je sahranjen na groblju u Madridu i nije osudio postupak hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunica, koji je suspendovan zbog širenja nacionalne i rasne mržnje posle utakmice Hrvatska - Island.

- Kao predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Šuker nije pokrenuo disciplinski postupak protiv izvršnog direktora Dinama iz Zagreba Zdravka Mamića kada je marta 2013. na nacionalnoj osnovi vređao hrvatskog ministra sporta i obrazovanja Željka Jovanovića koji je srpske nacionalnosti. Mamić je dao skandaloznu izjavu da Željko Jovanović mrzi sve hrvatsko i da kao Srbin ne može voditi najvažniji resor u Hvratskoj. Šuker nije osudio ustaško skandiranje na fudbalskoj takmici Hajduk - Osijek novembra 2013. na stadionu Poljud u Splitu - napisao je Linta.

On je postavio pitanje da li bi čelnici fudbalskog saveza neke druge evropske države ostali na fukciji da je njihov savez podržao kandidata koji je pristalica Adolfa Hitlera i drugih nacističkih vođa.

- Smatram da Šuker, kao član Izvršnog komiteta, ne može da doprinese borbi UEFA i vašoj borbi protiv rastućeg rasizma, diskriminacije i govora mržnje. Želim da sa sadržajem ovog pisma upoznate ostale članove Izvršnog komiteta i predsednike 54 nacionalna saveza koji su članovi UEFA. Očekujem da mi odgovorite u razumnom vremenskom roku - navodi se u pismu Linte.

Šuker je u utorak na kongresu UEFA u Beču postao prvi Hrvat koji je izabran u Izvršni komitet.

On je dobio 34 glasa, a za izbor mu je bila potrebna podrška 28 Saveza.

POVEZANE VESTI

Petak 27.03.2015. 12:28
Zar ne bjese nagrada za svakoga ko " oslobodi svet od naccista " ! taj izrod clan usstassa, koji poubijase onoliku djecu u logorima..........takvim ko njemu i njemu slicnim...........Samo Smrtna Kazna sledi !
Petak 27.03.2015. 18:10
Smrtna kazna nam "sledi" svima, a ovaj Linta se kao i ti samo sramoti. Pošteno ce se nasmijat u Platinijevom uredu na ovo pismo.....ako uopce stigne donjega jer najvjerojatnije će završit u smecu prie nego uopce stigne do njega
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online