Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.09.2015.
00:02
Vestionline A

Izglancajte tron, stiže Srbija!

Odbrojavanju je došao kraj - vreme je za košarku i pohod silno motivisanih "orlova" na evropsko zlato i olimpijsku vizu. Šampionat Starog kontinenta (5-20. septembar), 39. po redu, prvi put biće organizovan u četiri zemlje (Francuska, Hrvatska, Nemačka i Letonija), pošto je Ukrajina morala da odustane od domaćinstva zbog ratnih sukoba.

kss.rs
Zajedništvo: Košarkaška reprezentacija Srbije

Košarkaška reprezentacije Srbije utakmicom protiv Španije u Berlinu (subota, 18.00) počinje nastup na Evropskom prvenstvu, sa jasnom ambicijom da se domogne prvog najsjajnijeg odličja od samostalnosti.

Partije izabranika selektora Aleksandra Đorđevića na prošlogodišnjem Mundobasketu u Španiji i osvajanje srebrne medalje daju za pravo ljubiteljima magične igre pod obručima da se nadaju da je cilj dostižan, a "orlovi" jači nego pre 12 meseci.

Najviše NBA igrača u istoriji 

U Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Letoniji biće ukupno 28 košarkaša koji igraju u najjačoj ligi sveta, što je jedan više nego pre dve godine u sloveniji.

Francuska ima najviše (6), a prate je Nemačka, Hrvatska, Grčka i Italija sa po tri. Klubovi iz NBA koji su dali najviše igrača na Evrobasketu su Sakramento Kingsi i Denver Nagetsi - po tri. 

Najveće prepreka na putu do Rija biće domaćin Francuska i Španija, koji se uz Srbiju svrstavaju u red kandidata za najviši plasman.

Ni ovoga puta Đorđevićevi izabranici nisu imali sreće kada je žreb u pitanju. Kao i prošle godine na Svetskom kupu igraće u najjačoj grupi (B) zajedno sa Španijom, Nemačkom, Turskom, Italijom i Islandom. Surovo, nema šta.

U grupi A u Monpeljeu igraće Francuska, Rusija, Bosna i Hercegovina, Finska, Poljska i Izrael, u grupi C u Zagrebu Hrvatska, Grčka, Slovenija, Makedonija, Gruzija i Holandija, dok će se grupi D u Rigi takmičiti Letonija, Litvanija, Ukrajina, Češka, Belgija i Estonija.

Plasman u osminu finala izboriće prve četiri selekcije iz svake grupe. Ukoliko ne uspe da bude prva u grupi, Srbiji bi bolje bilo da bude treća, a ne druga ili četvrta, jer bi na taj tačin izbegla Francusku do finala, pod pretpostavkom da Francuzi budu prvi u svojoj grupi. U suprotnom bi sa domaćinom šampionata ukrstila koplja već u osmini finala ili polufinalu.

- Respektujemo svakog protvnika, ali ulazimo u svaku utakmicu sa željom za pobedom. Nikada nisam u životu bio pesimista, ali teren će pokazati ko je najbolji. U to čvrsto verujem. Želimo da od prvog dana svima stavimo do znanja da smo došli po medalju. Košarka se igra za to i niko ne beži od toga - istakao je Đrođević uoči puta u Berlin.

SRBIJA NA EP

2007. 14. mesto (0-3)

2009. srebro (6-3)

2011. 8. mesto (5-6)

2013. 7. mesto (6-5)

* Cifre u zagradi predstavljaju broj pobeda, odnosno, poraza

Francuska je branilac titule i svakako najveći favorit za osvajanje zlatne medalje. Osim što su "trikolori" trijumfovali pre dve godine u Sloveniji i što su sada domaćini, selektor Vensan Kole raspolaže respektabilnim sastavom čiju okosnicu čine NBA zvezde Toni Parker, Nikolas Batum, Boris Dijao, Rudi Gober, Žofri Lovernj...

Ne treba zapostaviti Španiju, koja nastupa bez Marka Gasola, Hozea Kalderona i Rikija Rubija, kao i još jednog rivala iz grupe selekciju Italije. "Azuri" odavno nisu došli na jedno takmičenje u ovako jakom sastavu, koji predvodi trio iz NBA lige Andrea Barnjani, Danilo Galineri i Marko Belineli. Iznenađenje bi mogli da naprave Grci, a šansu će iz prikrajka čekati Litvanija, Hrvatska i eventualno Nemačka predvođena Dirkom Novickim.

Već na početku nacionalni tim ostao je bez Bobana Marjanovića, koji je uz Miloša Teodosića i Nemanju Bjelicu trabalo da ima važnu ulogu u igri reprezentacije. San Antonio je zabranio Marjanoviću da nastupa na prvenstvu zbog povrede koju je zadobio u finalu plej-ofa Super lige i tako sprečio gotostasnog centra da nastavi sa dobrim partijama i na pravi način zameni dosadašnjeg kapitena Nenada Krstića, koji se oprostio od reprezentacije. Dodatni poziv na oprez izazivaju problemi sa leđima Bogdana Bogdanovića i rovitost tek oporavljenog Dragana Milosavljevića.

eurobasket2015.org


Najuspešnija reprezentacije u istoriji evropskih prvenstava je nekadašnji Sovjetski Savez sa 21 medaljom, od čega 14 zlatnih, tri srebrne i četiri bronzane. Na drugom mestu je Jugoslavija sa 17 odličija (osam, pet, četiri), nakon toga slede Litvanci sa tri, Španija, Italija i Grčka sa po dve zlatne medalje.

Legendarni Grk Nikos Galis još nekoliko dana biće najbolji strelac u istoriji šampionata Evrope, pošto će njegovih 1.030 poena, izvesno je, dostići prve zvezde Francuske i Nemačke Toni Parker (996) i Dirk Novicki (983).

Završnica prvenstva i finalna utakmice biće odigrana na stadionu "Pjer Muroj" u Lilu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online