Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.06.2017.
08:00
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 2. jun

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

Arhiva
Na današnji dan pre 48 godina tragično je nastradao Radivoj Korać

Radivoj Korać

2. juna 1969. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći pored Sarajeva pogunio je Radivoj Korać, naš legendarni košarkaš. Nezaboravni Žućko, kako su ga svi zvali, bio je i ostao sinonim košarke na ovim prostorima. Sedam godina uzastopno bio je prvi strelac lige, a sa OKK Beogradom je osvojio četiri titule prvaka. Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je po dva puta vicešampion Evrope i sveta i osvajač srebne medalje na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968.

Poseban kuriozitet je da je na jednoj utakmici Kupa šampiona, protiv švedskog Alvika, postigao neverovatnih 99 poena! FIBA je 1971. godine u njegovu čast ustanovila međunarodni Kup "Radivoja Koraća", a pobednički pehar dobio je naziv "Žućkova levica". Kad je 2002. ovo takmičenje ugašeno, naš Košarkaški savez je promenio ime nacionalnog kupa u Kup "Radivoja Koraća".

Santjago Bernabeu

2. juna 1978. godine preminuo je Santjago Bernabeu, jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji madridskog Reala. Bio je bivši fudbaler ovog kluba, potom direktor, trener i konačno predsednik, koji je na toj funkciji bio neprekidno 35 godina, od 1943. do 1978. Za to vreme Real je od drugog kluba u Madridu postao prvi u Španiji, Evropi i svetu. U vreme Bernabeua Real je 16 puta bio prvak Španije, šest puta šampion Evrope i jednom sveta, a beli dres oblačili su najveći igrači planete poput Di Stefana, Puškaša, Kope, Henta, Brajtnera, Necera, Amansija, Santiljane i drugih. U njegovu čast stadion Reala nosi naziv - „Santjago Bernabeu".

Bronza "plavih" rukometaša

Na današnji dan 1996. godine rukometna reprezentacija Jugoslavije savladala je Švedsku sa 26:25 i osvojila bronzanu medalju na Evropskom šampionatu u Španjij. Za sjajnu generaciju koju su činili Stojanović, Jovanović, Škrbić, Nenad Peruničić, Milosavljević... pojačanu slavnim veteranom Veselinom Vujovićem, bio je to prvi izlazak na međunarodnu scenu posle sankcija. Većina igrača iz ovog tima učestvovala je kasnije i u osvajanju dve svetske bronze.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online