Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.01.2015.
09:01
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Briljira u zemlji šampiona, ali za Srbiju nije dovoljno dobar!

Rukomet u Srbiji je u nokdaunu. Debakli muške i ženske reprezentacije u 2014. godini i "klinička smrt" klubova samo su stavili so na ranu nekada trofejnom sportu. Ipak, da Srbija i dalje ima odlične rukometaše dokaz je i čuvar mreže San Rafaela Slaviša Đukanović, godinama jedan od najboljih golmana u Francuskoj. U zemlji evropskih šampiona je cenjen, u Srbiji otpisan i zaboravljen.

facebook.com/Slavisa Djukanovic
Brani u životnoj formi: Slaviša Đukanović, golman San Rafaela
 

Posle prvog dela sezone, klub sa Azurne obale je na odličnom trećem mestu, iza neprikosnovenih Monpeljea i PSŽ-a. Đukanović je na 14 mečeva zaustavio 167 šuteva rivala, samo dve intervencije manje od Robina i Rezara, koji imaju najviše odbrana u šampionatu koji je iz godine u godinu sve jači i koji ugrožava do skora neprikosnovenu Bundes ligu. Po procentima odbrana, popularni Miša je na drugoj poziciji, sa 35,91%, a jedini bolji procenat intervencija ima jedan od najboljih golmana u istoriji rukometa Tijeri Omeje (37,50). Ni ove brojke nisu bile dovoljne da se golman San Rafaela nađe u reprezentaciji Srbije.

Slaviša Đukanović u brojkama

4 odbranjena sedmerca ima u ovom šampionatu

8 sezona je u San Rafaelu

13 je u Francuskoj

35 godina ima Đukanović

36 odsto odbrana ima u ovom prvenstvu

167 odbrana ima u ovom šampionatu na 14 mečeva

"Svaki selektor ima svoju koncepciju kakve golmane želi. Izgleda da Perić ne računa na mene. Uvek mi je bila čast i zadovoljstvo da igram za svoju zemlju, ali očigledno mi nije suđeno da budem u reprezentaciji. Pre dve godine sam imao ponudu da igram za Katar, ali nisam je prihvatio. Za mene je uvek postojala samo jedna opcija, a to je Srbija", kaže Đukanović u razgovoru za portal Vestionline.

Bio je na širem spisku reprezentacije pred OI u 2012. godine, ali za njega nije bilo mesta u Londonu. Prošle godine, Đukanović je bio na EP u Danskoj, ali je odigrao samo jednu utakmicu, poslednju u grupi sa Francuskom, koju je Srbija ubedljivo izgubila.

"Posle tog šampionata niko iz Saveza me nije kontaktirao. Ne ljutim se! Imam 35 godina i svestan sam da je reprezentativna priča za mene završena.

Pod vođstvom Vladana Matića, "orlovi" su doživeli debakl na EP u Danskoj, a onda i fijasko u mečevima baraža za SP sa Češkom.

"Tračak nade za reprezentaciju pojavio se kada je selektor bio Ljubomir Vranješ, koji je verovatno trenutno najbolji i najcenjeniji trener na svetu. On je postavio stvari kako treba. Imao je autoritet, kod njega se tačno znalo ko šta radi na terenu, nije mario za "zvezde" i "zvezdice". I ja sam se tada najbolje osećao u dresu Srbije. Dobro sam branio protiv BiH u NIšu. Nažalost, Vranješ nije ostao na klupi Srbije, a posle znamo kako smo se proveli u Danskoj" i u baražu sa Česima.

facebook.com/Slavisa Djukanovic
Lopta ne može u mrežu: Slaviša Đukanović
 

U Srbiji je branio boje Prve Iskre, Starog Grada, Šamota, Priboja, Crvenke i Proletera, ali je mnogo poznatiji u zemlji "galskih petlova".

