Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.01.2015.
16:24
blic.rs A

Skansi: Između Srbije i Hrvatske treba tražiti prvaka Evrope

Bio on košarkaš, trener, direktor, ministar ili sagovornik, njegove reči oduvek imaju posebnu težinu. Ovih dana, legendarni as splitske Jugoplastike Petar Skansi boravi u Beogradu, u društvu Ratomira Tvrdića i Željka Jerkova, a u gostima kod Božidara Maljkovića, Praje Dalipagića i Dragoslava Ražnjatovića.

youtube.com/sportnetwork011
Ubeđen u uspeh selekcija sa Balkana: Petar Skansi

Kako je bilo trenirati reprezentaciju Hrvatske u finalu Olimpijskih igara 1992. protiv SAD, Drim tima?

Divim se Teu
i Bogdanu

- Ponosan sam što ovi prostori ne gube ambiciju da proizvode takve vrhunske plejmejkere. Impresioniran sam kako su odigrali proteklu sezonu, u kakve su bekove izrasli. Pazite, od centra možeš za dve godine napraviti dobrog igrača, za četiri je već zvezda, a sa plejmejkerima to nije slučaj. Tu je potrebno bar 10 godina iskustva, da prođe put od neke palanke, pa do velike scene. Vi ste ih uvek imali, preko Kićanovića, Slavnića, Đorđevića, pa sve do Teodosića. Imali smo i mi Đerđu, Plećaša, Dražena, ali mnogo manje. Danas gotovo i da ne odgajamo plejmejkere i imamo stranca na toj poziciji, a to je nešto što ja ne mogu da progutam.

- Tada nije bio problem biti trener. Rat je učinio da se jedna velika košarkaška sila raspala, i doveo je do jednog velikog naboja. Igrači su bili motivisani, nije ih trebalo moliti za bilo šta. Dogodilo se to isto i vama sa Divcem, Đorđevićem i momcima, samo četiri godine kasnije u Atlanti. U suštini, videli smo da imamo moćnu reprezentaciju, koja nije imala pokret u 12 elemenata, ali je imala vrlo snažan nukleus. Imali smo Dražena Petrovića, jednog igrača koji je već bio u NBA, a kojeg su slepo sledili svi, i Rađa, i Kukoč, i Komazec, i Perasović... Oni su imali neverovatan kvalitet, ali su dobili vođu. Igrali smo sa četiri plejmejkera, ali bez ijednog pravog. Recimo, Dražen je bio veliki plejmejker u Evropi, ali kad je došao u NBA, oni su ga usmerili ka šuteru, i on je počeo da odbacuje taj zadatak od sebe. Mnogi za tu našu taktiku nisu našli rešenje i zato smo i uspeli - počeo je razgovor Skansi.

Kako ste doživeli prošlogodišnji meč u finalu Mundobasketa između Srbije i SAD?

- Pomislite samo, danas igrati finale Svetskog prvenstva sa Amerikancima. Ej, 'alo! Pa šta i da poželite više od toga? Malo su me momci razočarali što su se tako lako predali i izgubili, ali to je izgleda sudbina svih koji igraju sa njima finale. Prosto, još nismo naučili da se odupremo toj strahovitoj fizičkoj snazi, brzini, skočnosti. Nije to neka tragedija, i kad sam ja bio igrač, zlato je bilo rezervisano, a nama je bilo dovoljno da sprečimo finale SAD - SSSR.

Gde vidite Srbiju, a gde Hrvatsku na EP u Francuskoj?

- Dolazeći u vašu Kuću košarke, Boža Maljković mi je baš u kolima spomenuo da između vas i nas treba tražiti i novog prvaka Evrope. Isto i ja očekujem, nadam se. To nije zločesta ambicija jednog penzionera, već nešto što govorim iskreno. Đorđević ima timčinu i moraće da preuzme odgovornost. Ne kažem da ako ne uspe, da treba da ide. Daleko od toga. Samo kažem da je sazreo, da ima znanja koje je pokupio od svojih učitelja. Spreman sam reći to i za Hrvatsku. Imamo Hezonju, Šarića, još par dobrih igrača, i na njima baziramo te ambicije. Od toga ne trebamo bežati - zaključio je Petar Skansi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online