Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.08.2014.
20:25

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Biju Srbi, al' biju i Španci, Francuzi, Brazilci...

Srbiju čeka težak posao na putu kroz grupu A na Svetskom prvenstvu u Španiji - "furija" u najjačem sastavu “puca” na zlato, evropski vladar Francuska je oslabljena izostankom Tonija Parkera, Brazil vreba iz senke, dok Egipat i Iran traže šansu sa skromnim igračkim kadrom.

Rivali Srbije u grupi A  
ŠPANIJA  
FRANCUSKA  
BRAZIL
EGIPAT
IRAN  

Španija

Veruju da mogu do zlata: Košarkaši Španije
 

Domaćin Mundobasketa, posle selekcije SAD, važi za najvećeg favorita za osvajanje zlatne medalje na prestižnom takmičenju. Šanse Španaca dodatno su porasle, pošto za američku reprezentaciju neće nastupati Kevin Durent, Pol Džordž, Kevin Lav i Blejk Grifin. Dodatni motiv za ''furiju'' može da predstavlja i iskupljenje za 2007. godinu, kada su Špance, tada domaćine Evropskog prvenstva, iznenadili Rusi predvođeni Džej Ar Holdenom i Andrejom Kiriljenkom, i tako šokirali celu naciju koja je očekivala zlatnu medalju.

Ameri i Španci jure zlato, Srbija u “grupi smrti“

Špance će predvoditi ''braća divovi'' - Pau i Mark Gasol, ali i odlični bekovi poput Rudija Fernandeza, vremešnog Huana Karlosa Navara, Hosea Kalderona i Rikija Rubija. ''Crvena furija'' je jaka, maltene, na svim pozicijama, a o tome dovoljno govori činjenica da je zamena braći Gasol na poziciji krilni centar/centar Serž Ibaka, koji je na drugom mestu najboljih blokera NBA lige.

Neki tvrde da je SP poslednje reprezentativno takmičenje za Pau Gasola, Navara i Kalderona, pa bi to bila idealna prilika da se oproste od reprezentativnog dresa sa zlatnom medaljom i to baš u otadžbini.

Francuska

Zvanični evropski prvak, uprkos nekolicini igrača iz NBA lige (Nikolas Batum, Jan Mahinmi, Evan Furnije, Boris Dijao, Rudi Gober), dolazi u Španiju značajno oslabljen, pošto za njih neće igrati plejmejker Toni Parker, kao ni centar Čikago Bulsa Joakim Noa.

Odsustvo Tonija Parkera (desno) veliki peh za Francuze
 

Uprkos odsustvu Parkera, što predstavlja veliki problem za selektora Vensana Kolea, kao i manjak dobrih šutera, ''galski petlovi'' su sve samo ne za potcenjivanje, pošto tim obiluje izuzetnim atletama. Ekipu će predvoditi krilo Portlanda Nikolas Batum, iskusni krilni centar San Antonija Boris Diao, a kao moguće iznenađenje mogao bi da bude bek Denvera Evan Furnije, koji je solidnim igrama u Nagetsima privukao pažnju selektora. Dodatnu čvrstinu u reketu Francuza doneće Mahinmi, iskusni Floran Pijetrus i do skoro krilni centar Partizana, a sada Himkija, Žofre Lovernj.

Brazil

Uvek neugodni Brazilci predvođeni selektorom Rubenom Manjanom dolaze na Svetski kup nalik favoritu iz senke, pošto imaju izuzetno kvalitetan tim, koji bi mnogim selekcijama mogao da napravi problem. Iako su pre nekoliko dana poraženi sa 17 poena razlike u duelu sa SAD (78:95), Brazilci su pokazali da će biti ''tvrd orah'' za svaku ekipu na Mundobasketu.

Uzdanica centarska linija: Nene Ilario i Tijago Spliter

Pokretačka snaga ovog tima je plejmejker Barselone Marselinjo Uertas, lucidan i prodoran igrač. On je posebno opasan u igri ''dva na dva'' sa centrima Neneom Ilarijom (Vašington),Tijagom Spliterom (San Antonio) i Andersonom Varežaom (Klivlend).

Pored dominantnih centara, Brazilci imaju iskusnog beka Leandra Barbosu (Golden stejt), koji je u NBA okvirima poznat kao odličan strelac, mada treba napomenuti da su godine i povreda kolena uticale da izgubi na atletskim sposobnosima.

Problem za Brazil može da predstavlja ''kratka klupa'' i manji fond igrača, jer je pitanje koliko će da pokaže 22-godišnji bek Raul Neto (Mursija), kao i veterani poput Aleksa Garsije (34) i Marsela Mačada (39).


Egipat

Bilo bi krajnje nezahvalno komentarisati sastav tima iz Afrike, u kojem nema igrača sa NBA ili evropskim iskustvom. Baš zato je teško očekivati zapaženu rolu Egipćana u “grupi smrti”. U rosteru je primetan broj nekolicine reprezentativaca koji su članovi NCAA ekipa, a kako je politička situacija u zemlji veoma nestabilna, pojedini košarkaši su bili prinuđeni da se penzionišu. Igrači mahom igraju na domaćoj sceni, uz ponekog naturalizovanog Amerikanca.


Iran

Hamed Hadadi, koji je svojevremeno igrao epizodnu ulogu u NBA ligi, prva je zvezda reprezentacije. Iranci definitivno spadaju među najbolje azijske selekcije, jer pored iskusnog centra u sastavu imaju Arsalana Kazemija, koga je Filadelfija uzela na “košarkaškoj pijaci”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online