"U šali kažem da me ovde u San Rafaelu više znaju nego u mom Bariču (mesto gde je Đukanović proveo detinjstvo, prim. aut.). Ima tu i mnogo istine. Cenjeniji sam ovde nego u Srbiji. Mnogo saigrači, novinari, ljudi iz rukometa ovde u Francuskoj su me pitali kako to da ne igraš za reprezentaciju Srbije. Ja sležem ramenima, ne znam šta da im odgovorim".

Đukanoviću je ovo 13. sezona u Francuskoj, a osma u San Rafaelu. Za golmane se kaže da su kao vino, što stariji to bolji, a to važi i za srpskog čuvara mreže, koji brani u sjajnoj formi.

Humanost na delu: Pomoć za poplavljene Obrenovčane

facebook.com/Slavisa Djukanovic
Nije Đukanović zaboravio odakle je. Tokom majskih poplava u Obrenovcu, srpski čuvar mreže podigao je San Rafael na noge. Nekoliko nedelja organizivana je humanitarna pomoć u ovom gradu za nastradale u Obrenovcu i okolini. Kakav je trag ostavio i dalje ostavlja  u ovom gradu na Azurnoj obali govoro podatak da nije bilo žitelja koji nije pomogao koliko je mogao. Akcija je dala odlične rezultate, pa je zahvaljujući Đukanoviću, pun šleper sa hranom, lekovima, garderobom, sredstvima za ličnu higijenu stigao u junu u Barič, mesto blizu Obrenovca, gde i dalje žive Mišini roditelji, sestra, rodbina...

"Zadovoljan sam polusezonom, kako svojim odbranama, tako i igrama ekipe. Na trećem smo mestu, a cilj je da završimo među prvih pet i da izađemo u evro kupove naredne sezone. Potajna nada svih u klubu je da izborimo učešće u Ligi šampiona".

Francuska liga je posle Bundes lige najjača na svetu.

"Iz godine u godine je kvalitetnija, nema lakih mečeva, svi "grizu", pa i najboljim ekipama nije lako da pobede, pogotovo na gostovanjima. Sve je bliža Nemačkoj. Bundes liga je verovatno bolje organizvoana sa marketinške strane, ima više publike. U Francuskoj su dvorane dobro popunjene, raste interesovanje, ali ima i gradova gde nema mnogo gledalaca. Mi u San Rafaelu imamo odličnu posetu, dvorana prima oko 2.500 gledalaca i skoro uvek je puna.

facebook.com/Slavisa Djukanovic
Upoznao Novaka Đokovića: Miša sa najboljim sportistom u istoriji Srbije
 

Glavni kandidati za titulu su Monpelje i najskuplji tim na svetu PSŽ, koji ne igra u skladu sa kvalitetom igrača kao što su: Hansen, Omeje, Akambre, Vori, Abalo, Baraše, Kopljar...

"Svi najbolji rukometaši u Francuskoj igraju u PSŽ-u, a Monpelje je trenutno prvi. To sve govori da nije tim samo skup dobrih pojediinaca. Te dve ekipe će da odlučuju o tituli. Prednost možda ima Monpelje, jer će u drugom delu šampionata da igra derbi na svom terenu".

Golman koji je ponikao u Prvoj iskri iz Bariča najkompetentniji je da oceni kakav "top" u ruci ima Mikel Hansen, jedan do najboljih rukometaša današnjice.

"Možda nema najjači šut, ali ima "najbolju ruku". U trenutku promeni pravac šuta, pa su njegovi udarci teški, nepredvidivi za branjenje.

Bivši reprezentativac Srbije je sada u godinama kada mora da razmišlja šta posle rukometa.

"Najverovatnije ću ostati da živim u Francuskoj. Supruga je počela ovde da radi, ćerka Iva ide u školu, uskoro će i sin Lazar, tako da su planovi vezani za ostanak. Imam još dve godine ugovora sa San Rafaelom. Posle toga, možda, još koja sezona. Voleo bih da ostanem u rukometu, za početak da radim sa klincima u klubu", zaključuje Đukanović za Vestionline.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online