Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2018.
18:11
P. Bajić - Vesti A

Stižu devojke iz dijaspore

Ženski fudbal u Srbiji oduvek je bio u nekom drugom planu u odnosu na kolege, ali je Nikoslav Bjegović (50), tokom posete dopisništvu "Vesti" u Beogradu, poručio da će se potruditi da se situacija promeni nabolje u narednom periodu. Tačnije, naglasio je da na tome radi od jeseni 2016. godine, kada se posvetio ženskom fudbalu.

Z. Raš
Biće bolje: Nikoslav Bjegović u beogradskom dopisništvu "Vesti"

Nekadašnji igrač brojnih domaćih klubova i internacionalac u Kini i Švajcarskoj, koji je jednom obukao i dres reprezentacije Jugoslavije, na gostovanju Izraelu u Tel Avivu 1998. godine, nalazi se na mestu koordinatora za ženski fudbal u FSS-u.

- Zadužen sam za sve tri selekcije koje imamo i ligu, a jedno vreme sam bio i selektor reprezentacije do 19 godina. To je bilo privremeno, prošle jeseni, na turniru u Finskoj, kada smo zauzeli prvo mesto, ispred favorizovanog domaćina, u prvom krugu kvalifikacija za EP 2019. u Švajcarskoj. Nažalost, nismo uspeli u drugom krugu da se plasiramo na završni turnir, a na istom koraku je stala i selekcija do 17 godina sa Dragišom Zečevićem. Kada je reč o seniorskoj reprezentaciji, ona je porazom od Finske ovog meseca na stadionu Zemuna (0:2) izgubila i teoretsku šansu da se nađe u baražu za SP 2019. Ipak, kada se sve sabere, možemo da budemo zadovoljni, polako podižemo ženski fudbal u Srbiji - rekao je Bjegović.

Bunjevčević je veliki borac

Na mesto koordinatora za ženski fudbal u FSS-u Bjegović je izabran na predlog Gorana Bunjevčevića, sportskog direktora nacionalnog saveza, koji mu je u međuvremenu postao i kum, a koji se ovih nedelja našao u centru pažnje javnosti zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, hirurške intervencije posle pucanja aneurizme.

- Ta vest me je potresla. Nadamo se najboljem, on je veliki borac. Fantastičan je i gest Aleksandra Kolarova i reprezentacije Srbije, koji su mu posvetili pobedu nad Kostarikom na SP u Rusiji - istakao je Bjegović.

Glavni problem struka

On je naglasio da je glavni problem struka.

- Svi mi pričamo o uslovima. Ja sam došao iz Like, iz kaldrme. Nisam imao neke uslove, niti sam bio ispraćen finansijski, ali mi je otac bio profesionalac u fudbalu, igrao je za Hajduk iz Splita i Zagreb, pa mi je mnogo toga preneo. I tvrdim odgovorno da uslovi nisu problem, već je to struka. Nemoguće je da, malo pomalo, devojke idu na operacije kolena. Očigledno postoji problem u načinu rada, a tu je i fizička spremnost. Svi se oni trude, ali... Takođe, devojke studiraju, pa se dešava da ih profesori ne puste na pripreme, utakmicu, što ne mogu da shvatim. Nesporazuma je bilo i između igračica i ranijeg selektora oko pozivanja... Vremenom će se sve to srediti. I meni je bilo potrebno vreme da se naviknem na ženski fudbal, koji ima svoje specifičnosti. Ali, one su jedne pametnice i veće lisice od muškaraca, uz to ima dosta talentovanih devojčica. Na nama je da im pomognemo da se fudbalski razviju što bolje.

Novac je u svemu

Prema Bjegoviću, finansije su preduslov svega.

