Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2011.
08:07
B92 A

Đoković: Želim sve da osvojim

"Svaki gren slem koji igram želim da osvojim, nema tu tajni. Uvek sam imao visoke ambicije, najviše moguće ciljeve i to me je i dovelo dovde. Uvek sam verovao da mogu da budem broj 1 na svetu i to sam govorio bez dlake na jeziku.... Gren slem, Olimpijada, Dejvis kup, želim da osvojim sve bitno u ovom sportu, dokle god mi telo dozvoljava," izjavio je Novak Đoković u razgovoru sa srpskim novinarima nakon trijumfa na US Openu u Njujorku.

Đoković je u četiri seta pobedio Rafaela Nadala i osvojio treći gren slem u sezoni, potvrdivši potpunu dominaciju u 2011. godini.

Posle potpune dominacije u prva dva seta srpski as suočio se sa problemima na kraju trećeg, koji je Nadal dobio, i početkom četvrtog, kada je osetio snažan bol u leđima, koji nije prestao do kraja meča.

"Jeste frustrirajuće kada znate da fizički više niste sasvim spremni, da energija opada, da je igrač sa druge strane mreže spremniji od vas. To nimalo ne godi, ali sam imao dobar početak četvrtog seta.

Bio sam svestan da moram da skraćujem poene, da moram da budem agresivan i to sam učinio. Napravio sam, mislim, odlučujući brejk u drugom gemu, preuzeo kontrolu. Mnogo slabije sam servirao, zbog bola od povrede, ali sam servirao precizno, baš sam dobro gađao, da bih sebi ostavio prostora za drugi udarac“.

Đoković je dodao da mu je medicinski tajm aut na startu četvrtog seta dao ključnu dozu energije za pobedu.

"Očigledno je bilo da je on bio fizički spremniji nakon trećeg seta, znali smo to i on i ja. Ja sam iskoristio medicinski tajm aut, uspeo da se oporavim i vratio se na teren svežiji. Njega je to omelo, pa nije pružao igru kao u trećem setu“.

U tim trenucima Đoković je pored povrede morao da vodi računa i o psihičkoj strani duela. "Bilo je sumnje, lagao bih ako bih rekao da nije. Normalno je da kada igrate, pogotovo u finalu protiv velikog rivala, da kroz glavu prolaze razne misli, pozitivne i negativne. Na moju sreću sam tokom godina naučio kako da kontrolišem misli, da preovladaju pozitivne i da verujem u pobedu“.

Sjajnom igrom sa osnovne linije on je neočekivano brzo zbrisao sa terena momka sa Majorke. "Osećao sam se potpuno iscrpljeno, psihički i fizički, ali sam osetio veliko olakšanje u glavi - turnir je završen, a ja sam osvojio titulu, prvu u Njujorku. Nisam znao kako da proslavim, gledao sam sebi najbliže ljude, ceo tim se radovao i to veselje mi je pružilo novu energiju“.

Tako srpski as sada u svom vlasništvu ima sve gren slem trofeje osim onog na pariskoj šljaci, gde ga je u polufinalu sačekao i izbacio Rodžer Federer. Novak tvrdi da mu nije žao zbog tog neuspeha.

"Ja verujem da se sve stvari u životu dešavaju sa razlogom. Ne znam da li bi bilo isto ovako da sam pobedio na Rolan Garosu. Ono što me je obradovalo je da sam uspeo da se oporavim posle polufinalnog poraza od Federera, koji je bio bolan, mislim da sam igrao odlično i da sam mogao i da dobijem.

Posle toga sam uspeo da se izdignem, igrao sam turnir života u Vimbldonu. Nakon toga sam imao uspehe i na betonu, i na kraju osvojio i poslednji gren slem u sezoni. To je stvarno neverovatno, jako sam ponosan“.

Iako iza sebe ima gotovo perfektnu godinu, Đoković ne smanjuje ambicije.

"Svaki gren slem koji igram želim da osvojim, nema tu tajni. Uvek sam imao visoke ambicije, najviše moguće ciljeve i to me je i dovelo dovde.

Uvek sam verovao da mogu da budem broj 1 na svetu i to sam govorio bez dlake na jeziku. Često sam i osuđivan zbog toga, što je i normalno, mlad teniser može da zvuči prepotentno, ali mislim da me je ta vera u uspeh dovela dovde.

Gren slem, Olimpijada, Dejvis kup, želim da osvojim sve bitno u ovom sportu, dokle god mi telo dozvoljava“.

Uprkos svemu, Đoković još uvek nije potpuno svestan stvari koje je učinio u ovoj godini.

"Biću svestan svega kad se sezona završi, kad budem imao nekoliko nedelja odmora i osvrnem se na sezonu. Tek ću tad shvatiti šta sam sve postigao ove godine. Svakom teniseru je cilj u životu da osvoji gren slem i bude najbolji. Ja sam to sve ostvario u istoj godini, to je neverovatan uspeh“.

Džon Mekinro i Novak Đoković

Ako on nije siguran, ostali jesu. Džon Mekinro, jedan od heroja istorije belog sporta izjavi je da je ova Novaka sezona najbolja za jednog igrača u istoriji tenisa.

"Hvala mu. Jako mi laska da dobijem komplimente od strane igrača koji su obeležili istoriju ovog sporta.

Mekinro je jedan od najboljih igrača tenisa i jedan od najharizmatičnijih. Mislim da je on bio jako interesantan karakter na terenu i van njega. I dalje ima sjajan stav u javnosti, pratim ga, uvek smo imali odličan odnos, hvala mu na toj izjavi“.

Bilo kako bilo, titula Novaka Đokovića proslavljena je i u dijaspori i u Srbiji, a proslava će biti produžena i na Dejvis kup duel sa Argentinom.

"Ne znam detalje, ali ne sumnjam u srpsko slavlje, to umemo da odradimo muški. Ne znam ni kako že biti u petak i to me raduje. Draž uspeha koji se uvek proslavlja spontano kad dolazim u Srbiju. Ja ovakve uspehe najviše volim da slavim sa najbližima, svojom familijom i svojim narodom i jedva čekam da se vratim“.

Svetski i srpski broj 1 sledećeg vikenda predvodiće reprezentaciju u meču polufinala Dejvis kupa sa Argentinom.

Argentinci se uveliko spremaju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online