Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.09.2014.
20:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Priča o gladnom ''konjaniku'' koji je preleteo "orlove"

Košarkaš američke reprezentacije i igrač Klivlend Kavalirsa, Kajri Irving, poznat je svetskoj javnosti duže vremena, a šira publika u Srbiji imala je priliku da ga vidi u punoj snazi dok je u nedelju rešetao koš naše selekcije u finalu Svetskog prvenstva u Španiji. Irving je izabran za najkorisnijeg igrača turnira, a ovom prilikom vam donosimo priču o 22-godišnjem članu ''konjanika'', za koga američki mediji tvrde da je novo lice tima SAD.

Dominirao u meču sa Srbijom: Kajri Irving u duelu sa Milošem Teodosićem
 

Irving je rođen u Australiji, a kada je imao dve godine preselio se sa porodicom u Ameriku, tačnije Nju Džersi. Treba napomenuti da on ima i australijsko i američko državljanstvo, ali je ipak odlučio da nastupa za ''zvezde i pruge''. Mladom plejmejkeru majka je umrla kada je bio dečak, tako da je Irvinga odgojio otac Drederik, uz pomoć rođaka.

Otac umalo izbegao smrt u ''Bliznakinjama''

Kajrijev otac Drederik bavio se košarkom dok je sa porodicom živeo u Australiji. Zanimljivo je da Drederik bio među ljudima koji su bili u Svetskom trgovinskom centru 2001. godine i da je evakuisan nekoliko minuta pre nego što su se ''Bliznakinje'' srušile.

Kajri je još u mlađim kategorijama jasno pokazao da je poseban igrač. Koliko je dominirao u srednjoškolskoj konkurenciji, govore cifre da je u poslednjoj godini školovanja prosečno beležio 24 poena, pet skokova i sedam asistencija po meču. Iako su se američki koledži ''tukli'' oko njega, Irving je odlučio da ode na poznati Univerzitet Djuk, gde je trener legendarni Majk Križevski, koji je ujedno i selektor američke reprezentacije.

Irving je pod vođstvom Križevskog igrački ''procvetao'', i na 11 utakmica za ''plave đavole'' beležio je prosečno 17,5 poena, 3,4 skoka i 4,3 asistencije. Uprkos tokom sezone imao problem sa ligamentom palca na nozi, on je već posle prve sezone na univerzitetu odlučio da se prijavi na draft 2011. godine, gde su ga sa prvog mesta izabrali Kavalirsi.

Očekivanja su bila velika za njega, jer je došao kao spasilac košarke u Klivlendu, s obzirom da ih je 2010. napustio možda najbolji igrač današnjice, Lebron Džejms. Uprkos nadanjima, ''konjanici'' su nastavili da gube, a partije Irvinga, te godine ''rukija'' godine, nisu uticale na broj pobeda tima iz Ohaja.

U skladu sa neuspesima kluba, krenule su priče o Kajrijevoj naravi. Nekoliko menadžera NBA timova rekli su da je sklon da se ''duri'' kada stvari nisu po njegovom, a u medijima se tokom ove sezone pojavila glasina da je navodno došlo do fizičkog obračuna između njega i saigrača Diona Vejtersa.

Uprkos glasinama, 22-godišnji plejmejker i strelac potpisao je petogodišnji ugovor vredan 90 miliona dolara. Tome je, doduše kumovalo to što igra na visokom nivou, te je ove sezone proglašen za najkorisnijeg igrača ''Ol star'' meča, u konkurenciji takvih zvezda kao što su Lebron Džejms, Kris Pol, Karmelo Entoni, Kevin Durent, Džejms Harden, Dvajt Hauard, Blejk Grifin, Pol Džordž i dr.

Kada se još tome pripiše da je pre nekoliko dana proglašen za najboljeg košarkaša SP u Španiji, da se zaključiti da je Irving zvezda u usponu i da je samo nebo granica za talentovanog beka. Pritisak i očekivanja će naredne 2014/1015. sezone biti najveće, s obzirom na povratak Džejmsa u Klivlend, u državu iz koje je, ali i dolasku jednog od najboljih košarkaša Kevina Lava. Pored njih, za ''konjanike'' su potpisali veterani Majk Miler, Šon Merion, a spekuliše se da će i Rej Alen doći u Ohajo, tako da je taj tim od gubitničke ekipe došao do kandidata za osvajanje NBA titule.

Sve oči su uprte u odnos Irvinga i Džejmsa, a 22-godišnjak će imati težak zadatak da ispuni visoke standarde koje nameće popularni ''kralj Džejms''. Ostaje da se vidi kako će to sve izgledati, ali ako neko ima želju i veštinu da izdrži pritiske javnosti i rukovodstva tima, to je sigurno Kajri.

Irving u slobodno vreme voli da čita, pleše, a svira i saksofon. Ne eksponira se previše u javnosti, a mediji su do skoro govorili da je u vezi sa brazilskom manekenkom Natalijom Garibotom. Najkorisniji igrač SP zaštitno je lice Pepsija, snimio je za poznati brend tri reklame, gde glumi ''ujku Drua'', našminkanog dekicu koji dolazi na teren, a onda kreće da deli ''košarkaške packe'' prisutnima na terenu. Plej ''konjanika'', pored te velike kompanije, promoviše i ''Najk'' patike.

Kaže za sebe da je njegov životni moto ''Skroman, ali gladan'', a sudeći po uspesima na sportskom i poslovnom planu, Irving je tek počeo i ne planira da ''uspori''.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.09.2014. 03:23
Prosralo ga bas u finalu, ali i nasi su krivi. Trebalo je da igraju agresivnu zonu u odbrani, umesto da prihvate da se jure s crncima po terenu. Za nauk.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online