Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
23:23
M. Topalović - Vesti A

Bržom tranzicijom do trijumfa

Naš trener u Albaniji Marko Jovanović skenira Partizanovog rivala tim Skenderbega iz Korče

facebook
ZNA REŠENEJ ZA SKENDERBEG: Marko Jovanović

„Snežni vukovi“ iz Korče od 2010. dominiraju u albanskom fudbalu. Iako su im neke titule oduzete, a poslednju je osvojio Kukeši (Kuks) izvesno je da se radi o najorganizovanijem klubu. Izdanja u kvalifikacijama za Ligu Evrope samo su to potvrdila. Prvi put šampioni su bili 1933, a onda su 78 godina čekali da krene serija trofeja.

Ono što ih svakako najviše boli je pet poraza, računajući i 2017, u finalima Kupa Albanije!

Skenderbeg je osnovan pre 92 godine, ali se u Evropi našao tek 2011. Traljavo je počeo, ali onda su usledili sve bolji i bolji rezultati. Aktuelna sezona je prevazišla sva očekivanja. Redom su padali nimalo naivni protivnici: Posle zagrevanja sa Santa Huliom, Kairat, Mlada Boleslav i zagrebački Dinamo!!!

Naš stručnjak Vranjanac Marko Jovanović već drugu godinu radi u Albaniji u stručnom stabu Mladena Milinkovića. Posle odličnih rezultata sa Ljuftetarijem preuzeli su šampionski Kukeši. Za „Vesti“ rado je analizirao Skenderbeg koji je u Kijevu poveo, ali je u drugom delu primio tri gola i izgubio. Prednost je imao i protiv Jang Bojsa, no morao je da se zadovolji bodom.

„ Dugo igraju zajedno i ponovo su zadržali kostur ekipe - počinje Marko analizu rivala Partizana - To im je najveći kvalitet. Prodali su možda najboljeg igrača Latifija. Potpuno isti tip kao Andrija Živković.“

Tim se gradi od odbrane?

„Zadnja linija bez promene od prošle sezone. Ako pogledamo kvartet koji je bio na terenu u Kijevu, oni su zajedno prošle godine odigrali 90 odsto utakmica!

Bočni igrači?

„Mici je izuzetno brz i ofanzivan bek. Ima perfektan centaršut. Desni bek Vanđeli je sporiji, ali iskusniji. Igrao je davnih dana za Aris protiv Crvene zvezde. Igra u oba smera, pridodaje se napadu, ali nema kvaliteta kao Mici u ofanzivi. Dakle, opasnija je leva strana.“

Gde je najveća šansa Partizana?

„U brzoj tranziciji, ali o tome nešto kasnije. Skenderbeg je bolji u defanzivi. Sve napade iz zadnje linije organizuje Hrvat Radaš. Baš je miran sa loptom, igrač koji je perfektno prenosi na protivničku polovinu i distribuira do veznih igrača. Ima lepu dugu „prenosnu“ loptu, a sjajno izvodi slobodne udarce. Njega treba pritisnuti i zatvoriti u začecima napada. Ne dozvoliti da organizuje igru iz zadnje linije.“

facebook
ALBANCI U USPONU FORME: Marko Jovanović (desno)

Jašanica je Kosovar?

„Da, iz Vranog Dola kod Prištine. Jak, perfektan u vazdušnim duelima. On j opasnost broj 1 u ofanzivnim prekidima. Trudi se da igra, ali nema sposobnosti da organizuje igru iz zadnje linije. Zato ima dobar dug korak, odlična je u igri „1 na1“. Često se gubi u prostoru i lopte upućenje iza njegovih leđa mogu da budu ozbiljan problem.“

Ko je mozak ekipe?

„Lilaj, zadnji vezni! Igrao je u Zagrebu za Lokomotivu. Ima ideju i odlično igra u oba smera. Dita (182 cm) je novi igrač, drugi zadnji vezni i više zadužen za defanzivno delovanje. Žargonski rečeno „pokriva leđa“ Lilaju.

Ako oni „ispadnu“ iz igre?

„Osmani (32) je štoper ali pošto od ove sezone igraju 4-1-4-1 sada je  „korektor“ iza spomenutog tandema. Odličan je u skoku, jak u duel igri, ali spor i ne baš okretan. Puno minusa nadoknađuje iskustvom, dobro se postavlja i ima sjajnu procenu za ulazak u duel i skok“.

Jedan od aduta došao je iz Nigerije?

„Džejms Adenji je promenio već tri kluba u Albaniji, ali tek u Laćiju je bio sjajan strelac. Deluje po levoj strani, ali voli i da organizuje igru. Napad mu je prirodna pozicija, ali može da igra sve  iza špiceva i to vrlo uspešno. Ne izbegava duele, brz sa sjajnom kontrolom lopte. Ako mu ostavite prostor za igru „1 na 1“, i licem je okrenut prema golu, došli ste u vleiki problem! Od njegove igre i završnog pasa zavisi realizacija. Krasi ga dobar šut, a opasan je i kad napadne prostor iza leđa zadnje linije“ – upozorava Marko Jovanović.

facebook
SKENIENDSkenirao Skenderbeg: Marko Jovanović

Ko deluje s desne strane?