- Da bi se doveli ozbiljni treneri neophodno je imati ozbiljne predsednike i ozbiljne budžete. Naravno, ne možemo da se merimo sa Austrijom, na primer, čija se selekcija do 19 godina okupi na mesec dana. Ili sa Nemačkom, koja ima milion registrovanih igračica, a mi blizu 2.500. U ligi dominira Spartak iz Subotice, prati ga nekoliko klubova, ali baza je mala. Pokušaćemo da podignemo nivo u okviru mogućnosti. Moja izreka je oduvek bila: Nije sve u novcu, ali novac je u svemu. Sve se svodi na finansije. FSS je podigao budžet, hvala im na tome. Potrebno nam je što više okupljanja i prijateljskih utakmica. A mi ćemo obezbediti profesionalce. Uskoro ćemo odrediti i trajna rešenja za pozicije selektora seniorske i selekcije do 19 godina, popunićemo kvalitetnim kadrovima.

Iz Lucerna na - sud!

Kada se govori o njegovoj fudbalskoj karijeri, Bjegović je naglasio da prošlost treba da ide na jednu, a sadašnjost i budućnost na drugu stranu. Ipak, nakratko se podsetio dana kada je bio u Zemunu, Partizanu, Radničkom iz Kragujevca i Obrenovca, Palilulcu, OFK Beogradu, Vojvodini i Crvenoj zvezdi.

- Bilo mi je lepo tokom karijere, igrao sam svuda sa odličnim fudbalerima, a posebno pamtim period u Zvezdi i huk sa Severa. Osvojili smo jednu titulu, a ostali uskraćeni za drugu zbog "više sile". Uz sve poštovanje prema igračima Obilića, imali smo tada najbolju generaciju. Posebno pamtim finale Kupa na "Marakani" 1999. i pobedu protiv Partizana rezultatom 4:2. Kada je reč o pojedincima, meni kao defanzivcu je najteže bilo protiv Save Miloševića, Darka Kovačevića, Dejana Ramba Petkovića i Dragana Ćirića. Nisu se naigrali protiv mene... Kada je reč o inostranstvu, Peking pamtim po dobrom, a Lucern... Počelo je lepo, ali je došlo do velikih promena u klubu. Stigli su neki novi ljudi koji nisu bili korektni i završilo se na sudu. Ostali su mi dužni oko 600.000 franaka. Tada sam završio karijeru, u 34. godini - prisetio se Bjegović.

Značajan udeo u razvoju srpskog fudbala ima i naša dijaspora. U "A" timu nema igračica rođenih van matice, ali ih je zato više u selekcijama koje predstavljaju budućnost.

- Dosta smo radili na tom segmentu. Angažovao sam prijatelje, trenere i naše igračice, one koji se nalaze u inostranstvu, da pronađu naše devojke koje imaju kvalitet i žele da igraju za nacionalni tim. Sada su na spiskovima mlađih selekcija Ema Petrović i Izabela Nikolić iz Švedske, Sanja Kovačević iz Švajcarske, Anastasija Dinić i Jelena Vujić iz Austrije. Sa nama će biti i Sofija Crnilović iz SAD. Takođe, bile su i Suzana Nilson iz Švedske, Suzana Petrović iz Švajcarske, kao i Aida Kardović iz Nirnberga. S jedne strane, biće mi žao ako ode na studije u SAD, pošto tamo nije kvalitet fudbala kao u Nemačkoj... Zvaćemo još, trudimo se da proširimo izvore i da i našim igračicama iz dijaspore pružimo šansu. Ako su bolje od onih koje se nalaze u Srbiji, nema dileme da će ostati u timu - zaključio je Bjegović.

Igračice iz inostranstva

U našem seniorskom nacionalnom timu je veliki broj igračica koje igraju u inostranstvu.

- Njih možemo da pozivamo jedino u FIFA terminima, ali je dobro što rade na višem nivou u odnosu na one u Srbiji. Na aktuelnom spisku su igračice iz Nemačke, Danske, Grčke, Francuske, Švedske, Mađarske, Litvanije i sa Islanda. Čekamo i Jovanu Damjanović, članicu Bajerna iz Minhena. Taman kada je trebalo da se vrati u nacionalni tim, povredila se. Šteta, ona je klasa za sebe. Pratile su nas i druge povrede, ali šta je - tu je. Idemo dalje - kaže Bjegović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online