Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.11.2016.
18:00 >> 21:10h
Vestionline A

London: Greške odvele Đokovića u poraz i dug boravak na drugom mestu

Endi Marej će kraj teniske sezone dočekati na vrhu ATP liste pošto je u finalnom meču završnog Mastersa u Londonu savladao Novaka Đokovića sa 2:0, po setovima 6:3, 6:4, posle jednog sata i 43 minuta igre, produživši tako niz pobeda na 24.

Reuters
Počela je odlučujuća bitka

Očekivanja da će Novak Đoković biti svežiji u finalnom meču, pre svega zbog dužine polufinalnih duela dvojice tenisera, nisu se ostvarila. Na terenu daleko bolje je izgledao Marej koji je do detalja sprovodio taktiku koju je spremio sa trenerima, terajući Đokovića da pravi veliki broj grešaka.

Posle uvodnih 3:3 usledila je serija od pet vezanih gemova za Mareja, što je na kraju i odlučilo pobednika ovog duela. Pravio je Đoković neshvatljive greške, čak i iz pozicija koje bi rešio i teniser daleko slabijeg kvaliteta od njega. Kada se Novak "razbudio" Endi je već imao dva brejka u drugom setu i nije popuštao, odnosno držao je loptu u igri i vraćao je gotovo sve što je stizalo sa Novakove strane.

Na kraju, dvostruko veći broj grešaka (30-15) uz isti broj vinera bio je ključan za ishod ovog dvoboja koji je odlučio o tome ko će završiti godinu na prvom mestu ATP liste. To će biti Endi Marej, koji će u novu sezonu ući sa 630 bodova više od sada već bivšeg kralja.

Tok meča:

Drugi set

10. gem - Dve meč lopte spasio je Novak na servis Mareja, ali je kod treće ritern izbacio u aut i tu je bio kraj meča. Pobeda Mareja 6:3, 6:4, posle jednog sata i 43 minuta igre.

9. gem - Lako je Đoković osvojio svoj servis gem, sada mu je preostaje da pokuša da napravi brejk i produži meč. Velika šansa za Mareja, koji će takođe svim silama pokušati da u sledećem gemu završi sezonu
8. gem - Greškom Đokovića završava se ovaj gem i Marej se nalazi na korak do velike pobede koja bi mu donela višemesečni boravak na mestu broj 1
7. gem - Budi se Novak, samo da nije kasno
6. gem - Prvu brejk loptu Đoković koristi i vraća jedan brejk - 2:4
5. gem - Čini se da se meč polako bliži kraju, Marej pravi novi brejk i vodi 1:4. Ono što daleko više zabrinjava je to što Đoković nema način da probije odbranu odličnog Škotlanđanina

4. gem - Nikako Đoković da pronađe pravi ritam, čak i kada savršeno izgradi poen usledi greška na ziceru što Marej koristi - 1:3

 

 

3. gem - Posle čak pet uzastopno izgubljenih gemova Novak konačno prekida Endijevu seriju i smanjuje na 1:2. Čekamo prve brejk lopte za Đokovića
2. gem - Traje serija Endija Mareja, Novak nikako ne uspeva da dođe ni do brejk lopte
1. gem - Ponovo je bio dug gem u kom je servirao Novak i ponovo je Marej bio taj koji je kontrolisao igru, iskoristio je čtvrtu brejk loptu i tako vezao četvrti uzastopno osvojeni gem

Prvi set

9. gem - Kao i u finalu Rolan Garosa Marej osvaja prvi set, rezultatom 6:3, Moraće Đoković ponovo da pravi preokret kao i u Parizu, ako želi da se vrati na prvo mesto 

 

 

8. gem - Prvi brejk napravio je Škotlanđanin iskoristivši svoju treću priliku, prvu u osmom gemu - 3:5
7. gem - Marej ne pokazuje nikakve znake umora, čak i lakše osvaja svoje servis gemove - 3:4
6. gem - Ovaj gem je trajao skoro 10 minuta, Marej je prvi došao do brejk lopti i to dve, ali je obe Đoković anulirao, a potom i izjednačio na 3:3
5. gem - Nova repriza, ponovo je Đoković osvojio dva poena, ali nije mogao do brejk lopte -2:3

4. gem -Ponovo bez izgubljenog poena Đoković osvaja svoj servis gem - 2:2

 

 

3. gem - I dalje nema brejk lopti, ali Đoković ponovo dolazi do 30, tj. uzeo je dva poena - 1:2
2. gem - Bez izgubljenog poena i uz odlične servise i forhende Novak osvaja gem bez izgubljenog poena -1:1 

1. gem - Marej je odlučio da prvi servira nakon što je dobio u podbacivanju novčića. Uz dve servis greške Marej je ipak uspeo da osvoji prvi gem i da povede - 0:1

 

 

Gotovo sve je već ispričano u vezi ovog duela. Škotlanđanin trenutno ima 405 bodova više od Srbina, ali bi u slučaju poraza već posle dve nedelje mogao da vrati krunu Đokoviću, koji je već pet puta osvajao ovaj turnir, a četiri puta u poslednje četiri godine.

Što se tiče duela u grupnoj fazi takmičenja i polufinalu daleko bolji utisak je ostavio Novak, pogotovo kada je u pitanju duel za ulazak u finale u kom je do nogu potukao Keija Nišikorija, što je u dobroj meri pokolebalo i bukmejkere  koji su drastično smanjili kvote na pobedu srpskog tenisera.

Sa druge strane Marej se mučio i protiv Nišikorija, ali i u polufinalu protiv Raonića kada je čak morao da spašava i meč loptu, a za ova dva meča morao je da potroši skoro sedam sati na terenu.

Kada je u pitanju statistika poznato je da Đoković ima daleko bolji međusobni skor u duelima sa Marejom, a na ruku mu ide i to što je svih pet puta kada bi dolazio do finala završnog Mastrsa taj meč i pobeđivao. Zanimljivo je da bi u slučaju da trijumfuje i večeras postao najbolji u istoriji sa šest trofeja, pošto bi za razliku od Federera i Lendla ima maksimalna učinak (6/6).

Ceo teniski svet bavi se finalnim duelom, a mi smo vam preneli prognoze pojedinih teniskih legendi. Pročitajte šta su o ovom meču rekli i kako su ga prognozirali Džon Mekinro, Mats Vilander, Greg Rusedski, ali i američki teniski analitičari.

Podsećamo da je polufinalni duel Novaka Đokovića i Keija Nišikorija obeležio i skandal kada je jedan lokalni navijač želeo da utrči na teren, ali ga je u tome sprečilo obezbeđenje. Skandalozno je i to što ovaj momak željan slave nije zadržan u pritvoru jer je procenjeno da se radi o “šaljivdžiji”, a postavlja se pitanje šta bi se desilo da je neki Srbin tako poželeo da uskoči u teren tokom meča Endija Mareja.

Pročitajte kakva su predviđanja u vezi sa finalnim duelom i samih učesnika - Novaka Đokovića i Endija Mareja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2016. 22:30
Ma pustite čoveka da živi svoj život. Svako ima svoje uspone i padove i to je neminovno, a vi ste se toliko vezali za Novaka kao da nemate ništa drugo da raditet. Niko doveka nije prvi ostao i neće. Koliko sutra, Raonić ili neko treći će biti prvi. Pa šta?! Živite vi svoj život a ne tuđi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online