„Muzaka. Manje je opasan igrač. Opasniji kad napada dobije loptu u prostor nego kada treba da predbribla igrača i stušti se ka golu. Ima solidan šut i uglavnom se „namešta“ smo na desnu nogu. Iskreno, očekujem da na toj poziciji zaigra Prizrenac Gvazaj koji je sve što zna u fudbalu naučio u belgijskim klubovima, a zna se kakve su tamo škole. Njemu je opasnija leva noga. Brz je sa loptom, „kontra noga“, ulazi unutra, lucidnih poteza, kreativan i dobar tehničar.

A realizacija?

„Špica Sovea nisam video uživo. Rođen je u Gambiji, ali je igrao za dosta nižerazrednih klubova u Itlaiji. Na TV pregledima sam zapazio da mu je visina od 191 cntimetra adut.  Dobar je u skoku, voli da se gradi i igra leđima okrenut golu. Mana mu je što ne napada loptu posle centaršuteva i nije opasan u prostoru. Iz ovoga se može zaključiti da ga nije teško čuvati. Došao je i Čeh Nešpor iz šampionata Poljske, ali ga ne poznajem. Napad je odlaskom Salihija u Viner Nojštat puno, puno izgubio.“

Opšta karaktersitika napada?

„Gotovo svaku završnicu organizuju sa bočnih pozicija, centaršutevima i povratnim loptama. Onda ulazak bočnih veznih „unutra“ na „kontra nogu“ i nameštanje za šut uz pridodavanje bekova iza leđa.“

Šta za Partizan može da bude pravo rešenje eventualne enigme?

„Brza tranzicija. Naši igrači se definitivno tehnički obučeniji, ali to moraju da iskoriste i izbegavaju opštu jurnjavu i bezbroj besmislenih duela. Albanski fudbal se razlikuje u stilu od našeg. Igra se mnogo brže, agresivnije i treba očekivati dinamičnu utakmicu sa dosta tranzicije u kojoj crno-beli moraju da se bolje snađu i sa najmanje moguće dodira dođu do gola. Tamo je Šehi koji je kapiten i „produžena ruka“ trenera na samom terenu. Ipak, već ima 39 godina i davno je prevazišao zenit. U klubu je od 2010.kada je  i počeo uspon, a za njega je zasdlužan i naš Ivan Gvozdenović koji je u to vreme bio član Skenderbega.“

facebook
ISKORISTITI SLABOSTI ALBANACA: Marko Jovanović

Početak nove sezone?

- U Kupu Albanije na dve utakmcie dali su 17 golova niželigašu, nas su pobedili, uz dosta sreće, sa 2:1 u Kukešiju. Mže se reći da su u formi".

Daja voli igru

Trener je Ilir Daja koji nikada nije radio van albanskih granica?

„Daja je trener koji voli da igra „na posed“ lopte, da nametne svoj stil u kome dominiraju finese. Prošle godine radio je u Tirani sa kojom je u finalu kupa pobedio baš Skenderbeg sa 3:1, posle produžetaka.“

Skenderbeg u Evropi

2011–12

Liga šampiona

2Q

APOEL

0–2, 0–4 (0–6)

2012–13

Liga šampiona

2Q

Debrecen

1-0, 0–3 (1:3)

2013–14

Liga šampiona

2Q

 Neftči Baku

1–0 (prod.), 0–0 (1–0)

3Q

Šahtjor Karagandi

3–2, 0–3 (3–5)

Liga Evrope

PO

Černomorec Odesa

1–0 (prod.), 0–1 (1–1 6–7 pen)

2014–15

Liga šampiona

2Q

BATE Borisov

1–1, 0–0 (1:1)1–1

2015–16

Liga šampiona

2Q

Krusejders

4–1, 2–3 (6–4)

3Q 

Milsami Orhei

2–0, 2–0 (4–0)

PO

Dinamo Zagreb

1–2, 1–4 (2–6)

Liga Evrope

Group H

 Bešiktaš

0–1, 0–2

4th

Lokomotiva M.

0–3, 0–2

 Sporting CP

3–0, 1–5

2016–17

Liga šampiona

2Q

Ferencvaroš

kazna

2017–18

Liga Evrope

1Q

Santa Hulia

1–0, 5–0 (6–0)

2Q

Kairat

2–0, 1–1 (3–1)

3Q

Mlada Boleslav

2–1 (prod.), 1–2 (3–3 4–2 pen.)

PO

Dinamo Zagreb

0–0, 1–1 (1–1 )

Grupa B

Dinamo Kijev

1-3

Jang Bojs

1:1

Partizan

-

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online