Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Petak 12.09.2014.
23:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Mogu li Srbi preko SAD do zlata?

Sportska javnost širom sveta očekivala je da će se u finalu Svetskog prvenstva u košarci naći najveći favoriti, SAD i Španija. Uprkos očekivanjima, koplja sa Amerikancima ukrstiće reprezentativci Srbije, koji su u polufinalu savladali Francusku sa 90:85. Američka selekcija je sastavljena od odličnih igrača, međutim, čak je i selektor Majk Križevski tokom prvenstva rekao da SAD nisu nepobedive. Ovom prilikom predstavljamo vam tim Amerikanaca.

Čuda se dešavaju, zašto ne verovati u njih: Reprezentacija SAD
 

Put SAD do finala

Grupna faza (Grupa C)
SAD - Finska - 114:55
SAD - Turska - 98:77
SAD - Novi Zeland 98:71
SAD - Domenikanska republika - 106:71
SAD - Ukrajina - 95:71

Osmina finala
SAD - Meksiko - 86:63

Četvrfinale
SAD - Slovenija - 119:76

Polufinale
SAD - Litvanija - 96:68

Činjenica je da Sjedinjene Države imaju odlične igrače koji su u isto vreme i izvanredne atlete, ali došle su u Španiju sa znatno oslabljenim sastavom, bez zvezda poput Lebrona Džejmsa, Kobija Brajanta, Karmela Entonija i Dvajta Hauarda.

Prvo se povredio krilni centar Los Anđeles Klipersa Blejk Grifin, koji je zbog preloma pršljena napustio pripreme. Kevin Lav je odbio poziv Križevskog, iz razloga što u tom trenutku nije rešio pitanje angažmana da li će nastaviti karijeru u Minesoti ili Klivlendu.

Tu se pehovi Amerikanaca nisu zaustavili. Prvobitno je ''ol raund'' krilo Indijane Pejsersa Pol Džordž polomio cevanicu na pripremnoj utakmici, a onda je najbolji strelac NBA lige, Kevin Durent, napustio reprezentaciju zbog ''fizičkog i mentalnog umora''. Američki mediji, međutim, spekulisali su da je incident sa Džordžem uticao na Durenta, i da je on iz straha da se povredi i ugrozi karijeru, na kraju napustio pripreme.

I SAD navijale za Srbiju

Ambasada SAD u Beogradu čestitala je putem Tvitera na trijumfu protiv Brazila, a onda poželela sreću u duelu protiv Francuske.

''Čestitamo, momci, i mnogo sreće večeras. Vidimo se u nedelju! Šššššš! Da ne čuju Francuzi!'', pisalo je u ''tvitu'' ambasade.

Uprkos otkazima, SAD imaju jaku selekciju sa odličnim pojedincima. U dosadašnjem toku prvenstva istakli su se bek šuter Klej Tomson i mladi centar Entoni Dejvis, kao i krilo Kenet Farid, koji svojom borbenošću i energijom dominira u skoku, i u napadu i u odbrani. Tu su još bekovi Džejms Harden, Stiven Kari i Kajri Irving, koji su igrači ritma i mogu da budu jako neugodni, ukoliko uđu u seriju šuteva spolja.

Amerikanci na klupi imaju i nekadašnjeg najboljeg igrača NBA lige, plejmejkera Derika Rouza, koji faktički dve godine nije igrao zbog dve povrede kolena. Vidi se da i dalje ''traži sebe'' u igri, ali član Čikago Bulsa je izuzetno brz, skočan i agilan u odbrani i nije za potcenjivanje.

Ono što mnogi stručnjaci ističu, jeste da je možda jedina slabost američkog tima centarska pozicija, gde i vidimo šansu za našu reprezentaciju. Pored Dejvisa, Amerikanci na toj pozici imaju Demarkusa Kazinsa i Andrea Dramonda. Kazins je poznat kao igrač koji ne može da iskontroliše emocije, a posebno je privukao pažnju javnosti raspravljajući se sa novinarom, koji ga je pred četvrfinalni meč sa Slovenijom pitao da li zna ga je ta zemlja.

Dramonda teško da smo i videli, jer je centar Detroit Pistonsa imao malu minutažu na prvenstvu.

Put Srbije do finala

Grupna faza (Grupa A)
Srbija - Egipat - 85:64
Srbija - Francuska - 73:74
Srbija - Iran - 83:70
Srbija - Brazil - 73:81
Srbija - Španija - 73:89

Osmina finala
Srbija - Grčka - 90:72

Četvrtfinale
Srbija - Brazil - 84:56

Polufinale
Srbija - Francuska - 90:85

Pored njih dvojice, za Amerikance igra i Mejson Plamli, centar Bruklin Netsa, koga karakteriše borbenost u odbrani, ali nije poznat kao igrač sa nekim ofanzivnim repertoarom.

Amerikanci su u dosadašnjem delu prvenstva dominirali nad svim ekipama, a karakteristično je da uglavnom sve selekcije lome u 3. četvrtini. Naša reprezentacija uz igru ''unutra-spolja'', koristeći jaču centarsku liniju i ne upuštajući se u jurnjavu sa američkim zvezdama, ima realne šanse da se odupre i šokira kompletnu sportsku javnost.

Srce na teren, dati sve od sebe, a onda, ko zna, možda se posle finala u nedelju uveče kao himna pobednika bude intonirala ''Bože pravde''. Stoga, ostanimo skromni, ali ''gladni'' uspeha i da se ponovi Indijanapolis pre 12 godina, kada je tadašnja Jugoslavija posle produžetaka pobedila Argentinu, a pre toga u meču četvrfinala savladala upravo Amerikance.

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 23:54
Ma bilo sta bilo ,za mene ste sad vec prvaci sveta i srca.SRBIJAAAAAAAAAAAA
Subota 13.09.2014. 00:02
Пази, ови имају једног белца.
Subota 13.09.2014. 00:17
УЗ СРПСКИ ИНАТ, УЗ СРПСКУ ДЕЦУ, УЗ СРПСКУ СРЕЋУ, УЗ СРБИЈУ, МОГУ јер они су већ победници!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online