Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.12.2013.
13:19
Beta A

Sportisti odali počast Nelsonu Mandeli

Vrhunski sportisti su izrazili žaljenje zbog smrti bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandele, "velikog i neustrašivog borca koji je promenio svet i shvatao da i kroz sport može da se iskaže dobrota i ljudskost".

 Nelson Mandela
 

Bivši predsednik Južne Afrike, borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela umro je juče u 96. godini.


Bokserska legenda Muhamed Ali rekao je da je Mandela inspirisao mnoge da "dostignu ono što se činilo nezamislivim".

"Ono što ću pamtiti o gospodinu Mandeli je da je bio čovek čije srce i duša nisu bili ograničeni rasnim i ekonomskim predrasudama, zatvorskim rešetkama ili teretom mržnje i osvete", naveo je Ali u saopštenju.


Svetski i olimpijski sprinterski šampion Jusein Bolt napisao je na Tviteru da je Mandela bio "najbolji čovek ikada i najveći borac na svetu", dok je legendarni fudbaler Pele napisao: "Bio je moj heroj, moj prijatelj".


"To je tužna vest, ne samo za one koji su ga poznavali. Moj otac i ja upoznali smo ga 1998. godine. Pozvao nas je u svoj dom i to je bio jedan od najinspirativnijih trenutaka u mom životu", rekao je golfer Tajger Vuds.


Predsednik Olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da je Mandela bio "pravi državnik".

"Izuzetan čovek koji je shvatao da sport može da gradi mostove, da ruši zidove i otkrije našu ljudskost".


Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je da je u žalosti zbog Mandeline smrti i naredio je da se 209 zastava članica FIFA u njenom sedištu u Cirihu spuste na pola koplja.

"U dubokoj žalosti odajem počast izuzetnoj osobi, možda jednom od najvećih humanista našeg vremena i mom dragom prijatelju Nelsonu Mandeli", naveo je Blater u saopštenju.


Komesar NBA lige Dejvid Štern je rekao da će Mandelino nasleđe i borba za jednakost istrajati.

"On je bio jedan od najinspirativnijih svetskih lidera i veliki prijatelj NBA lige".


Mandela je voleo sport, bio je prisutan kada se Južna Afrika vratila u olimpijsku porodicu, kada je reprezentacija osvojila Svetsko prvenstvo u ragbiju i kada je Južna Afrika dobila organizaciju Svetskog fudbalskog prvenstva 2010. godine, prvo na afričkom kontinentu.


Mandela se tada poslednji put pojavio u javnosti, kada je pozdravio navijače na prepunom stadionu Soker siti u Johanesburgu.
"Kada ga je publika pozdravila na stadionu... Videlo se da je bio čovek iz naroda, da je u njihovim srcima i to je bio jedan od najdirljivijih trenutaka koje sam ikada doživeo", rekao je Sep Blater.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online