Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.04.2015.
15:40
Tanjug A

FSS se konačno oglasio povodom haosa na derbiju

Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Jelen Superlige najoštrije su osudili huligansko ponašanje, vandalske ispade i nemile scene koje su ugrozile bezbednost ogromne većine prisutnih navijača i odigravanje 148. večitog derbija između Crvene zvezde i Partizana.

Tanjug
Slike nasilja na Marakani koji su još jednom udarila šamar srpskog fudbalu

- Svesni smo da naše reči žaljenja i osude malo znače istinskim ljubiteljima fudbala i pravim navijačima, kako dva najuspešnija kluba, tako i svima ostalima. Iz Srbije je još jednom upućena veoma loša slika i prilika domaćeg fudbala u svetske okvire - ističe se u zajedničkom saopštenju FSS i Superlige. 

Kako se navodi, osnovni problem je u činjenici da se stvari ne rešavaju. 

- Svedoci smo brojnih problema koje smo imali u prošlosti - "slučaj Đenova", prekid utakmice protiv Albanije i nekoliko sličnih "večitih derbija". Zbog toga izražavamo strah da se ružne scene od subote opet ne ponove, jer prava i oštra reakcija izostaje. 

Iz FSS podsećaju da su posle Đenove i skorašnje utakmice protiv Albanije prosto vapili za pomoć kod nadležnih instanci. 

- Ispostavlja se da mi nismo u mogućnosti da organizujemo nijednu težu i značajniju utakmicu. Svima nama koji radimo u srpskom fudbalu to predstavlja veliki problem, koji sami ne možemo da rešimo. Priznajemo da vandalsko ponašanje prevazilazi okvire mogućih reakcija, opsega delovanja i kažnjavanja fudbalskih struktura. 

- Članovi Disciplinske komisije FŠ u četvrtak, 30. aprila, analiziraće sve prispele izveštaje i doneće adekvatne odluke i saopštiti kaznene disciplinske mere. Međutim, to sve postaje apsurdno. Zatvaranje stadiona i izricanje finansijskih mera neće iskoreniti uzroke problema koje viđamo u suviše dugom vremenskom periodu. Sve viđeno prevazilazi sportske okvire. 

FSS konstatuje da je očigledno kako "kažnjavanje klubova i njihovih uprava takođe nije dobar smer za ostvarenje pobede nad huliganima". 

- FK Crvena zvezda je ovaj put organizovala meč i svesni smo da su u okviru priprema i realizacije zadataka učinili sve Što su mogli, međutim, to očigledno nije dovoljno. 

Podseća se da je FSS u prvoj reakciji posle prekinute utakmice Srbija - Albanija apelovao, a da sada čini to još glasnije, na što hitniju - apsolutno momentalnu, organizaciju sastanka članova Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu. 

- Članovi ovog tela su najodgovorniji ljudi srpske države i društva - predsednik Vlade Republike Srbije, kao i niz drugih krucijalno važnih organa, predvođeni ministrima omladine i sporta, pravde i unutrašnjih poslova, kao i predsednik Vrhovnog kasacionog suda i republički javni tužiilac. Naravno, u njegov rad su uključeni i čelnici najvećih sportskih saveza, uključujući i FSS.

FSS smatra da je jedini model borbe na putu iskorenjivanja problema viđenih još jednom na subotnjem derbiju zajedničko delovanje i sinergija apsolutno svih nadležnih organa uključenih u proces - predstavnika policije, tužilaštva, sudova i fudbalske organizacije. Zajedno, planski i istrajno, do eliminacije zla i povrtka fudbala u sportske okvire. 

- Cilj i obaveza moraju da budu individualizacija krivaca. Ko je kriv, zbog čega je kriv i koja je kazna za takvo ponašanje. Obeležavanje krivaca i njihovo kažnjavanje u smeru eliminacije ostalih moraju da budu naš zajednički metod. Nažalost, fudbalske kazne propisane pravilnicima UEFA i FIFA, a primenjene u okviru FSS, kažnjavaće klubove i u krajnjoj meri igrače, a ne uzročnike problema. 

Na kraju, iz FSS poručuju da su sve fudbalske strukture na punom raspolaganju nadležnim državnim organima, znajući šta želimo da vidimo jednog dana - pune tribine, fer-plej ponašanje na terenu i van njega i kvalitetnu igru, svesni da na tom putu moramo da idemo korak po korak. Prvi, pravi i najvažniji, treba da usledi odmah. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online