Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 07.02.2014.
17:14 >> 20:14h
Beta A

Zvanično otvorene Olimpijske igre u Sočiju

Svečanom ceremonijom otvaranja danas su u Sočiju počele 22. Zimske olimpijske igre.

Zvanično otvaranje Igara počelo je tačno u 20.14 po lokalnom vremenu, a sam program je predstavio bogatu rusku istoriju, kulturu, književnost, nauku... Među delima koja su našla mesto na otvaranju Igara svoje mesto je zauzeo i "Rat i Mir" Lava Tolstoja, kao i "Labudovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog.

Himnu Rusije otpevao je Sretenjski hor, a otvaranje je obeležio i tehnički propust. Naime, jedan od olimpiskih krugova koji predstavljaju kontinente nije se otvorio do kraja. Igre na Olimpijskom stadionu u Sočiju pred oko 40.000 ljudi zvanično je otvorio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Proglašavam Zimske olimpijske igre u Sočiju otvorenim", kratko je rekao Putin.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah kazao je da je današnjim otvaranjem Igara u Sočiju ispisana nova stranica olimpizma.

"U ostalim delovima sveta bile su potrebne decenije da bi se uradilo ono što je ovde postignuto za sedam godina. U pitanju je neverovatno dostignuće", rekao je Bah, koji je obraćanje počeo na ruskom jeziku.

On se u govoru zahvalio Putinu na njegovoj odlučnosti da se organizuju Igre u Sočiju. Bah se u svom govoru obratio posebno sportistima, trenerima, volonterima...

"Vi niste samo najbolji, vi ste olimpijci. Vi nas inspirišete svojim nastupima, neverovatnim ostvarenjima. Došli ste ovde sa svojim olimpijskim snom, sada ga živite", rekao je Bah.

Olimpijsku baklju je na stadion unela ruska teniserka Marija Šarapova, a potom je predala olimpijskoj šampionski u skoku s motkom Jeleni Isinbajevoj. Baklju je nosila i gimnastičarka Alina Kabajeva, a olimpijski plamen su na kraju upalili klizačica Irina Godina i nekadašnji golman Rusije u hokeju na ledu Vladislav Tretjak.

Na prvim Zimskim olimpijskim igrama na teritoriji Rusije nadmetaće se oko 3.000 sportista iz 88 zemalja, a među njima je i osam sportista iz Srbije.

Selekciju Srbije u Sociju predstavljaće osmoro sportista u pet disciplina: Nevena Ignjatović i Marko Vukičević, Ivana Kovačević, Rejhan Smrković i Milanko Petrović, Nina Micić, Vuk Radenović i Aleksandar Bundalo. Državnu zastavu je na otvaranju Igara nosio biatlonac Milanko Petrović.

Otvaranju Igara, u čiju organizaciju je Rusija uložila više od 50 milijardi dolara, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, kao i lideri i predstavnici oko 70 zemlja, ali među njima nisu predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke.

POVEZANE VESTI

Petak 07.02.2014. 17:49
Predstavnici SAD, Francuske, Nemacke i Britanije su belosvetske ljige koje vole samo ratove, ubistva, pokolje, placke, njih ne interesuju sportske i humane organizacije i skupovi. Od muke nisu smeli da dodju da vide sta je kultura i civilizacija. Stoka nemoralna bi volela da se Rusija raspada i da oni budu ti koji su je unistili kao sto su unistili i nas, kao i Irak, Avganistan, Siriju, libiju i kao sto sad unistavaju Ukrajinu.
Petak 07.02.2014. 18:23
Џукеле западне, гледао отварање олимпијских игара у Сочиу, на швајцарској радио телевизији (РТС) и све државе поменуше чак и окупиране територије "косово" ал када је Србија дошла на ред ни реч нису зуцнули ! ЏУКЕЛЕ СМРДЉИВЕ !
Petak 07.02.2014. 22:48
Какве гњиде ови са запада који нису дошли, ма тачно је добра она доктрина (заборавио сам име) да се земље у спољној политици деле црно-бело на пријатељске и непријатељске. Чиста мржња, завист и похлепа западних мултинационалних компанија које стоје иза политичких структура. На овом примеру се види ко је Русији непријатељ. Шта сада замере? Геј права, подршку Сирији, Украјину? Каква банална демагогија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online